Полезни качества и рецепти за чай от вълшебния джинджифил

Чаят от джинджифил е любима напитка на императорската династия Хан. В древността в Китай смятали, че джинджифиловият корен способства подмладяването и помага на мъжете да запазят своята сила. Съвременните изследователи смятат, че джинджифилът е естествено средство за топене на мазнините. Много хора са оценили полезните свойства на джинджифиловия чай за отслабване. Но преди да изпитате тази методика върху себе си, трябва да сте сигурни, че не Ви е противопоказно да използвате корена на това чудесно растение.

Как се приготвя?

Напитката се вари в чайник „чахай“, френска преса, термос или обикновено джезве. Традиционните рецепти за чай от джинджифил все пак предполагат наличието на чайник „чахай“, който, благодарение на особеностите на конструкцията си, позволява да се приготвя правилно тази напитка във всякакви условия (вкъщи, на работа или на вилата).

Китайските жени знаят как да приготвят чаят от джинджифил за отслабване, защото най-разпространената и ефективна рецепта се предава по наследство от майка на дъщеря. Трябват Ви по 2 гр. градински чай и мента, 5 см. черен (неизчистен) корен от джинджифил и лимон. Джинджифилът се реже на ситно, лимонът се рендосва на пюре. Всичко това се смесва и се залива с вода (но не трябва да кипва). Оставя се да престои за час. Пие се една седмица в началото на всеки лунен месец. На ден не трябва да се пие повече от 250 мл. от тази напитка.

Кой не трябва да пие джинджифиловата напитка?

Основните противопоказания за чая от джинджифил са камъни в жлъчката, хепатит, язва, колити, а също и други нарушения на стомашно-чревния тракт. Не се препоръчва да се пие джинджифилов чай и на онези, които страдат от ревматизъм, подагра, заболявания на сърцето и съдовете, неврологични нарушения, болести на ендокринната система. На бременните им е разрешено да пият малко от този чай с цел елиминиране на гаденето, причинено от токсикоза. На кърмещите чаят е противопоказен, защото попада заедно с кърмата в организма на бебето и действа възбуждащо на нервната му система.

Противопоказно е да се пие чай от лимон и джинджифил на жените по време на менструация, защото напитката провокира обилни кръвотечения. Също така не бива да се използва и при висока температура. Ако изпиете много голямо количество чай на гладно, това предизвиква слабост, главоболие и гадене.

Колко често можете да пиете джинджифилов чай?

Ароматният чай от джинджифил за отслабване често се рекламира по тематичните форуми като ефективно средство, което може да се приема в неограничени количества. Но медиците смятат, че прекалената употреба на тази напитка провокира обостряне на хроничните заболявания, нарушава метаболитните процеси в организма, способства развитието на патология на сърдечно-съдовата система. Затова е необходимо да намалите употребата на този чай до 2 чаши на ден, като правите почивки между курсовете на прием.

Има и диети на основата на чай от джинджифил. Специалистите ги смятат за неефективни и дори опасни. Но ако приемът на тази напитка се съчетае с вкусна и здравословна храна, активни тренировки и пълноценен сън, има вероятност да загубите бързо няколко килограма.

Благодарение на съдържащите се в него аминокиселини, витамини от група А, В,  и С, желязо и редица други полезни микроелементи джинджифилът е полезен, но концентрацията му в чая не трябва да е прекалено висока, за да не се прояви алергична реакция.