Как да положим грижа за нашите устни?

Нашите устни постоянно са изложени на резки температурни промени (особено по време на хранене и пиене), на натиск (например, когато сте подложени на силен стрес, вие ги хапете) и на директна слънчева светлина. Изобщо, те са подложени на такива изпитания, че сe чудя как успяват да се възстановят. Надявам се, че ще бъдем полезни с няколко съвета.

Нанасяйте на устните си само такива средства, които съдържат естествени хидратиращи и задържащи влагата компоненти. И пийте през деня 4-8 чаши вода (диетолозите не се умориха да го повтарят) – по този начин ще помогнете на кожата на устните си не само да изглежда по-добре, но и винаги да е свежа и овлажнена.

Когато устните Ви се напукват, избягвайте храни, които съдържат пипер, лютиви сосове и горчица. Освен това не е препоръчително да консумирате алкохол, както и портокалов сок, за да не влошите положението, защото те предизвикват щипане.

За сочни, кадифени и съблазнителни устни

Естествено, перфектните устни са изключителна рядкост. Но грешките на природата могат да бъдат поправени с помощта на следните няколко прости трика, които са наистина ефективни:

Масаж

Най-малко двa пъти седмично правете следните леки масажи с Витамин А и Е или с растителни масла какаобо, бадемово, от пшенични зародиши:

  1. Прекарайте с леки потупвания възглавничките на пръстите от средата към края 10 пъти по горната и 10 пъти по долната устна.
  2. С възглавничките направете 10 кръга по устните от левия ъгъл по посока, обратна на часовниковата стрелка. А сега направете 10 кръга в обратната посока.

Маски

Те са лесни, вкусни и полезни. Намажете дебело устните с мед, сметана, зехтин или течен шоколад. Оставете ги да преседят така 5-10 минути и после ги оближете. Избягвайте маските с плодове. Плодовите киселини често дразнят тази фина кожа, а и не знаем към кой плод може да се окаже тя алергична.

Компреси

Най-ефикасни за напукани и разранени устни са тези от лайка и липа. Запарете 1 пакетче чай в 1 ч. ч. гореща вода. Потопете памук или марля в отварата и наложете върху устните.

Ако полагате достатъчно грижи, винаги ще имате сладки и изкусителни устни!