Menu
Menu
Your Cart
Този сайт използва бисквитки. Продължавайки неговото ползване се съгласявате с това.

Витамини и минерали RSS Feed

В тази категория ще намерите всичко за витамините и минералите. Те играят много важна роля за правилната функция на организма. Витамините представляват нискомолекулни органични вещества, които подпомагат нормалната жизнена дейност на човека и животните. Човешкият организъм се нуждае от минимални дневни дози от всеки витамин, за да поддържа обменните процеси, растежа, имунитета и правилната дейност на всички органи и системи. Липсата на даден витамин в организма се нарича авитаминозата и може да доведе до различни симптоми и патологични състояния на организма, като нарушаване обмяната на веществата, увреждане на функциите на нервната система и други разстройства. 

Минералите заемат значителна част от организма ни. Те действат като катализатори за много биологични реакции в тялото, включително мускулните реакции, предаване на импулси на нервната система, производство на хормони, храносмилане и усвояване на хранителнитe вещества от храните. Минералите взаимодействат с витамините, за да ги направят ефективни и полезни. Някои минерали действат като антиоксиданти, и унищожават свободните радикали, които предизвикат преждевременно остаряване и болести като рак, сърдечни заболявания и други клетъчни увреждания.

 

0 18
бета-каротин, който контролира зрението, блокира образуването на злокачествени тумори, стимулира имунната система, понижава процеса на преждевременно състаряване. 2. Авокадо — регулира киселинно-ал..
0 9
Да се научим да разчитаме сигналите, които организмът ни изпраща Питали ли сте се какво се случва в тялото ни, ако започнем да страдаме от дефицит на някои от макро- или микролементите, съдържащи с..
0 3
Фолиевата киселина е много важна за бъдещите майки Витамин Б9 е известен още като фолиева киселина. Той е един от водноразтворимите витамини, спадащи към т.нар. Б-комплекс или Б-група. Витамин Б9 е е..
0 23
Какво знаем за витамините? Витамините трябва да бъдат неразделна част от Вашето меню. Независимо дали се занимавате със спорт, или не, витамините са важни за абсолютно всички хора. При недостиг на ..
0 32
Какво знаем за Цинка? Цинкът е един от най-важните минерали за организма, като в същото време действа като силен антиоксидант. Най важната роля на цинка е да повишава и поддържа имунната система. К..
0 21
Какви витамини има в храната ни? Витамините са необходима част от нашето дневно меню, но има витамини, които организмът ни не може сам да създаде, затова трябва да си ги набавяме чрез храната. Какво..
0 6
магнезий. 60% от тях са в костите, една четвърт – в мускулите. Останалото се разпределя по равно в мозъка и другите ключови органи като сърцето, черния дроб и бъбреците. Какво е магнезий? Магнез..
0 14
Изключителен минерал – магнезий храни се съдържа магнезий. За какво ни помага магнезият? Предполага се, че има някаква връзка между липсата на магнезий и сърдечно-съдовите заболявания. Някои..
0 3
Една от най-често срещаните причини за недостиг на магнезий са тютюнопушенето и алкохолът. При дефицит на този минерал могат да се появяват мускулни болки и затруднена физическа активност. Изследвания..
0 5
Както всички знаят, веганската диета включва само растения (плодове и зеленчуци), зърнени храни, ядки и храни, произведени от растения. Веганите не ядат храна от животински произход, включително млечн..
0 31
Какво представлява фосфорът? производството на енергия, както и за структурата на ДНК. За какво помага фосфорът? Едно от най-важните му действия в нашия организъм е да поддържа структура на ..
0 9
Πo вpeмe нa тpeниpoвĸa или когато спортувате, организмът Ви може да загуби много важни витaмини и минepaли. Това обикновено става чрез изпoтявaнeтo и oбмянaтa нa вeщecтвaтa. Докато се потим във фитнес..
Показани 1 от 12 | 139 (12 Страници)
Позвънете
Добавен на | Последно обновен на