Кои са начините да отслабнете?

Десетки хиляди жени търсят бързи начини да отслабнат. Имайки предвид този факт, търсенето на нови диети, а също и уж много ефективни хранителни добавки, не пада, а всеки ден расте. Хайде да помислим кой начин за отслабване ще помогне в една или друга ситуация.

За диетите

Най-добрият начин за отслабване е да се изключат бързите въглехидратиТова е първото, за което се сещаме, когато мислим как да отслабнем. Много хора вярват, че трябва само да започнат да спазват диета, и килограмите ще се топят стремително. Но, както сочи многобройната практика, малкото килограми, с които отслабваме - 3-4 - отново се натрупват за същото време, след като се върнем към предишния си начин на хранене. Цялата работа е там, че тази кратковременна загуба на тегло се случва заради загубата на течности, която после се попълва бързо. Плюс това, човек никога няма да отслабне, ако не поправи грешките в храненето си.

Прост пример - жена яде по 3 кифлички на ден. Заради което за една година е напълнява със 7 килограма. При едноседмична диета тя изключва този продукт. В крайна сметка отслабва с 2 килограма. След седмица отново започва да яде кифлички и вече след 10 дни тя става по-тежка… с 3 килограма! Този начин за отслабване за една седмица не е лош и е резултативен, но съвсем не е вечен, ако не се изключи или поне не се намали временно количеството употребявани бързи въглехидрати.

Така наречените бързи въглехидрати са хлебните изделия, сладкото, които много бързо предизвикват увеличаване количеството на захарта в кръвта ни, но също и бързото и падане. Чувството на глад не може да се утоли с тях.

Най-добрият начин да отслабнем е да изключим от храненето си лесно усвояващите се въглехидрати и да увеличим количеството на бавно усвояващите се. Бавно усвояващите се въглехидрати се съдържат в зеленчуците, различни каши (пшенична, овесена, от елда и т.н.). Бавните въглехидрати са диетичните хлябове, с които успешно може да замените белия хляб. Но и с тях не бива да се увличате. На всеки такъв хляб е описана калоричността му. Имайте я предвид, когато планирате хранителния си режим.

Изключете също и чистата захар. Имаме предвид добавянето на захар в кафето, чая и другите напитки, в кашите. Калоричността и е голяма, а ползата и за организма - почти никаква. Да не говорим, че захар се съдържа в почти всички продукти в малки количества. Не използвайте заместители на захарта, в големи количества те могат да способстват развитието на рак. Вместо захар може да добавяте малко мед (имайте предвид, че в гореща вода или друга напитка мед не трябва да се добавя, при високи температури той се превръща в канцероген).

Същото може да се каже и за солта. Тя до определена степен води до задържане на вода в тялото. А при заболявания на бъбреците, когато отделителната функция е нарушена, прекалено усърдното подсоляване на ястията, употребата на подсолени краставички и доматки води до появата на отоци. Солта е необходима на организма ни, но не е задължително да досоляване блюдата си. Сол така или иначе има в нормално количество в продуктите като сиренето например. Добре е да четете етикетите на продуктите, които използвате. И още нещо интересно - солените ястия провокират усилване на апетита, съответно - преяждане.

Ефективен начин за отслабване е да се намали употребата на захар, сол, животински мазнини, да се яде по 5 пъти на денЖивотински мазнини - още една причина за наднормено тегло. Вероятно в менюто Ви има ястия с добавено краве масло. Но в него се съдържат изключително много калории. Другите опасни за фигурата продукти са - маргаринът, сланината, мазното месо. Относно месото… То трябва да присъства при всички случаи в менюто на слабеещите. Природата ни е програмирала така, че трябва да получаваме белтъчини, иначе няма да можем да живеем нормално. Но само нека източниците на белтъчини да са немазните риби, морските продукти, пилешкото месо, кокошите или пъдпъдъчите яйца в ограничени количества.

Сега за хранителния режим. Битува мнение, че не трябва да се яде след 18:00 часа. А някои „диетолози“ даже казват, че най-добре е да не се яде след 15:00 часа. Това не е правилна тактика. Първо, много е тежко да не ядем толкова много време, второ, мастните отлагания при гладуване (а в този случай половин ден Вие наистина си гладувате) се изгарят изключително бавно без физическо натоварване.

Да правите физически упражнения, когато искате да ядете, е много трудно. На организма това му пречи, силите падат, появява се умора, не Ви се иска, дори и при добра мотивация за отслабване, да тренирате, да работите, да се движите даже не Ви се иска. По този начин организмът Ви намалява разхода на калории.

Трябва да ядем по 5 пъти на ден - това е най-добрият метод за отслабване по мнението на най-известните специалисти по хранене и медиците. Порциите трябва да са малки, не повече от 200 грама на порция. Но, повярвайте, това е напълно достатъчно. Що се отнася до последното хранене на ден, то може да е в 20:00 часа. Важно е колко и какво ще изядете тогава. Вечер не трябва да се ядат плодове и плодови пюрета. Най-добре е да ядете нискокалорично кисело мляко, да изпиете една чаша кефир, да изядете една зеленчукова салата, подправена с малко растително масло, зехтин. За доброто справяне с глада помага и водата, може да е с няколко капки лимонов сок.

Що се отнася до хранителните добавки, много рекламирани от медиите, то повечето от тях са безполезни и дори опасни. Единственото, което е добре да се добавя към храната, са триците. Те са богати на фибри. При попадането им в стомаха те се раздуват и създават изкуствено чувство за засищане, а ние за малко се избавяме от глада. Също така има и специални таблетки, които не позволяват на мазнините да се усвоят.

Най-добрият начин за отслабване е съчетанието между диета и упражнения за отслабване

Но задължително трябва да се консултирате с лекар и да Ви се направи общо изследване, тъй като тези продукти имат доста странични ефекти. Но дори и да приемате тези добавки, няма да се разминете с диетата. Имайте го предвид. С проблемите с наднорменото тегло се занимават предимно ендокринолозите. А препоръки по отношение на храненето може да получите от диетолог.

Това е най-важното, което трябва да знаете за храненето и медикаментозното лечение.

За физическите упражнения

Някои вярват, че най-ефективният начин да се отслабне са регулярните и усилени тренировки във фитнес центъра или спортната зала. Без съмнение, физическото натоварване помага да се горят мазнини, но само в съчетание с правилно хранене, лека диета.

Да се опитвате да отслабнете, като правите упражнения за всяка част на тялото, при това без да се ограничавате в храненето, е едно безполезно занимание. Например не можете да отслабнете значително в краката само като тренирате. Мазнините може и да се изгарят в малка степен, но и мускулите Ви ще растат. Мускулите заместват мазнините, визуално това ще изглежда малко по-добре, отколкото е било преди. А да върнете мускулите си в предишното им състояние, без да ощетите фигурата си, е много по-трудно. За да се уверите в това, може да прочетете многобройните женски форуми, където жените се оплакват, че заради спортуването, карането на колело, фитнеса са им пораснали забележимо мускулите, като така са „повредили“ пропорциите на фигурата си, по която не е останало нищо женско.

Липосукция - ефективен, но опасен начин за бързо отслабване

Физическите упражнения трябва да са комплекси, регулярни, не до изнемогване. Интензивността им трябва да се увеличава постепенно. А тренировките ще бъдат за Вас едно удоволствие, ще се превърнат за Вас в стил на живот.

Хирургична намеса

За хората с прекалено високо тегло най-лесният начин за отслабване е операцията, по-точно - намаляване обема на стомаха, заради което човек просто физически не може да преяде, отслабва лесно и бързо. Операцията не е от най-лесните и в България не е много популярна, но е много ефективна.

За онези, които искат само да премахнат мазнините в проблемите си зони, се правят пластични операции - липосукция. През малки разрези, направени със скалпел, лекар въвежда подкожно, в мастните клетки, инструменти и изсмуква с тях мазнините. Така веднага след операцията човек изглежда значително по-строен. Минусът на този начин за отслабване е, че операцията се прави под обща упойка, а това вече е рисково за живота. И след операцията така или иначе няма как да се разминете без строга диета и носене на корсет известно време. Много жени се сриват и напълняват отново…

Това са основните начини за отслабване.