Когато кучетата развият хранителни алергии, те могат да изпитат дискомфорт, сърбеж по кожата, както и хронични състояния като затруднено дишане, ушни инфекции и поява на неприятни газове. Алергията е имунната система на организма, реагираща на възприемана заплаха, в този случай, това е бирената мая за кучета

Алергията към бирена мая е свръхреакция на имунната система на Вашето куче към нежелана аминокиселина, открита в самата бирена мая. 

Кучешката хранителна алергия може да се развие на всяка възраст, но по-голямата част от кучетата, които придобиват хранителни алергии, са на три или повече години. Кожните реакции често се локализират върху или около лицето, слабините, под предните лапи или между пръстите.

Защо се проявява алергия към бирена мая при кучетата и как се лекува хранителна алергия?Алергиите са необичайно интензивен защитен отговор на белите кръвни клетки на имунната система към аминокиселина, която имунната система смята за инвазивно вещество. Аминокиселината е продукт на храносмилането, разграден до най-малките му части. Около 60-70% от клетките на имунната система на кучето се намират в храносмилателната му система, където белите кръвни клетки, наречени ентероцити, абсорбират аминокиселините и ги транспортират с кръвния поток. Когато протеините не се разграждат правилно по време на храносмилането, ентероцитите ги възприемат като натрапници и атакуват. Отговорът на имунните клетки с времето става по-агресивен и симптомите се усилват.

Имайте впредвид, че бирената мая за кучета се използва поради куп причини. Тя успешно:

  • Регулира кръвната захар
  • Грижи се за здравето на козината
  • Защитно средство срещу кърлежи и бълхи

Лечение на алергията, чиято причина за поява е бирената мая за кучета

Елиминационната диета може да отнеме няколко седмици, за да бъде приложена. Първо, трябва да се разкрие кой алерген е отговорен, а през това време Вашият домашен любимец може да има продължителни симптоми. Някои ветеринарни лекари могат да препоръчат антихистамини за успокояване на сърбежа, както и кортикостероиди за намаляване на отока. Използването на тези средства може също да маскира забележимите признаци на алергия, което затруднява установяването коя съставка в бирената мая на Вашето куче причинява реакцията. Поради това много ветеринарни лекари предпочитат да завършат елиминационната диета, преди да приложат тези видове лекарства.

Допълнителни добавки, включително пробиотици и омега-3 масла, също могат да бъдат предложени за подпомагане на имунната система след завършване на елиминационната диета. Това ще помогне на тялото на Вашия домашен любимец да се справи с всяко случайно излагане на алергени, както и ще предотврати култивирането на нови алергии. Вторичните кожни инфекции често се наблюдават при хранителни алергии и може да се предписват антибиотици за борба с този проблем. След като алергенът бъде идентифициран, първоначалният начин на действие е избягване на съставката.