Отслабване с протеинови коктейли в домашни условия

Протеиновият коктейл за отслабване е отличен изход за онези, които не са свикнали да се ограничават прекалено в храненето или поради някакви причини не могат да спазват нискокалорични диети. Коктейлите са много засищащи, затова могат да заменят едно от храненията, например закуската или вечерята, а също така снабдяват организма с необходимото количество протеини, за обработването на които се хаби повече енергия, отколкото за усвояването на мазнини и въглехидрати. Отслабването с белтъчни коктейли вкъщи може да започне още със сутрешната закуска, защото приготвянето им не изисква някакви особени съставки и приспособления, а освен това много рецепти помагат да си правите порциите по съвсем нов начин.

Какво трябва да знаем, преди да започнем да отслабваме с протеинови коктейли?

Протеиновите коктейли помагат за отслабване и елиминиране на мазнинитеКакто и всяко друго средство за понижаване на теглото, протеиновите миксове имат не само неоспорими предимства, но и противопоказания за употреба. Употребата на белтъчини влияе положително на обмяната на веществата, като я ускорява; също така една чаша дава продължително усещане за ситост и намалява вълчия апетит.

Знае се, че протеиновите коктейли за отслабване при регулярна употреба способстват поддържането на мускулната маса, все пак при диета организмът губи не само мазнини и вода, но и значително количество мускули. Да не говорим, че при изкуствено създаден недостиг на въглехидрати - а точно това постигаме - процесите на работа протичат заради натрупаните мазнини, с годините отложените запаси по талията и бедрата започват постепенно да намаляват. Ето защо ако си правите протеинови коктейли, за да отслабвате, може да изгубите от 2 до 5 кг. излишно тегло, освен това много от тази маса ще са точно мазнини, а не вода и мускули.

Отзивите за протеиновите миксове за отслабване са основно положителни. При спазване на всички правила за прием (тоест да заменяме закуската с тази напитка, а не да я допълваме), телесната маса ще се намали с от 2 до 5-6 кг. за един месец, отчитайки, че през деня няма да злоупотребявате с мазна и калорична храна. От отрицателните моменти можем да отделим проблемите със стомашно-чревния тракт, но най-вече заради съдържанието на мляко в някои рецепти, а също и психологичната част на диетата: за много от нас коктейлите са напитки, а не храна, затова онези, които са свикнали на закуска да ядат пълноценна храна, възприемат белтъчния микс като допълнение, а не като замяна на един от приемите на храна.

А противопоказания за използване практически няма, но не бива да злоупотребявате с протеиновите коктейли, ако имате хронично заболяване на бъбреците или черния дроб, особено в стадиите на обострянето им. За хората, които страдат от алергия към лактоза, протеиновите коктейли на основата на мляко също са противопоказни. Препоръчителната дневна доза за всички без изключение е 1 чаша на ден.

Как да си приготвим вкусен и полезен протеинов коктейл?

Разбира се, може да си купите специални протеинови изолати от аптеката или от магазин за здравословно хранене, а може и да минете с продукти, които присъстват във всеки хладилник. Например прекрасна замяна на закуската би бил ето този коктейл, за който ще Ви трябват:

  • Протеинов микс за отслабване и поддържане на телесното тегло200 гр. извара обезмаслена;
  • 200 гр. мляко, може и соево или бадемово;
  • Шепа овесени трици;
  • Плодове и подправки - канела, карамфил на вкус.

Смесете всички съставки в блендер или в миксер, или минете изварата през сито и я смесете с плодовете, триците и млякото в голяма чаша, разбийте с тел, поръсете с канела и се насладете.

А може да си приготвите и този коктейл за отслабване, в рецептата на който има яйца. За напитката смесете:

  • 3 сурови яйчени белтъка;
  • 1 суров жълтък;
  • Няколко резена ананас или друг плод по избор;
  • Няколко смлени на плах орехи;
  • Непълна чаша филтрирана или преварена вода.

Както и в предния вариант, разбийте съставките (освен орехите) с миксер и накрая посипете с орехите.

Протеинови напитки с готов прах

Разбира се, рецептите за протеинови коктейли са по-лесни за приготвяне, ако си купите от магазина или аптеката специален протеинов изолат - това е чист концентрат, съдържанието на протеин в който може да достигне 97%. Освен това организмът го усвоява много по-добре, отколкото белтъка от обикновените продукти. Ако имате под ръка такъв продукт, можете да си приготвите например освежаващ лимонов коктейл. За него ще Ви трябват:

Протеинов коктейл с протеин на прах по лесна рецепта

  • Прясно изцеден сок на 1 лимон;
  • 2 с. л. протеинов прах;
  • Половин чаша вода и лед по желание.

Смесете всичко в блендер, като това няма да Ви отнеме повече от половин минута, а след това може да пиете коктейла си с удоволствие. Ако сутрин не можете да се откажете от чашата си с кафе, то е време да съчетаете приятното с полезното и да си направите ободряваща кафено-протеинова напитка. Вземете:

  • Чаша вода;
  • 2 супени лъжици готов протеин;
  • 1 ч. л. какао или разтворимо кафе и същото количество бита сметана.

Разбийте тези съставки в блендера, ако искате си добавете лед. Коктейлът става още по-вкусен с няколко парченца банан или шепа млени ядки.

И накрая: протеиновите коктейли са отличен начин не само да отслабнете, но и да поддържате постигнатото тегло в норма. Скоро ще свикнете да заменяте пълноценната си закуска с вкусната напитка, а и можете да оставите основните съставки (изварата, яйцата или протеиновия изолат), а другите съставки да сменяте според вкуса и настроението си. Това ще Ви помогне всеки ден да си правите съвсем нов микс.

Пробвайте също да прекарате разтоварващ ден с протеинови коктейли: по един за закуска и за обяд, а за вечеря нещо леко, зеленчуково. Тази напитка може да се нарече едно от универсалните средства за отслабване.