4 съветa за правилна грижа за oчилата

Все повече и повече хора носят очила по предписание. Дългото време, прекарвано пред компютъра, фамилна обремененост – възможните причини са наистина много. Един интересен и не толкова известен виновник за лошото зрение е неправилната поддръжка на очилата. Поддържането на лещите чисти и без драскотини помага да виждате по-добре и да фокусирате зрението си там, където трябва. Съществува една проста, но ефективна формула за добро зрение, а именно:

чисти очила = оптимално зрение

Поддържането на лещите чисти и без драскотини помага да виждате по-добре и да фокусирате зрението си там, където трябва.За съжаление, нямаме предвид, че чистите очила ще излекуват късогледство или астигматизъм, но поне носенето и правилната поддръжка на очилата, ще предпази очите Ви от прогресиране на тези проблеми.

На първо място, важно е да държите очилата си центрирани и правилно настроени. Те не трябва да падат, когато движите главата си. Това спомага за осигуряване на максимално качество на визията, както и за удължаване на живота им.

Тъй като почти всички стъкла са изработени от леки и деликатни материали, важно е да бъдете много внимателни с тях.

Как да почистите очилата си?

Това е първият въпрос, който трябва да си зададете. В магазина ще намерите много марки почистващи препарати за пулверизиране, които лесно да съхранявате в чантата, нощното шкафче или бюрото си. Те обаче могат да излязат скъпо, имайки предвид колко често се използват.

1. Вода и сапун

Като по-евтин вариант Ви предлагаме да използвате само вода и неутрален сапун (най-добре е да е течен). Стъпките за правилно почистване са следните:

  • Поставете очилата си под струята вода.
  • Нека водата обилно намокри лещите на очилата.
  • Нанесете малко сапун на върха на пръстите си.
  • Внимателно разтрийте двете страни на стъклата.
  • Изплакнете с чиста вода под кранчето.
  • Изсушете с мека кърпа.
  • Уверете се, че всички метални части са напълно изсушени.

2. Кърпички

А какво да правим, в случаите когато нямаме вода? Тогава можете да използвате:

  • Микрофибърна кърпа
  • Споменатите по-горе спрейове
  • Мокри кърпички

3. Не забравяйте за рамките

За да завършите почистването на лещите, трябва също да почистите рамката, особено частите, които са в контакт с кожата или косата Ви. Това включва моста, който докосва носа Ви, и слушалките, които почиват на ушите Ви.

Когато е горещо или много се потите, тези области са особено склонни към замърсяване. За да почистите мръсотията, ще Ви трябват сапун и вода. Някои хора обичат да използват сешоар, за да се уверят, че пантите и винтовете няма да ръждясат.

Как да почистя очилата си правилно?

Ако сте на улицата и не можете да стигнете до банята, за да почистите очилата, които току-що сте изцапали, можете да използвате кърпа. Точно както когато ги сушите след като ги измиете с вода, трябва да ги държите здраво, за да не се счупят или да се изкривят.

Как трябва да поставям и свалям очилата си?

Неправилното поставяне на очилата може да доведе до изкривяване на рамките и дори да ги накара да паднат на пода, ако не сте внимателни. Винаги трябва да използвате двете си ръце, за да сложите или свалите очилата си. Ако го направите само с една ръка, упражнявате натиск върху пантата на другата страна. Следващия път, когато ги носите, те няма да застанат добре и дори може да се счупят.

Аксесоари за очила

Имате 3 неща, които трябва да имате, ако носите очила:

Кутията за очилата ви трябва да е твърда, за да защитава добре очилата ви, и компактна, за да се побира лесно в чантата или шкафа на бюрото ви. 1. Кутия за очила

Тя трябва да е твърда, за да защитава добре очилата Ви, и компактна, за да се побира лесно в чантата или шкафа на бюрото Ви.

2. Каишка

Може би не Ви харесват тези, които виждате на вратовете на деца или възрастни хора, каишките обаче могат да са доста полезни, ако използвате очилата си само за четене.

3. Почистваща кърпичка

Поставете малка микрофибърна кърпа в калъфа на очилата си. Така ще можете да ги почистите лесно, безопасно и ефективно, където и да се намирате.

Още съвети за грижа за очилата

Освен да ги почиствате и транспортирате правилно, има още няколко неща, които трябва да знаете, за да се грижите за очилата си добре, независимо дали става дума за слънчеви или диоптрични лещи. Ето ги и нашите допълнителни съвети за правилна поддръжка:

  • Не оставяйте очилата надолу на бюрото или нощното си шкафче.
  • Пазете ги от топлина като в колата например.
  • Не използвайте дрехите си, за да почиствате лещите (особено джинсите или вълната).
  • На няколко месеца е добре да занесете лещите си в магазин за очила, за дълбоко почистване.