Тестостерон – кралят на хормоните, хормонът на кралете!

Най-големият враг на медицината в XXI век е не смъртта, а старостта. Старостта е изучена до основи, открити са десетки пагубни процеси, които се развиват с години в организма и сме започнали да се борим с тях. Особено много медицината в последните двадесет години се занимава с половите хормонимъжкия тестостерон и женския естроген, чието ниво започва да се понижава след 35 годишна възраст. Подозираме, че възрастта е само и единствено отражение на хормоналния фон. И седемдесет годишният мъж с високи нива на тестостерон е биологически по-млад от четиридесет годишния с ниски нива на този хормон. Така че не е ли редно мъжете да се заредят, ако вътрешните им резерви са на привършване?

Тестостерон – функции

От нивото на тестостерона зависи сексуалната активност на мъжете..холестеролът. Тестостеронът изпълнява маса функции в мъжкия организъм. Тази „маса“ може да се раздели на две по-малки „маси“.

  • Първата маса функции е адрогенна. Тук влизат половото съзряване, сексуалното влечение, сексуалното поведение, растежът на косми по тялото, агресивността, сперматогенезата и изобщо, жизненият тонус.
  • Втората важна маса функции е метаболитна, анаболитна. При участието на тестостерон мускулите растат, образуват се бели кръвни телца, тъканите регенерират, горят се мазнините, протича липиден обмен в черния дроб

Общо взето, от мозъка до костите, от кожата до ноктите – навсякъде е необходим тестостерон. Нивото на основния мъжки хормон се променя през деня: сутрин е повече, вечер е по-малко. Поради различни фактори, той може да се понижава или повишава. Например след физически натоварвания или еякулация нивото на тестостерона пада, преобразувайки се в хормона на радостта – серотонин. След това към мозъка достига сигнал: хайде, зареди ме! Мозъкът изпраща в отговор сигнал към тестисите и те започват да произвеждат тестостерон особено активно. Когато концентрацията на тестостерон се възвърне в нормалните граници, мозъкът се „успокоява“. Това се нарича „баланс на тестостерона в организма“. Тази схема изглежда малко по-проста. По принцип, в този кръговрат участват още няколко десетки хормони и белтъци, които имат сложни взаимоотношения, но за мъжете е важен крайният резултат.

Здравето на мъжа и тестостерона

Нивото на тестостерона се променя в зависимост от възрастта.мъжът излиза от тийнейджърската хиперсексуалност. Е, ако говорим за секса, всеки винаги се интересува от това, каква е еталонната честота на този вид активност. Тук лекарите както винаги отговарят уклончиво: всичко зависи от човека. Има три типа полова активност: силна (нуждата от секс е веднъж дневно или по-често), средна (веднъж седмично или по-често) и слаба (по-рядко от веднъж седмично). Както активността на тялото, така и половата активност са дадени по рождение и всеки от трите типа са нормални. Важни са не абсолютните показатели, а относителните. В смисъл, не трябва да се сравнявате с другите, а с Вас самите, когато сте били на 25 години. И докато нуждата Ви от секс не намалява, Вие сте здрави.

Също така важен показател за здравето е липсата на мастни отлагания по корема. Работата е там, че тестостеронът и мазнините са взаимосвързани. Тестостеронът, както вече уточнихме, осигурява горенето на мазнините, така че ако тестостеронът се понижава, мазнините са налице, при това именно по корема. Ако някой яде много и независимо от усилията на любимия мъжки хормон, „расте“ равномерно откъм мазнини, това нарушава секрецията на тестостерон, което от своя страна предизвиква затлъстяване. Здравият мъж трябва да има обиколка на талията не повече от 94 см. Колкото и странно да ни изглежда на пръв поглед, обиколката на талията не зависи от ръста и общото тегло. При нормален хормонален фон талията ще си остава тънка, даже и да сте два метра мъж.

Ако някой от тези аритметични параметри (относителна честота на полова активност в пъти седмично, обиколката на талията в сантиметри) се променя през годините, това значи, че остарявате. Което в медицинската терминология на 21 век е аналогично на болест.

Причини и симптоми на дефицит на тестостерон

Подлата природа изобщо няма интерес да живеем дълго. На нея и трябва да пораснем, да се размножаваме, да отгледаме потомство и бързичко да освободим място за следващите поколения (което е в разрез с плановете на повечето хора). Именно заради това концентрацията на тестостерона в мъжете намалява с около 1,5-2% на година след 30 годишна възраст. Освен тази естествена причина андрогенният дефицит може да бъде предизвикан от различни болести, от приемането на психотропни препарати или наркотици, от травми, а и, разбира се, от стреса, претоварването, лошата екологична среда, неправилното хранене, вредните навици и още, и още… А сега да погледнем кои са типичните симптоми на тестостеронов дефицит:

  • Ниските нива на тестостерон водят до затлъстяванетестостеронът „изостава“.
  • Секс! Пониженият тестостерон е понижено полово влечение, а именно: намалена възможност за провеждане на полов акт, намалена ерекция, понижен обем на еякулацията, еректилна дисфункция и т.н. Ако изведнъж сутрешната ерекция започне да липсва, не Ви се иска или Ви се иска, но нещо не е както трябва… или оргазмите, така да кажем, са станали по-малко „ярки“, всичко това е повод да подозирате, че тестостеронът Ви Ви е „изневерил“.
  • Тестостеронът е естествен антидепресант. Така че лошото настроение, безсънието, раздразнителността, влошената умствена концентрация, а и красавицата „депресия“ могат да се дължат именно на ниските нива на хормона.
  • Понижена мускулна маса. Дори и да се храните правилно и да ходите на фитнес, при понижен тестостерон ръцете, краката и седалищните Ви мускули ще започнат да отслабват. Еластичността на мускулите намалява например на пикочния мехур. Именно заради това с възрастта мъжете започват да ходят по-често до тоалетната и дори да стават през нощта. Нормално човек трябва да спи през цялата нощ и дори веднъж да стане през нощта по малка нужда е показател.
  • Други симптоми. Вегетосъдови разстройства (внезапни приливи на кръв в главата и врата, колебания в налягането, световъртеж, потене), понижена плътност на костната тъкан, нисък хемоглобин, малко косми по тялото, суха кожа и загуба на еластичността и… Ако Вие забелязвате в себе си нещо от този скръбен списък, а не можете да намерите причината за това… Е, вече сте наясно.

Тестостерон – изследвания

Нивото на тестостерона е различно при всеки мъжжените. При слабия пол гасненето на половата активност започва от около 45 годишна възраст и продължава до 55. При мъжете това гаснене е пряко свързано с нивото на мъжкия им хормон и може да започне и на 50, и на 40, и дори на 30 години.

Много важно в тази ситуация е своевременно да се потърси лекар и да се проведат необходимите диагностични изследвания. Трябва да се определи дали неблагоприятните психологични ситуации са провокирали пониженото либидо и сексуални функции или хормонални нарушения водят до намаляване устойчивостта към стрес, отслабен полов апетит и полова функция.

Диагностиката се изразява в андрологичен преглед на мъжа, отчитане на основните оплаквания и от кога има симптоми. При всеки мъж с установени ниски тестостеронови нива трябва да се направи биохимично и хормонално изследване на кръвта, за да се определят нивата на тироидните и лутеинизиращия хормони, пролактина, глюкозата, липидния спектър на кръвта, активността на чернодробните аминотрансферази.