Стройни от млади!

Подарете на детето си красива фигура!

Медицински преглед в спортно училище. Новаците-първокласници чакат да ги приемат. В кабинета мерят ръста, теглят ги, проверяват налягането. Момиче, ръст - 120 см., тегло - 35 кг. Кръвното е високо. А е само на 6 години! „По-рано нямаше такова нещо, - въздъхва лекарят - сега всяко второ дете е с наднормено тегло. И, жалкото е, че колкото и да говориш на родителите за това, не те чуват! Смятат, че ще си мине от само себе си, че детето ще го израсне. Но го израстват единици - останалите са обречени цял живот да носят излишните си килограми, а заедно с тях и болестите, и комплексите“.

Неправилното хранене при децата причинява затлъстяване и други сериозни здравословни проблемиМного хора помнят какво е било преди. В детската градина децата са се приемали „по килограмите“. Хранели са ги обилно и калорично. Днес педиатрите, а с тях и социолозите и педагозите, бият тревога: пълните набити деца стават все повече и повече.

Кой е виновен? Рекламата, която натрапва на обществото образа на закръгленото дете като идеален (само не разбираме откъде после се появяват кльощавите модели). Новите традиции в храненето, които включват фаст-фууда и огромните количества сладки и мазни ястия, заседналият начин на живот, при който една трета от деня си ние и децата ни прекарваме пред телевизора или компютъра.

Много по-трудно е да отговорим на въпроса „Какво да правим?“. Преди всичко, защото на родителите им се налага да променят заложените от детството правила как, с какво и в какви количества трябва да хранят децата си. Но, стъпвайки на пътя на правилното хранене, Вие ще подарите на децата си нещо повече от възможността да получават ежедневната си порция необходима енергия. Тях ще ги чака здраве за в бъдеще, а това е къде-къде по-важно.

Излишното тегло не идва от никъде. За появата му винаги има причина. Най-разпространената е прехранването на детето. Едва ли има родители, които да го правят съзнателно. Но когато децата ни са съвсем малки, е много трудно да преценим колко храна им е необходима всъщност. Когато чуем притесненията на бабите, че внучките им са много слабички, се опитваме колкото се може по-бързо да въведем твърдата храна, а после да ги приучим на общата за семейната трапеза храна.

Между другото, учените са доказали, че пътят към красивата фигура започва от първите месеци на живота. Ако искате синът Ви или дъщеря Ви да нямат проблеми с килограмите, се опитайте да ги кърмите колкото може по-дълго време. Ако не Ви се получи с кърменето - спазвайте строго препоръките на лекарите и не бързайте със захранването. До 5-6 месеца адаптираното мляко удовлетворява всички нужди на бебето.

Дъщеря ми си беше пълничка от самото раждане. Но никой никога не ни е говорил за наднорменото тегло, докато не отидохме в спортно училище. Сега знаем какво е. Разбира се, на нея не и пречи да отслабне, но как да не навредим на здравето на децата си?

Рекламите за вредните храни влияят на избора за храна на детето

Преди всичко, трябва да си изясним здраво ли е детето, да не би причина за наднорменото тегло да е някое сериозно заболяване. Ако всичко е наред със здравето му, трябва да разгледаме как се храни.

Основното в менюто на детето трябва да са зеленчуците, плодовете, немазното месо и млечните продукти. Много е важно да организираме на детето си хранителен режим и да следим да се храни строго под час. Храненето 3 пъти на ден не е достатъчно за децата - те трябва да се хранят по-често, но на малки порции.

Понякога ни се струва, че всичките проблеми идват от леките закуски между храненията. Всъщност те просто позволяват на апетита да се обостри. Но при условие, че са полезни и некалорични. Пълното дете трябва да вечеря не по-късно от 7 часа вечерта! Преди сън може да му разрешите да изяде някой плод или да изпие чаша айран.

Много често се пише, че детето трябва да си има собствена чиния. Важно е също тази чиния да е малка. В нея дори и малката порция калорична храна ще изглежда достатъчна. Изберете за детето си любима лъжичка и виличка - ще трябва да гребе по-често храна от чинийката, а многократните движения на ръката му ще заблудят мозъка му и ще създадат илюзия за бързо засищане. Следете детето да дъвче храната си дълго и хубаво. А порциите с предлаганите му от Вас нискокалорични порции (салати) трябва да са достатъчно големи.

Проблемът на младежта

Проблемите с храненето започнаха, когато синът ми премина на общо хранене. Той ту отказваше да яде определени храни, ту изяждаше по 3 лъжички и по никакъв начин не можех да го провокирам да изяде още. Тогава ми стана ясно, че детето не понася стафиди и натурални горски плодове. Понякога си мислех, че детето черпи енергия от въздуха!

На злояди деца им се предлагат вредни храни само и само да се нахранят с нещоСред децата в предучилищна възраст често се срещат злояди. Не е лесно да се нахрани едно такова дете - то ще си „клъвне“ съвсем мъничко. Има го и моментът с: те не ядат това, те не обичат онова. И ако бабата или майката са успели да открият ядене, което да се харесва на детето, те започват да го хранят с него с нови сили. Но незнайно защо децата много трудно избират от цялото многообразие от храни „правилните“ продукти. А пирожките, кифличките, бонбоните ги поглъщат с огромно удоволствие.

На възраст 6-9 години почти всички деца започват да се хранят нормално. Но до този момент неправилните хранителни навици вече са се оформили, а това значи, че детето много бързо трупа килограми, от които не е много лесно да се отърве. Как да не допускаме такъв развой на събитията? Трябва да поддържаме здравословни навици в семейството. Ако детето вижда какви продукти ядат родителите му, то постепенно свиква да се храни правилно. Ако вкъщи чести гости са мазните, сладките, „бързите“ храни, проблемът с излишното тегло няма как да бъде избегнат.

Нашата дъщеря изобщо не яде, веднъж пробвахме да не я храним и чакахме да си поиска сама. Но след 6 часа не издържахме и я нахранихме. Ако дъщеря ни иска нещо за ядене, веднага тичаме през глава до магазина - само да не гладува детето. И, разбира се, и позволяваме да похапва разни неща, ако поиска, дори и докато сме навън.

Храната е източник на енергия и ако на детето му стига, здраво е, бодро е и е весело, значи получава всичко необходимо. Откъде? Опитайте 1-2 дни да предлагате на детето си храна, без да го карате да яде насила. При това водете дневник на храненията му. Само че, записвайте всичко, което попада в устата му. И близалките от баба, и бананът, изяден навън, и коричката изяден хляб, издърпана от масата. Не, сами по себе си похапванията не са опасни. Но само ако са малки и са правилните продукти. Плодовете, зеленчуците, соковете няма да развалят апетита му, но блокчето шоколад, дори и най-малкото, ще доведе до отказ за обяд. Резултатите от наблюденията върху деца сочат, че децата все пак ядат, но не това, което трябва, и не на масата.

Оптималното съотношение

Когато големият ми син се роди, той сучеше много добре и наддаваше на тегло спрямо всички таблици, закачени в детската поликлиника. Дъщеря ми от раждането си ядеше много малко, сучеше бавно, заспиваше, докато я кърмех. Ако не беше поддръжката на лекаря, щеше да расте изкуствено. Дъщеря ми и сега е по-стройна от връстниците си, но не изглежда изтормозена, не боледува, макар че все още се съмнявам дали яде достатъчно.

Съотношението на белтъчини, мазнини и въглехидрати в детското меню трябва да е в полза на въглехидратитеСъотношението на белтъчините, мазнините и въглехидратите в детското хранене трябва да е 1:1:4 - тази пропорция помага максимално добре да се усвояват компонентите от детския организъм.

Ежедневното меню на детето в предучилищна възраст изглежда горе-долу така:

  • 40% плодове и зеленчуци;
  • 35% млечни продукти (мляко, извара, сирене, сметана);
  • 15% хлебни изделия, ястия с брашно, картофи;
  • 7% месо, риба, яйца, бобови храни;
  • 3% мазнини, масло, захар.

Продуктите трябва да присъстват на трапезата в различни съчетания. На закуска е добре да давате на детето си храни от първа и трета група, на обяд - от втора и четвърта и т.н.

Прочетете втората част на статията ни, в която ще разнищим въпроса как да се справим с наднорменото тегло, какво трябва да включва менюто на децата с този проблем, а освен това ще разгледаме някои наистина полезни и вкусни рецепти, които да приготвите на отрочето си, сигурни, че поема правилната храна.