В ПЪРВАТА ЧАСТ на нашата статия Ви запознахме с някои статистики в световен мащаб, разгледахме първите прояви на това патологично състояние в различните пикови възрасти за проява на този патологичен проблем и Ви запознахме с начините за неговото диагностициране.

Тук ще наблегнем подробно на признаците, които се проявяват при всяка степен на затлъстяването при децата. Ще разгледаме и какво е правилното лечение и кои са профилактичните мерки, за да не се проявява този проблем.

Признаци на затлъстяването 1, 2, 3, 4 степен при децата

1-ва степен

Степени на затлъстяване при децата спрямо телесната масаТелесната маса на детето надвишава нормата с 15-25%. Детето е охранено, но родителите могат да не забелязват този признак.

2-ра степен

Масата е над нормата с 26-50%. Започват да се появяват здравословни проблеми. Детето се задъхва, когато се качва по стълбите, започват да му отичат ръцете и краката,  периодично му се вие свят, повишава се отделянето на пот, доброто настроение все по-често се сменя с депресия.

3-та степен

Телесната маса е над нормата с 51-100%. Детето страда от болки в ставите и повишено кръвно налягане. Нивото на захар в кръвта се увеличава, което е първият признак за развитие на захарен диабет. Насмешките на връстниците водят до постоянно депресивно състояние.

 4-та степен

Масата на тялото е повече от 2 пъти над нормата, всички изброени признаци се задълбочават, появяват се съпътстващи заболявания.

Последствия и лечение на затлъстяването при детето: диета, режим, физически натоварвания

Последствия от затлъстяването при децата:

Затлъстяването при децата крие различни сериозни усложнения на здравето на сърдечно-съдовата, нервната, имунната, опорно-двигателната системи1. На ниво стомашно-чревен тракт възникват проблеми с храносмилането, увеличава се рискът от образуване на камъни в бъбреците и жлъчката.

2. На равнище сърдечно-съдова система се повишава нивото на холестерол в кръвта, постоянно възниква главоболие заради повишеното артериално налягане и измененията в сърдечния ритъм. С възрастта това може да провокира тежки заболявания на сърцето и съдовете.

3. При децата, страдащи от затлъстяване, има голям риск от захарен диабет 2 тип.

4. От страна на централната нервна система се нарушава сънят, възникват болки в ръцете и краката, а също така главоболие, изменя се поведението, понижава се работоспособността, възникват апатия и депресия.

5. Нарушават се функциите на половите жлези: при момичетата се наблюдава нарушаване на менструалния цикъл, а при момчетата – недоразвитост на половите органи.

6. От страна на имунната система се наблюдава понижаване на имунитета.

7. Затлъстяването е причина за изменения в опорно-двигателната система: появяват се проблеми с осанката, изменя се походката, възникват проблеми със ставите.

Методи за лечение на затлъстяването при децата

Диета

Да разработи диета за детето може детски диетолог, за да може детето да не напълнява, но в същото време храната му да е разнообразна и да включва всички необходими хранителни вещества. Диетата се назначава на деца над 3-годишна възраст.

Продукти, които трябва да влизат в храната на детето със затлъстяване:

  • Диета и вредни продукти за деца със затлъстяванеНемазно месо;
  • Млечни продукти с нисък процент масленост;
  • Яйца;
  • Риба;
  • Плодове (без банани и грозде);
  • Зеленчуци;
  • Прясно-изцедени сокове без захар;

Продукти, чиято употреба трябва да се ограничи при затлъстяване:

  • Мазно месо и млечни продукти; 
  • Полуфабрикати;
  • Бърза храна;
  • Тестени изделия;
  • Захар;
  • Сладкиши;
  • Газирани напитки;
  • Консервирани компоти;
  • Какао;
  • Макаронени изделия;
  • Люти и солени храни;
  • Пържени храни.

Диетата при затлъстяване предполага разделно хранене на малки порции. Детето трябва да се храни до 7 пъти на ден.

Физически натоварвания

Важно при затлъстяване на детето е да се занимава активно със спортЗа лечение на затлъстяването са задължителни физическите упражнения.

  • Спортни занимания. Децата около 4-5 години, страдащи от затлъстяване,  трябва да бъдат записани на някакъв вид спорт. Полезни са най-простите физически натоварвания: бягане, каране на велосипед, шейна, плуване, каране на кънки, ролери, ски. Много са полезни спортните игри с родителите: футбол, бадминтон, криеница, простите игри на топка.
  • Разходки пеша. За по-малките деца е по-добре да бъдат организирани разходки пеша, за да могат да се движат възможно най-много.
  • Рисуване на асфалта. Удивително е, но това занимание също е един вид физическо натоварване. Когато рисува, детето активно прикляква и се премества на пръсти.

Родителите трябва да дават пример на детето във всичко, да не го оставят само със своя проблем.

Медикаментозно лечение

Към този метод лекарите прибягват едва в 3-ти стадий на затлъстяването. Проблемът също се заключава във факта, че препаратите, влияещи на намаляването на теглото, са противопоказни за лица под 15 години. Докторът назначава някакъв препарат, помагащ за редуциране на теглото, а също така витамини А, Е, В, калций и таблетки, помагащи за адаптиране на организма на детето към диетата.

Масаж

Това е една от най-ефективните процедури при лечение на затлъстяване при децата. Благодарение на масажа се намаляват мастните отлагания в тъканите на определени участъци от тялото, подобрява се обмяната на веществата, стимулира се лимфо- и кръвообращението, подобрява се състоянието на опорно-двигателната система, повишава се работоспособността на мускулните тъкани, които стават още по-еластични, нормализира се мускулният тонус.

Физиотерапия

Благодарение на физиотерапията нискокалоричната диета се понася много по-добре от децата, като тя способства за нормализиране на обмяната на веществата, стимулира имунната система, служи за профилактика и лечение на заболявания, които са се усложнили или са възникнали заради затлъстяването.

За лечение на затлъстяването активно се използват следните процедури:

  • За профилактиката на затлъстяване при децата е важно активното физическо движение, правилното хранене и здравословният начин на животКлиматотерапия;
  • Аеротерапия;
  • Хидротерапия;
  • Кало- и топлолечение;
  • Минерална вода под формата на вани.

Профилактични мерки срещу затлъстяване при децата

Профилактичните мерки са близки до методите на лечение на затлъстяване. Основни мерки са диетата и физическите упражнения.

Профилактиката на заболяването трябва да се започне още от кърмаческа възраст, като се стараете да не допускате прехранване на бебето, а на по-големите деца от ранно детство трябва да се създава култура на хранене и здравословен начин на живот.

Необходимо е да се стараете да предизвикате интереса на своето дете към всякакъв вид спорт, активно да поддържате неговите стремежи, да се разхождате на чист въздух колкото се може по-често, а не да стоите вкъщи пред телевизора и компютъра.

В случай на поява на проблеми със затлъстяване, Вие трябва да подкрепите своето дете, да му станете приятел, да му дадете да почувства, че ще му бъде помогнато да преодолее всички трудности. Тогава детето много по-лесно ще се справи с болестта, дори ако лечението продължи дълго време.