Пластика на корема

Абдоминопластиката е пластична операция на корема, тоест корекция на корем при растежение на мускулите и кожата, довело до образуване на „увисване“. Това може да се случи след бременност заради рязкото отслабване, а също и в резултат на нарушен обмен на веществата, когато се образуват много мастни прослойки, към които се присъединява и загубата на еластичност на кожата, увисването може да се случи и с напредване на възрастта по естествени причини.

Показания: на всеки, на когото му е необходимо, с изключение на жените, които планират да забременеят - при бременност мускулите могат се разтегнат отново. Не се препоръчва особено много на дамите, които се опитват да отслабнат, тъй като резултатът почти гарантирано ще „отиде по дяволите“.

Операцията се прави по следния начин: на предната коремна стена се прави разрез, премахват се излишните тъкани под пъпа, мускулите се пристягат до нормалното им положение. Поставя се козметичен шев.

Усложнения, странични ефекти: зависят от индивидуалните особености, а също и от начина на живот.

Методи за липосукция

Липосукцията (от латински lipos - мазнини и английски suction - изсмукване) не е начин за намаляване на теглото!, а процедура, ефективна в повечето случаи само за локално премахване на мазнините в определени зони: по коленете, двойна брадичка, паласки и т.н., тоест такива мастни отлагания, с които е трудно или невъзможно да се справим чрез консервативни методи.

Моделирането на контурите на тялото се прави при жени с такива отлагания при нормално тегло и еластична кожа. При младите жени резултатът е по-добър, отколкото при дамите на средна възраст. Не трябва да разчитат на липосукцията тези, на които скоро е правена операция в тази област.

Всички съществуващи видове липосукция може условно да се разделят на две групи. Към първата се отнасят методите, основани на механично раздробяване на мастната тъкан. Класически пример за това е вакуумната липосукция. Втората група са способите, при които мастната тъкан се разрушава с различни химични и физични фактори, например специални разтвори или ултразвук.

Съществуват стандартна, тумесцентна, ултразвукова, инжекционна липосукция и хидролипосукция. Методът за електронно липомоделиране е нещо друго.

Стандартна (вакуумна) липосукция - това е пионер сред останалите видове премахване на мазнини. Едва ли има хора, които не са чували за тази процедура. Прави се така: през малки разрези в подкожно-мастната тъкан въвеждат специална игла. Внимателно тази игла се премества под кожата от специалист, разрушавайки мастните клетки, които веднага се извеждат чрез вакуумен апарат. Впрочем, няма да усетите нищо, тъй като ще спите - операцията се прави с пълна анестезия. Тази лесна на пръв поглед методика е много травматична, но пък с помощта на вакуумната липосукция може да се избавите от толкова много мазнини, че впечатляващият резултат е налице веднага след като премахнете превръзките.

Плюсове: Може да се избавите от много голям обем мазнини (до 10 л.). Цената не е висока в сравнение с другите видове липосукция.

Минуси: По принцип се използва обща упойка. Затова вероятността от кръвоизливи и усложнения и висока (хематом, мастна емболия, в редки случаи водещи до летален изход).

Тумесцентна липосукция - почти не се различава от вакуумната. Разликата е само в това, че преди започването на процедурата хирургът вкарва в проблемната зона специален препарат, който се състои от физиологичен разтвор, анестетик и съдосвиващи средства. В резултат на това съдовете се свиват, а мастните клетки - обратното - бухват, което облекчава по-нататъшното им отделяне от зоната. Ако по време на процедурата се използват не стандартни игли, а тънки (до 3 мм.), методът се нарича хидро липоскулптура. По принцип се използва за завършване на процедурата след други видове липосукция.

Плюсове: Може да премахне значителен обем мазнини, кръвозагубите са малки.

Минуси: По принцип се използва обща упойка. Не са редки случаите на усложнения от естетичен характер (нарушен контур на тялото, пигментация, хронични отоци).

Ултразвукова липосукция - тук мастните отлагания първо се „разбиват“ с помощта на специален утразвуков апарат, който се вкарва непосредствено в мастния слой. След това мастните клетки се премахват с игли.

Плюсове: Минимална кръвозагуба, лифтинг ефект на кожата.

Минуси: Рискът от усложнения е висок (изгаряне, некроза на кожата в областта на операцията и други).

Липосукция със спринцовки - използва се в случаите, когато е необходимо да се премахне по-малко количество мазнини (до 0.3 л.). Операцията се провежда ръчно, вместо вакуумен накрайник хирургът използва спринцовки. Самата операция продължава доста дълго, понякога 5-6 часа, но заради използването на тънките спринцовки по кожата не остават хематоми и отоци.

Плюсове: Използва се само местна упойка.

Минуси: Не може да се премахне голям обем мазнини.

Електронно липомоделиране - много специалисти наричат този метод сензация в липосукцията. Методът е основан на действията на ток с висока честота, който топи мастната тъкан. Това се получава така. В тъканта се вкарват тънки игли, свързани с генератор, който създава електрическо поле. Нагрятата от тока мазнина се премахва с помощта на много тънка игла. Допълнителен бонус е, че токът помага за ускоряване обмена на веществата в адипоцитите (мастните клетки), затова ще губите мазнини няколко месеца след процедурата. Ще отбележим, че няма да Ви се правят никакви разрези. Само две-три малки дупчици, след които по кожата няма да останат никакви следи.

Плюсове: Използва се местна анестезия. Удължен ефект на отслабването плюс стягане на кожата.

Минуси: Методиката е предназначена за премахване на малки обеми мазнини.

След липосукция

Усложнения, странични ефекти: премахването на мазнините не е като да излееш вода от чашата. По описание операцията е лесна, но тази простота е лъжовна. Ако липосукцията се проведе некачествено, най-безобидният страничен ефект ще е лека неравност по кожата. Може да се появи „струпване“ и други подобни, защото премахнатите мастни клетки няма да се възстановят вече, но останалите съседни могат да се увеличат лесно, ако напълнеете. Липосукцията изисква много внимателна последваща реабилитация. Тази операция е с един от най-продължителните и болезнени периоди на възстановяване. Само високата температура може да се задържи за повече от месец. Плюс синините, отоците, болката и произтичащите от тях ограничения в движенията и дори в състояние на покой.