Независимо дали искате да сваляте килограми, или сте активно спортуващ, протеинът е основен фактор и в двата случая.

Защо е толкова важен протеинът, който приемаме?

Протеините са изграждащите елементи на всеки организъм. Те изграждат мускулите, важни органи и тъкани, изграждат хемоглобина, както и важни антитела, и поддържат метаболизма бърз (особено важни са при отслабване). Протеините се включват в ежедневното меню в различни форми: от растителни протеини до животински и такива от семена и ядки. Особено важни са при различи заболявания, тъй като се справят с рани и бактерии. Необходимото количество протеин е около 1 грам на килограм тегло. Минималното количество е около 60 гр. на ден за мъжете и около 50 гр. за жените, но тези количества могат да бъдат увеличени, ако сте много активни, болни и също така при бременни жени.

Няколко признака на недостиг на протеини в организма

Наличието на някои от най-важните протеини, съхранявани в тялото, значително се повлиява от възрастта. С напредването й редица проучвания показват намаляване на съдържащите се протеини в мускулите, сърцето, мозъка, далака. Недостигът на достатъчното количество протеини води до сърдечни проблеми, болки в мускулите и ставите, по-лесна чупливост на ставите и костите при удар.

Кои са най-честите симптоми на протеинов недостиг:

 • Бавен метаболизъм
 • Трудно отслабване дори при вземане на необходимите мерки
 • Трудно натрупване на мускулна маса
 • Ниски нива на енергията и лесна уморяемост
 • Слаба способност за концентрация и трудно запаметяване
 • Честа смяна на настроенията
 • Болки в мускулите, ставите и костите
 • Бавно зарастване на рани
 • Слаб имунитет

5 знака за протеинов недостиг

Висок холестерол

Високият холестерол и триглицериди се дължат не само на консумацията на мазни храни, те са също така резултат от вътрешни възпалителни процеси, дисбаланс в хормоналната среда, твърде много обработени храни. Ако в ежедневието Ви има тендеция да заменяте протеиновите храни с обработени и опаковани такива, нивото на холестерола Ви може да започне значително покачване.

Лошо настроение

Аминокиселините са основната градивна единица на невротрансмитерите, които контролират настроението. Протеините, които приемаме, помагат на мозъка да синтезира хормони като допамин и серотонин, които ни помагат да се чувстваме по-добре и по-щастливи.

Тежки тренировки

Протеините са нужни не само за натрупването на мускулна маса, но и за мотивацията и енергията. Режим, който включва малко или недостатъчно количество протеини, може да резултира в мускулна атрофия, лесна уморяемост, натрупване на повече мазнини. Дори може да се стигне до там да тренирате много, а да не виждате желаните резултати, тъй като тялото не е способно да осигурява възстановяване на тъканите и да удовлетворява енергийните нужди.

Проблеми със съня

Некачественият сън понякога може да се дължи на спад на нивата на хормона серотонин, повишаване на тези на кортизола и поддържане на нестабилни нива на кръвната захар. Ако през деня кръвната ни захар варира, тази тенденция се пренася и през нощта. Приемането на протеини на вечеря може да стимулира производството на триптофан и серотонин по време на съня, като в същото време протеините не повлияват върху нивата на глюкозата в кръвта.

Неспособност за концетрация

Протеините помагат за поддържането на много от мозъчните дейности. Така че лошата концентрация, проблемите с ученето, неспособността за запомняне са знаци, че страдате от липса на невротрансмитери като допамин, еринефрин, нореринефрин, серотонин. Това са невротрансмитери, които се синтезират в мозъка и използват за това аминокиселини. Балансираната диета, включваща много протеини, подобрява предствянето по време на тренировка, подобрява способностите за концентрация, както и сподобността да се учи по-бързо.

Най-добрите източници на протеини

Погрешно е схващането, че само животинските източници на протеини са достатъчни за тялото. Най-добрата диета включва протеини и от растителен, и от животински произход. Консумацията на твърде много месо, риба и яйца може да не е много полезно за организма, тъй като те повишават киселиността му.

 • Вегетариански и вегански източници: Бобови храни: леща, нахут (добре е да се накисват преди консумация, тъй като по този начин се правят по-лесно усвоими); ядки и семена: бадеми, ленено семе, чиа, конопено семе; зърнени храни: овесени ядки, амарант, киноа.
 • Изцяло растителни източници: кейл, спанак, броколи, брюкселско зеле, гъби
 • Протеини на прах
 • Най-добрите избори сред месото: телешко от суровоядно живтоно, био пилешко и пуешко, дивоуловена сьомга.