Милиони души по цял свят изпитват симптоми на артрит. Това обаче не е засяга само възрастни хора, както често се смята. Всъщност дегенерацията на ставите и наистина свързаните с автоимунната система ставни проблеми, като ревматоиден артрит, могат да започнат на всяка възраст. Грижата за нашите стави чрез диета и начин на живот в млада възраст е едновременно много мощна превантивна мярка, както и ефективна подкрепа за съществуващите състояния.

1. Навици 

Намалете стреса, когато е възможно

Стресът може да доведе до увеличаване на степента на окислителното увреждане и предварителните изследвания показват връзка със стреса и автоимунните възпалителни състояния като псориатичен и ревматоиден артрит.

Хранене и упражнения

Управлението на здравословно тегло чрез добро хранене и упражнения ще помогне на безброй области на нашето здраве. Ако обаче имате наднормено тегло и страдате от остеоартрит, по-специално загубата на тегло ще помогне да се намали натоварването на ставите.

При наднормено тегло се увеличава рискът от заболяване, възпаление и поява на болка в ставите.

Кои храни биха могли да помогнат?

Зеленчуците и плодовете са с високо съдържание на витамин С, който е от съществено значение за производството на колаген и здравето на хрущяла. Всеки „цвят“ в зеленчука осигурява различен набор от естествени противовъзпалителни химикали, наречени фитохимикали, като флавоноиди. Те са богати и на различни антиоксиданти (като витамин С или бета каротин), за да потушат свободните радикали, които могат да изострят възпалението и да увредят ставите.

Кореноплодните зеленчуци също са отличен източник на микроелементи, необходими за подпомагане на имунната система и костната плътност (особено важно в случаите на остеоартрит или остеопения). Препоръчваме Ви да се стремите към 5-7 порции зеленчуци на ден - помислете за цветна дъга в чинията си! Супите или печените кореноплодни зеленчуци могат да бъдат отличен начин да постигнете това през по-студените месеци.

Най-добрите плодове обикновено са тъмно оцветените плодове, които са с високо съдържание на антиоксиданти и ниско съдържание на захар. Други плодове могат да бъдат много хранителни, но също така съдържат значителни количества естествена захар, така че може да е най-добре да се придържате към максимум 2-3 порции на ден и да избягвате тези с най-високо съдържание на захар като банани, грозде и особено сушени плодове.

Друго важно хранително вещество са омега-3 мастните киселини. Този вид мастни киселини - особено EPA (ейкозапентаенова киселина), намираща се в някои видове риба - могат да се превърнат във вещества в тялото, които помагат за овладяване на възпалението.

За да получите повече омега-3, яжте мазни риби като сардини, скумрия, пъстърва и сьомга два или три пъти седмично и включвайте богати на омега-3 семена - ленени семена и семена от чиа - и студено пресовани масла от тези семена във Вашата диета.

Суровите ядки и други семена са богати на омега-6 есенциални мастни киселини и също така съдържат малко омега 3, а също така могат да бъдат отлични източници на хранителни вещества като магнезий, цинк и калций, които са важни за здравето на костите. 

Подправки като куркума, джинджифил и кайен могат да бъдат отлични добавки към храните, тъй като те могат да имат противовъзпалителни свойства. Проучванията показват, че противовъзпалителните ползи от редовната консумация на куркума в храната са сравними с нестероидните противовъзпалителни средства без рецепта.

Пиенето на достатъчно вода е жизненоважно за здравето на ставите, както и за всички области на здравето. Водата помага да се премахнат токсичните метаболитни отпадъци и мъртвите клетки, които се произвеждат в по-големи количества там, където има възпаление, както и доставя хранителни вещества до тъканите.

Опитайте и билкови чайове: чаят от коприва е с високо съдържание на минерали за поддържане на костите; зеленият чай може да бъде добър източник на антиоксиданти за борба със свободните радикали; и чай от шипка може да има добри противовъзпалителни свойства. Чаят от джинджифил също може да бъде добър вариант, особено ако се приготвя с пресен джинджифил.

3. Добавки

Много добавки могат да бъдат полезни за здравето на ставите. Тъй като различните неща могат да работят за различни хора, може да е препоръчително да изберете между един и три от следните видове добавки и да ги изпробвате в препоръчителната доза в продължение на поне три месеца, преди да прецените дали ще бъдат полезни, или да преминете към нещо друго. Различните хапчета за стави съдържат различни съставки, включващи рибено масло, глюкозамин и/или хондроитин, витамин Ц, екстракт от шипка, колаген, куркума.