Добрите хранителни навици, които родителите създават в началото на детството, продължават за цял живот. Обядът осигуряват около една трета от нашите ежедневни хранителни нужди, така че е важно да се помисли добре какво планираме да приготвим на детето за обяд. Особено като знаем какво предлагат училищните лавки... Ето някои съвети за това как обядът да е не само здравословен, но и компактен и уникално вкусен.

Добрите хранителни навици, които родителите създават в началото на детството, продължават за цял живот.

7 стъпки за приготвяне на здравословни, разнообразни и интересни кутии за обяд:

 1. Включете голямо разнообразие от храни, съдържащи скорбяла, протеин, мляко и млечни продукти, както и плодове и зеленчуци;
 2. Опитайте се да набавите различна храна за всеки ден от седмицата – на Вашето дете няма да му допадне идеята да хапва сандвич с шунка пет дена подред;
 3. Разнообразявайте вида хляб, който използвате, например питки хляб, филийки, пълнозърнести хлебчета – заредете се предварително от магазина, но не прекалявайте, защото все пак трябва да е пресен;
 4. Сварете допълнително ориз или макарони вечерта – с тях могат да се направят интересни салати;
 5. Интересна идея е да съчетаете външния вид на кутията с обяда, който съдържа. Например кутия с мотиви от Италия – в нея може да сложите паста или пица. Това е заинтригуващо предложение, което ще грабне вниманието на детето Ви и ще му напомня за важността на обяда в дневния режим.
 6. Домашната пилешка или крем супа в термос е чудесна за студените дни, докато салатите са леки и освежаващи и са подходящи за по-топло време. И двата вида храни обаче са пълни с важни витамини и минерали.
 7. Течностите са много важни за децата – те трябва да консумират до 6 чаши течности на ден. Млякото и водата са най-добрите варианти. Сламките и ярко оцветените бутилки могат да направят процеса на хидратиране дори по-интересен за малчуганите!

Интересна идея е да съчетаете външния вид на кутията с обяда, който съдържа.

Пет стъпки за безопасен обяд

Уверете се, че кутията с обяда на детето Ви е чиста и безопасна. Не забравяйте, че сандвичите, съдържащи месо или други храни, се нуждаят от охлаждане. Те трябва да се държат в хладилника колкото е възможно по-дълго, преди да му дадете кутията с обяд. Запазете обяда свеж и безопасен, като следвате тези съвети:

 • Може да използвате изолирана кутия или пликче, за да поддържате обяда свеж.
 • Важно е да не го държите на топло място, например в близост до радиатори или на пряка слънчева светлина.
 • Изхвърлете храните, които бързо се развалят и не са били консумирани до края на деня.
 • Измивайте и подушвайте бутилките за многократна употреба на вода, капаците и самите кутии всеки ден с топла вода и сапун.
 • И на последно място, винаги помнете да си измивате ръцете преди да приготвите обяда.