Не позволявайте на Хелоуин да заплашва кръвната Ви захар!

Седмицата преди Хелоуин започна, а с нея и вечният въпрос да празнуваме ли празника или не? Докато много хора смятат, че веселията и маскировките в навечерието на Вси светии са поредното чуждо поклоничество, аз намирам празника за много весел и интересен.

Празникът Хелоуин се разпространява като идея и традиция из цял свят.Традиционно Хелоуин представлява маскарад, който се организира на 31-ви октомври в англоговорящите държави Великобритания, Ирландия, Канада и САЩ. Идеята за празника се основава на келтски езически ритуал, според който в нощта срещу 1-ви ноември починалите през изминалата година души се връщат на земята, за да намерят тела сред живите, в които да се вселят. Начинът на келтите да се предпазят бил да се маскират в страшни кожи, за да се опитата да подплашат привиденията.

В наши дни празникът Хелоуин се разпространява като идея и традиция из цял свят. Децата се преобличат с различни костюми, които не са задължително страшни, правят се тиквени фенери и се обикаля за лакомства. Възрастните също се събират, преоблечени с най-различни костюми, ако държите да спазите максимално традицията обаче, трябва да се придържате към страшните и плашещи образи.

Редом с веселието, маскарада и забавленията, седи и един друг въпрос – как да управляваме приема на захар по време на празника?

Не купувайте бонбони и сладки предварително за Хелоуин!Задържането на кръвната захар в норми става все по-трудно с изобилието от сладки лакомства по щандовете на магазините в подготовка на Хелоуин. Да, сладкишите винаги са си били там, но около нощта преди Вси светии стават някак по цветни, примамливи и крещящо оранжеви. Днес например влязох в близкия супермаркет за продукти за здравословна вечеря, а си тръгнах с допълнение – огромна мрежа с шоколадови тиквички и плик с тематични маршмелоу. А остава по-малко от седмица до празника...

Ето защо реших, че е подходящо да споделя няколко трика, с които да запазим кръвната захар в норми, дори в навечерието на любимия ни страховит маскарад!

1. Не дръжте бонбони вкъщи по-дълго от необходимото

За да избегнете изкушението и да изядете лакомствата предвидени за празника преди той да е дошъл, просто не купувайте бонбони и сладки предварително! В деня на Хелоуин напазарувайте необходимото количество, без да прекалявате. Бъдете сигурни, че супермаркетите са подготвени и изобилстват от тематични шоколадови изкушения.

Заредете се с бонбони, които не са ви най-любими.Аз се провалих още тук, но предизвиквам Вас да бъдете по-силни и да опитате!

2. Заредете се с бонбони, които не са Ви най-любими

Друг начин да избегнете изкушението е да купите бонбони, които не Ви харесват. Не казваме да пробутвате лош шоколад на децата, просто се замислете какво не обичате – ако не харесвате кокос, значи лакомства с кокос са идеалният избор за Вас, понеже няма да Ви привикват от шкафа, колкото и време да се застоят в него.

3. Заменете бонбоните умно с лакомства без добавена захар

Въпреки че сладките изкушения без захар също съдържат въглехидрати и не са най-здравословната храна, сами по себе си те не съдържат добавена захар, която може да накара нивата на кръвната Ви захар да подскочат. За да осигурите лакомства без захар, ще трябва да впрегнете въображение и сами да ги приготвите, може да използвате мед или сушени плодове, а крайният резултат – той ще носи частица от Вас, старанието Ви и любовта Ви към празника.

4. Минете на лек хранителен режим непосредствено преди Хелоуин

Партитата за Хелоуин се славят с интересните костюми.Партитата за Хелоуин се славят както с интересните костюми, така и с впечатляващите питиета и храна, които винаги са така изкусителни, че могат да Ви накарат да съжалявате за злоупотребите поне няколко дни след празника. За да сте сигурни, че няма да навредите на формата си, съветът ми е да спазвате хранителен режим около седмица преди нощта на Вси светии. Това е начинът лесно да влезете във форма и след маскарада, без да се налага да гладувате седмици наред.

5. Контролирайте броя на напитките

Независимо на какъв тип парти за Хелоуин присъствате, питиетата ще са цветни, вкусни, пищни и сладки. За да не се отразят прекалено на фигурата Ви, съветът ми е да редувате хелоуинските коктейли с чаша вода и да се стараете да пиете бавно, за да ограничите приема на захар от напитките. А така ще се чувствате и по-свежи на сутринта, нали?

7. Бъдете различни

Маскираните деца, които обикалят по домовете, за да Ви "глобят" с малко сладкиши, няма да откажат и друга награда за усилието си. Ако не искате да Направете сладки без захар за Хелоуин.жадуващи за купон, и не дотам сред по-малките малчугани – просто се подгответе с дребни играчки, които да подарите, ако съседските деца решат да потропат на вратата Ви.

8. Споделете с колегите допълнителните бонбони

Ако въпреки съображенията си за сладкото сте напълнили къщата със сладкиши, които разбира се остават и след празника, споделете ги с колеги. Можете да занесете останалото количество Хелоуински изкушения в офиса и да ги оставите в стаята за почивка, така не само ще се отървете от излишната захар, но и ще натрупате точки сред колектива.

Насладете се на предстоящия празник спокойно и с по-малко угризения!