Първи стъпки, съвети

Тази тема вече до такава степен е размита, постоянно се говори за това, пише се, има и много видеа по въпроса.

Но реално интересът към тази тема се появява при човек само тогава, когато животът му го поставя пред дилема или не му оставя избор. Само тогава хората започват да мислят за здравословния начин на живот.

Правилен начин на живот – на кого му трябва?

При някои хора се случва така, че получават например алергия. И се оказва, че това състояние се е получило заради „задръстване“ на организма с шлаки и токсини. И макар да не пият и пушат, да правят физзарядка всяка сутрин, да живеят сред природата – около река, гори, това все пак може да се случи. Но защо?

Нездравословният начин на живот причинява заболяване и преждевременно стареене.Наследствено ли е? От възрастта ли е? Не винаги. При някои хора с алергии нито роднините им страдат от това, нито всеки възрастен човек има алергия, някои са чували този термин само от рекламите, а са на преклонна възраст.

Но откъде се взимат болестите при младите, да не говорим, че при някои алергиите се появяват с раждането?!

И започваме да обръщаме внимание на здравето си. Някой ще каже: „Ти до 100 ли искаш да живееш?“. До 100 ли, до 200 ли, няма значение, на всеки му се иска да е здрав и активен до края на живота си. Не бива да пускаме на самотек живота си. Трябва ли да си купуваме чанти с лекарства и да търпим най-различни болежки, лишавайки се от пълноценен живот?

Е, хората, сблъскали се с проблема „алергия“, в по-голямата си част, започват да четат много по темата за здравословния начин на живот, в главата им става една голяма каша първоначално, но постепенно всичко започва да им се изяснява.

В тази статия ще преминем през 6 стъпки към здравословния живот.

Организмът на всеки човек сигурно му казва, че е време да променим нещо, само че не го слушаме. И в един момент той поставя пред човека един факт – или боледуваш, или започваш да живееш здравословно. Слушайте организма си, той със сигурност ще Ви покаже, ако се появят някакви нарушения в него.

Когато четем всякакви материали, излиза, че здравословният начин на живот е нещо много сложно и безинтересно, дори скучно. Но не бързайте да си вадите изводи, нека да разгледаме този въпрос от по-простата му страна.

Не бива веднага да се хвърляме надолу с главата в реката на здравето, а да подхождаме постепенно, с малки крачки, да го правим лека полека. Да превръщаме постепенно полезните крачки в навици и така да започнем нов живот.

Първа крачка към здравето

За да сме здрави, трябва да се храним здравословно!Най-лесната промяна в живота, която можем да направим веднага, е да променим храненето си. Първо, трябва да се откажем от няколко продукта, после от още няколко. Трябва да им изберем замяна с полезни продукти.

Храненето ни е това, от което сме изградени. Ако се храним правилно, няма да имаме проблеми със здравето. Трябва категорично да изключим: сладките газирани напитки, чипсовете, колбасните изделия, рафинираните продукти, продуктите, които съдържат палмово масло (то се добавя в много сладкарски изделия и млечни продукти, за да бъде производството им по-евтино. Четете състава на покупките от хранителния магазин!).

Трябва да си вземем един тефтер и да си пишем в него постиженията в храненето, да пишем с кое с какво сме заменили. Ако сме се отказали от газираното, това е супер! Това е прогрес! Отказали сме се от чипсовете? Пак е супер! Така с малки крачки ще минем на здравословно хранене.

Не бива да се насилваме и хулим, трябва да хвалим сами себе си, да правим прехода плавно и целенасочено.

Втора стъпка към здравето

Трябва да си изградим навика да пием чиста вода. В зависимост от теглото на всеки човек трябва да се пие 1,5-2 л вода дневно. Доказан факт е, че ако не пием достатъчно вода, косата ни започва да „посърва“, петите ни започват да се изсушават, по кожата ни се появяват малки бръчици, блясъкът в очите ни изчезва.

Трета крачка към здравето

Здравословният начин на живот изключва вредните навици - тютюнопушене, алкохол и други вредни привички.Разбира се, вредните навици: пушенето, алкохолът и другите пакости. Това по никакъв начин не се вписва в здравословния живот. Има едно НО! Не трябва да се отказваме от всичко наведнъж. Твърде възможно е да не издържим и да трябва да започваме всичко отначало. Ако ни предстои да се откажем от любимите си храни, е по-добре да изчакаме със спирането на цигарите, първо да закрепим резултата от изключване на вредните хранителни навици, а след това да се разправяме с пушенето.

Четвърта стъпка

Физическа активност. Умерена, но стабилна. Учените казват, че силните физически натоварвания за вредни за човека, това влияе зле върху гръбначния стълб и целия опорно-двигателен апарат. Предлагат да заменим тичането с бързо ходене, а в комплекса на сутрешната физзарядка да оставим само изпъванията, леките разтежения и загрявката на ставите. По-сложните упражнения за мускули да оставим за втората половина на деня. Към тази стъпка можем да отнесем и разходките на свеж въздух.

Пета стъпка – хигиена и сън

За да сме здрави, трябва да спортуваме умерено, да спим достатъчно и да повярваме в здравословния начин на живот.На всеки човек му трябва различно време за сън, за да се наспи, тук няма никакви ясни времеви препоръки. Но има време, когато организмът изработва жизнено важни хормони по време на сън. Това е времето от полунощ до 4-5 сутрин. Ето тогава трябва да спим. Ако нарушаваме нощния си сън, ще си навлечем хормонален дисбаланс, разклатени нерви и проблеми със здравето.

Чистотата е залог за здраве, тази фраза я знаем от деца. Трябва да се грижим за личната си хигиена, да поддържаме влажността и чистотата на дома си.

Особено внимателно трябва да избираме бельото и чорапите си. Те трябва да са от натурални материали, за да може да диша тялото ни.

Шеста стъпка – психологическа

Тази стъпка може би трябваше да е първа – да се настроим, да видим всички плюсове на здравословния начин на живот и минусите на сегашния ни. Трябва да се мотивираме!

Можем да си напишем някакви напомнящи бележчици, да си залепим списък с вредните неща на хладилника. Можем да напишем плановете си и постиженията си върху някой лист и да си имаме конспект на собственото си оздравяване. Да отбелязваме малките си и големите си постижения, да се мотивираме непрестанно, дори и понякога да се самозалъгваме. Всичко това ще ни помогне да постигнем целта си.