Невероятните ползи за здравето от рибеното масло

Рибеното масло е продукт, спечелил голяма популярност, благодарение на високото съдържание на омега-3 мастни киселини, полезни за Вашия мозък, сърце и цялостно здраве. Знаете ли, че рибените масла се грижат за здравето на мозъка, могат да предотвратят дегенеративни заболявания, както и да намалят симптомите на стрес и депресия?

С тази статия ще разберете повече за ползите върху здравето от редовния прием на рибено масло, с което ще се почувствате не само по-здрави, а и по-силни.

Хранителните ползи от рибеното масло

Рибеното масло е повече от хранителен продукт, на основата на риба. Това масло в момента се продава под формата на капсули. Начинът, по който работи хапчето обаче, не изключва консумацията на риба. Важно е да похапвате този здравословен продукт често, за да извлечете максимума от неговите ползи.

За да си набавяте необходимото количество Омега 3 и 6 мастни киселини, препоръчваме да увеличите приема на риба.Омега 3 и 6 мастни киселини, препоръчваме да увеличите приема на:

  • скумрия
  • сардини
  • сьомга
  • херинга
  • риба тон
  • пъстърва

Препоръчителното количество риба е две порции на седмица. В същото време препоръчителното количество рибено масло е максимум 3 грама на ден.

Има различни видове рибено масло. Те варират от по-концентрирани до по-леки варианти, които са по-лесно смилаеми. Всички те са направени на база рибено масло. А в допълнение съдържат добро количество витамини А, В, С и D.

Какви са ползите от рибеното масло?

Ако приемате рибено масло в подходящи количества, можете да се насладите на следните предимства:

1. Борба със сезонните алергии

Противовъзпалителният ефект на рибеното масло намалява симптомите на алергии. Също така то има способността да укрепва имунната система. В резултат на това маслото от риба може да се пребори с патогените, които причиняват алергии, обвързани със сезонните промени.

2. Грижа за здравето на сърцето

Рибените масла съдържат мастните киселини, които понижават холестерол. Същевременно то намалява риска от сърдечни заболявания, контролирайки сърдечния ритъм и намалявайки възпалението в артериите.

3. Подобрява вида на кожата

Рибеното масло има способността да блокира отделянето на ензими, предизвикани от слънчевите лъчи. Поради това поддържа здравето на кожата Ви. За да се възползвате от този ефект на рибеното масло, е необходимо да го приложите върху кожата си, особено при обриви, бръчки, зачервяване, сърбеж или псориазис.

4. Подкрепя здравето на мозъка

Приемането на рибено масло периодично, балансира нивата на допамин и серотонин - двата хормона, които отговарят за регулирането на функциите на мозъка.

Невродегенеративните заболявания, като болестта на Алцхаймер, деменцията или болестта на Паркинсон, засягат милиони хора по цял свят. Приемането на рибено масло периодично балансира нивата на допамин и серотонин – двата хормона, които отговарят за регулирането на функциите на мозъка.

5. Помага при проблеми с очите

Ако страдате от катаракта или "сухо око", можете да използвате рибено масло за по-добро лечение на проблема. Ако го приемате всеки ден, можете дори да подобрите здравето на очите благодарение на омега-3 мастните киселини.

6. Превенция срещу инсулт

Когато кръвоносен съд в мозъка Ви блокира, се случва нещо, което се нарича инсулт – изключително опасно и животозастрашаващо състояние. Рибеното масло намалява някои фактори, свързани с този проблем. Това е така, защото увеличава здравето на кръвоносните съдове и стимулира кръвообращението. Приемът му се препоръчва в случаи на атеросклероза и високо кръвно налягане.

7. Лекува ревматоидния артрит

Мастните киселини, съдържащи се в рибените масла, имат силно противовъзпалително действие. Тази хранителна добавка е много полезна за хора, които страдат от артрит или артроза, тъй като намалява ставната скованост.

8. Грижи се за здравето на костите

Рибеното масло е много полезно за намаляване на някои психични заболявания, поради това то може да се използва и за лечение на хора, страдащи от депресия или тревожност.

Остеопорозата се превръща във все по-голям проблем в наши дни. Това заболяване е предизвикано от слаби кости, които са по-чупливи. Здравословният проблем е причинен от дефицит на калций. Приемането на рибено масло помага в борбата с източниците, причинители на това състояние.

9. Предотвратява раковите заболявания

Рибеното масло има способността да предотвратява различни видове рак. Неговите полинаситени мастни киселини предотвратяват развитието на злокачествени клетки. То също улеснява отстраняването на токсините в черния дроб и бъбреците.

10. Предотвратява депресията и тревожността

Рибеното масло е много полезно за намаляване на някои психични заболявания. Поради това то може да се използва и за лечение на хора, страдащи от депресия или тревожност. Високите нива на стрес са се превърнали в обичайно състояние на съвременния човек поради забързаните темпове на живота, който живеем. Всеки ден стресът може да окаже влияние върху поведението, здравето и взаимоотношения ни. Приемът на омега-3 мастни киселини подобрява психическото Ви състояние и е чудесно за лечение на симптоми на хроничен стрес, безсъние и нервност.