Простатата се намира под пикочния мехур, заобикалящ първата част на тръба, наречена уретрата. Уретрата пренася урината от пикочния мехур до пениса. Същата тръба носи и сперма, която е течността, съдържаща сперматозоиди. Точно зад простатата е задният проход (ректумът). В близост до простатата може да откриете и някои лимфни възли (понякога наричани жлези). Простатата съдържа мускулна и жлезиста тъкан. Жлезистата тъкан е тъкан, която освобождава (секретира) определени вещества.

Какво прави простатата?

Простатата произвежда течност, която се смесва със спермата (от тестисите). Течността се задържа в тръбовидна жлеза, която се намира зад пикочния мехур. Тази жлеза се нарича семенна везикула. По време на секс мускулната тъкан помага на силата (еякулат) на простатната течност и спермата в уретрата.

Възпалението на простатата се нарича простатит.

Мъжкият полов хормон тестостерон (произведен в тестисите) контролира как работи простатата. Тестостеронът е отговорен за наличие на сексуалното желание и възбуда, получаването на ерекция и развитието на мускулите Ви.

Простатата също произвежда протеин, наречен простатно-специфичен антиген (PSA). Това помага за производството на по-водниста сперма. 

Хапчета за простата ще облекчат неблагоприятните състояния и заболявания, от които може да страда простата Ви. Възпалителните заболявания на простатата (простатитите) са най-честите заболявания на мъжката полова система. Обикновено засягат мъже на възраст между 30 и 50 години. Различават се остър и хроничен простатит. 

Ешерихия коли, протеус, клебсиела, хламидии и микоплазми са едни от най-честите причинители за появата на простатит. Хапчетата за простата, изписани от специалист, са Вашият сигурен начин за предпазване от тези бактерии. В повечето случаи те проникват в простатата от уретрата, по-рядко от пикочния мехур, уретерите или по кръвен път. Най-характерните симптоми при възпаление на простатата са повишена температура, силни болки в перинеума и кръста, често уриниране, изтъняване на струята до задръжка на урина.