Преборете се с напиращия гняв по няколко лесни начина

На всеки човек, дори на най-спокойния, му се случва да се разгневи и да загуби рационалната си преценка.Ако определяте себе си като избухлив човек или пък въпреки спокойната си натура се улавяте, че понякога под влиянието на негативни емоции изричате думи, които могат да наранят хората отсреща, имаме няколко полезни съвета, с които лесно да укротите звяра в себе си.

Ако ви е писнало да броите до 10, когато се ядосате, пробвайте с някой от следващите трикове – гарантираме Ви, че те ще донесат повече хармония и разбирателство в ежедневието Ви.

1. Пребройте до 30

Ако усетите, че започвате да се ядосвате и има опасност да реагирате по неподходящ начин в дадена ситуация, ние Ви съветваме да преброите до 30. Сигурни сме, че сте чували фразата "брой до 10, преди да изкажеш мислите си". Да, но се оказва, че 10 секунди не стигат.

Според последни проучвания времето, което е нужно на съзнанието да се успокои, е половин минута. Ето защо, ако смятате, че Вашият начин за укротяване на гнева е мисленото броене, не се спирайте на 10-тата секунда, а продължете.

2. Спомнете си някой красив момент

Ако усетите, че започвате да се ядосвате и има опасност да реагирате по неподходящ начин в дадена ситуация, ние ви съветваме да преброито до 30.

Всеки е попадал в ситуация, в която е предизвикан от околните и гневът му се събужда. За да реагирате зряло и адекватно на изблиците на опонента си, е важно да запазите спокойствие. Простичко правило, което може да бъде толкова трудно за изпълнение..

Съветваме Ви да се насилите да промените мислите си и да започнете да си спомняте за красиви и топли моменти от живота си, за да укротите яда си и да запазите спокойствие. Ако смятате, че ще Ви е по-лесно, бихте могли предварително да си подготвите списък с хубави спомени, към които да се връщате по време на спор.

3. Дишайте

Според психолозите дълбокото дишане и дихателните упражнения като цяло са изключително ефективен метод за справяне със състояние на стрес, умора и гняв. Съсредоточавайки се над дишането си, Вие забавяте сърдечната дейност и се фокусирате над различно занимание от провеждащия се спор, което Ви помага да спрете гнева и разумно да излезете от неприятната ситуация.

4. Силата на паузата

Според психолозите дълбокото дишане и дихателните упражнения като цяло са изключително ефективен метод за справяне със състояние на стрес, умора и гняв.

Когато усетите, че започвате да се ядосвате по време на спор, Ви предлагаме да oпитате да сложите малка пауза. Преди да изречете думите, които могат да наранят близките Ви хора, концентрирайте се за кратко над нещо друго. Тренирайте самоконтрола си, за да покажете зрялост и да запазите доброто си настроение.

5. Погледнете се отстрани

Понякога по време на спор човек съвсем губи обективната си преценка. Би трябвало да сте наясно, че всеки греши и в много ситуации на спор вероятно и Вие не сте прави или пък отдавате прекалено голямо значение на малки детайли от кавгата. Опитайте се да се дистанцирате и да погледнете ситуацията отстрани. Това ще Ви накара да се концентрирате по различен начин, ще измести фокуса на съзнанието Ви и ще Ви помогне да се успокоите. В крайнта сметка, прави или не, ще излезете от спора по лесен и по-спокоен начин.

На всеки човек, дори на най-спокойния, му се случва да се разгневи и да загуби рационалната си преценка. Важно е да работите над самоконтрола си, за да си гарантирате едни спокойни и приятни отношения с хората от обкръжението си.