В съвременното общество изглежда почти нормално хората да спят по-малко, отколкото в миналите поколения. Тъй като светът работи 24 часа в денонощието 7 дни в седмицата чрез интернет и смарт устройства, безсънието е често срещано

Естествено, жертването на един, два или три часа сън всяка вечер има потенциал да Ви настигне и последствията могат да бъдат доста сериозни. Не само може да имате проблеми с енергията, концентрацията и производителността, но може и да видите как талията Ви се разширява.

Липсата на сън предизвиква хормоните на глада

Има някои факти около недоспиването и наддаването на тегло, които е трудно да се игнорират. Когато сте лишени от сън, производството на грелин, известен като хормон на глада, се увеличава и нивата на лептин, известен като хормона на ситост, намаляват. Също така е отбелязано, че хората, лишени от сън, обикновено приемат около 300 калории повече всеки ден, за разлика от когато са добре отпочинали.

Жертването на един, два или три часа сън всяка вечер има потенциал да Ви настигне и последствията могат да бъдат доста сериозни. Не само може да имате проблеми с енергията, концентрацията и производителността, но може и да видите как талията Ви се разширява.Недоспиването води до повече закуски, желание за мазнини и въглехидрати и по-малко физическа активност. И така, вие сте по-гладни, по-малко активни и желаете видовете храни, които водят до наддаване на тегло. Липсата на сън може също да увеличи нивата на хормона на стреса кортизол, който е свързан с увеличаване на теглото. Като цяло, редовното лишаване от сън ще предизвика хаос с определени хормони, които са предназначени да Ви помогнат да сте здрави.

Как да разберете дали получавате достатъчно сън

Старата поговорка за осем часа сън на нощ е добра за повечето хора, но други може да се нуждаят от повече или по-малко. По-младите и тийнейджърите обикновено се нуждаят от повече сън, тъй като те все още растат и се развиват, а възрастните и старите хора често могат да се справят с по-малко. Разбира се, много хора днес рутинно се опитват да функционират на 5-6 часа или дори по-малко.

Това е рецепта за бедствие и цялостното Ви здраве ще страда заедно с теглото Ви. Работата е важна и социалният живот е важен, но тялото Ви трябва да почива и да се подмладява редовно, за да остане жизнено и без болести. Ако постоянно се събуждате с чувство на умора и сте склонни да се влачите през целия ден, вероятно се нуждаете от повече сън.

Поставете си за цел да си лягате по-рано, дори ако това означава жертва в други области. Не забравяйте, че ако се разболеете от наднорменото тегло или друга причина, свързана с липса на сън, така или иначе няма да можете да правите тези дейности, които Ви държат будни.

Сън по време на отслабване

Получаването на адекватен, качествен сън е важна част от здравословния план за отслабване. Най-важното е, че изследванията показват, че загубата на сън по време на диета може да намали количеството загубено тегло и да насърчи преяждането.

Има много начини за подобряване на съня. Ето няколко съвета, основани на изследвания, за по-добър сън, когато се опитвате да отслабнете:

  • Поддържайте редовен график на съня: Големите промени в графика на съня Ви или опитите да наваксате съня след една седмица недоспиване могат да причинят промени в метаболизма и да намалят чувствителността към инсулин, което улеснява повишаването на кръвната захар.
  • Спете в тъмна стая: Излагането на изкуствена светлина по време на сън, като телевизор или нощна лампа, е свързано с повишен риск от наддаване на тегло и затлъстяване.
  • Не яжте непосредствено преди лягане: Яденето късно може да намали успеха на опитите за отслабване
  • Намаляване на стреса: Хроничният стрес може да доведе до лош сън и наддаване на тегло по няколко начина, включително хранене за справяне с негативни емоции 
  • Бъдете ранна птица: Хората с късно лягане може да консумират повече калории и да са изложени на по-висок риск от наддаване на тегло. По-вероятно е ранните птици да поддържат загуба на тегло в сравнение с нощните сови