Как да се справим с мазната коса?

Притежателките на мазния тип коса не са за завиждане. Основният и единствен показател, по който можем да определим, че нашата коса е от този тип, е нуждата да мием главата си всеки ден или в най-добрия случай – през ден. Мазните коси са ни дадени от природата. Получава се така заради повишената активност на мастните жлези на кожата ни и нямаме власт да го променим. Но това си има и своите плюсове – мазната кожа остава млада и сияеща, а мазните коси са по-здрави и красиви от сухите, тъй като са по-добре снабдени с питателни вещества и са по-добре защитени от агресивното въздействие на външната среда, а заради това и „цъфтят” по-малко. Освен това позволяват да използваме без опасност много маски и средства за грижата за тях. В нашата власт е поне да им осигурим подходяща грижа.

Мазната коса може да е генетично наследство или индикатор за някакво заболяванеЗащо косата става мазна?

Най-вероятно повечето щастливи жени, които имат мазна коса, ще кажат че косата им е станала мазна в пубертета, по време на половото им съзряване. Все пак в този труден период на хормонални промени в организма се повишава нивото на тестостерона и чувствителността към него, което предизвиква такива явления като мазна кожа с пъпки и омазняване на косата.

Косата може да стане по-мазна и поради други причини, които водят до хормонален дисбаланс в организма – бременност и менопауза, стрес и нервно претоварване, заболявания на ендокринната и храносмилателната система, небалансирано хранене. А и не бива да забравяме за генетичната предразположеност към повишено омазняване на косата, която се предава по наследство.

Да започнем с това защо изобщо ни е необходим себумът? Мастните жлези са точно до космените фоликули. Отделящият се от тях себум, първо – почиства самите космени фоликули, второ – разпространява се по цялата коса, като я обвива в защитна обвивка, придавайки на косата еластичност, блясък, овлажнява я и я снабдява с питателни елементи.

Какво да правите ако имате мазна коса?

За намаляване на мазнината по косата трябва да се храним правилно

  • Върху активността на мастните жлези пряко въздействие оказва храненето, а именно употребата на голямо количество мазнини, сладки, люти, пържени храни. Ако сведете до минимум количеството им в храненето си, Вие не само ще подобрите външния вид на Вашата коса, но и ще укрепите здравето си като цяло, ще се почувствате по-добре, а и, разбира се, ще станете по-стройни.
  • Нека храненето Ви да бъде рационално, пълноценно, балансирано, богато на витаминни и минерални вещества. Подберете витаминно-минерални комплекси и хранителни добавки. Може да разгледате предложенията ни в раздела „Женско здраве”.
  • За здравето на косата е важно не само храненето, но и употребата на достатъчно количество течности. Ако сериозно сте решили да се борите за красотата на косата си и за здравето си въобще, пийте по минимум 2 литра чиста вода на ден.
  • Трябва да наблегнете на мека, внимателна грижа, да сведете до минимум раздразнението на кожата на главата си, което провокира отделяне на мазнина. Например усиленото отделяне на кожна мазнина се предизвиква от масаж на главата или много ресане на косата. По същия начин действа горещата вода, затова косата трябва да се мие с топла или хладка вода.
  • Кожата на главата може да бъде раздразнена и от сушенето на косата със сешоар. Ако трябва да изсушите косата си със сешоар, старайте се да не насочвате струята от горещ въздух директно или използвайте студено издухване.
  • При използването на балсам не го нанасяйте по корените на косата, а поне на 10 см по-надолу към върховете и го разпределете по цялата дължина на косата.
  • Като начин за борба с мазната кожа, понякога се препоръчва да се подлагате на химическо къдрене. Това, разбира се, е изключително варварски метод, който не лекува, а осакатява косата

Маски за мазна коса

Маските за мазна коса помагат да се справим с проблема

За грижата за мазната коса са много добри маслените маски. Най-добре за тази цел са такива леки базови масла като масло от гроздово семе, макадамия, жожоба, бадеми, сусам. От етеричните масла най-добро въздействие имат маслата от чаено дърво, евкалипт, мента, лимон, кедър, градински чай, маточина, бор, кипарис. Също така кожата на главата може да подсуши цветната къна и къната, която се ползва като маска и за миене на косата. Зелената глина също суши косата.

От билковите отвари за миене на мазната коса ще подхождат жълт кантарион, коприва, живовляк, мента, кора от дъб, липа. А можете да си направите маска и сами вкъщи. Вижте как в „Домашни маски за коса

Избор на шампоан за мазната коса

Сериозно трябва да се отнесем към избора на шампоан. Със сигурност обикновените шампоани от хипермаркета, дори и да са за мазна коса, не са подходящи. Те са доста агресивни и не бива да се използват ежедневно.

Трябва да сушите косата си по-определен начин, за да избегнете бързото и омазняванеИзбирайте шампоана си от професионалните серии или от био-козметичните търговски обекти, а най-добре е да си правите шампоана сами. Ако използвате шампоан регулярно, трябва да изберете лек шампоан за мазна или за нормална коса.

При удачен избор на подхождащ именно за Вашата коса шампоан ефектът му наистина може да се окаже забележителен и миенето на косата да се намали до веднъж на три дни, но по правило това са скъпи шампоани на малко известни марки. Ако косата Ви е дълга, а краищата са нормални и сухи, то при ежедневното и миене се старайте да нанасяте шампоана само върху корените и. Не използвайте шампоаните със силикон!

Един път на 1-2 седмици можете да използвате шампоан за дълбоко почистване на кожата на главата или да си правите пилинг.

Някои хора успяват да намалят омазняването на кожата благодарение на възможно по-рядкото миене на главата, което „приучва” кожата да отделя по-малко кожна мазнина. Разбира се, не на всеки му е по силите да ходи няколко дни с мръсна коса, но този способ има причина да съществува.

Надяваме се тази статия да Ви е била полезна и ако имате мазна коса, вече да знаете какво да правите. Ще се наложи да се отървете от много навици – неправилното хранене, да сушите косата си по друг начин, да не миете косата си с каквото Ви дойде наум. Но тези мерки не само ще Ви помогнат да намалите мазнината по косата си, а и ще можете да се гордеете с дълга, блестяща коса!