Какво е вегетарианството и за какво е полезно?Различните хора имат различни убеждения и вкусове, затова има хора, които ядат месо и такива, които не го правят. Всички сме чували за вегетарианците и за техните убеждения, но знаем ли какво е веганство, а суровоядство? Какви са убежденията на веганите и по какво се различават от вегетарианците? Какво знаем за суровоядците? Хората трябва да са информирани за всичко, затова сме събрали информация специално за Вас.

Вегетарианство

Нека да започнем с това какво представлява вегетарианството. При този режим на хранене не се консумира месо, но се употребяват животински продукти.
Причините за вегетарианството могат да са много – лични убеждения и предпочитания, здравословни съображения, дори религиозни. Вегетарианците консумират риба и морски дарове, яйца, мляко и млечни продукти.
Разбиранията обаче не спират само до храната. Истинските вегетарианци не само не похапват месо, но и не носят дрехи и обувки от животинска кожа.

Веганство

Да преминем към веганството и с какво е по-различно от вегетарианството. Веганството е начин на живот без употреба на никакви животински продукти. За разлика от вегетарианците, веганите не консумират яйца, млечни продукти, животинска мазнина, риба, морски дарове, пчелен мед.
Причината, поради която не похапват нищо животинско, е, че смятат, че това е нехуманно отношение към животните.

Суровоядство

Какво представлява суровоядството?

Суровоядството е вид вегетарианство. Последователите на този режим обаче консумират всичко без никаква термична обработка. Ако

случайно има някаква обработка, тя е изсушаване, което обикновено се прави с помощта на слънцето, или храната се прави на пюре.

Ползите от вегетарианството!

Нека сега да разгледаме ползите от тези режими на хранене. Все пак от всяко нещо има някакъв вид полза.
Да започнем с ползите от вегетарианството. Какви са те?

  • Проучванията показват, че сърдечното здраве на вегетарианците е много по-добро от това на хора, които консумират месо.
  • Този режим на хранене намалява риска от много ракови заболявания: на стомаха, на дебелото черво, на гърдата и други.
  • Изследванията доказват, че хора с подобни убеждения рядко страдат от високо кръвно, от диабет или високи нива на холестерол.
  • Противно на нашите вярвания, че месото ни дава повече енергия, вегетарианците са много по-енергични и жизнени.
  • Интересен е фактът, че вегетарианците изглеждат много по-младолики, защото плодовете и зеленчуците забавят стареенето на кожата и образуването на бръчки.

Какви са ползите от веганството?

Преминаваме към ползите от веганството. Предполагам се досещате, че те ще бъдат подобни, но по-изразени.

  • Каква е разликата между вегенство и вегетарианство?Храната на веганите съдържа много фибри, които от своя страна придават изключителна енергия на хората, така те се уморяват много по-трудно от другите хора.
  • Този режим на хранене извайва прекрасни фигури и прочиства мисълта.
  • Веганството се смята за изключително полезен режим, тъй като благодарение на него болестите в тялото могат силно да намалеят или поне да спрат да се развиват. Жените вегани твърдят, че този начин на живот облекчава симптомите на предменструалния синдром.
  • И накрая, чрез този режим могат да се пестят пари.

Има ли ползи и суровоядството?

Няма как да не споменем и ползите от суровоядството, какви мислите, че ще са те?

  • Хората, които са отдадени на този вид хранене, много по-рядко страдат от сърдечни или ракови заболявания.

  • Този начин на живот е идеален за справяне с хемороидите, запека и дори лекува кожните проблеми.

  • Чрез консумацията на сурова храна може да се редуцира теглото, как става ли? Суровата храна засища по-бързо и така консумираме много по-малко храна.