Нашите мозъци също се нуждаят от хранене. Освен свежия въздух и приятните мисли, се нуждаят също и от витамини и микроелементи.

Градински чай

Градинският чай има репутацията на продукт подобряващ паметта. Почти всички изследвания доказват, че в него се съдържа важно масло. Затова този продукт трябва да бъде добавен към диетата.

Шепа семки на ден – това е препоръчителната доза цинк, необходима за подобряване на паметта и мисловните умения.Тиквени семки

Шепа семки на ден – това е препоръчителната доза цинк, необходима за подобряване на паметта и мисловните умения.

Розмарин

Розмаринът е богат на антиоксиданти и карнозна киселина, разширяващи церебралните съдови тъкани. Изследванията показват, че даже мирис на розмарин може да подобри паметта.

екстракт от боровинки помага от временна загуба на паметта.

Боровинки

Изследване, проведено в университета Tufts и публикувано във вестник Neurology, открило, че екстракт от боровинки помага от временна загуба на паметта.

Мазна риба

Броколито е отличен източник на витамин К и магнезий, които подобряват работата на мозъка.

Сьомгата, скумрията, камбалата и херингата съдържат омега-3 мазнини, снижаващи нивото на холестерола и благотворно влияещи на съдовете на главния мозък. В рибата също се съдържа йод, който подобрява яснотата на ума (да не се подлага на топлинна обработка – да не се вари, пече, опушва, а само да се ОСОЛИ).

Броколи

Отличен източник на витамин К и магнезий, които подобряват работата на мозъка. В зелето се съдържа също и бор, чиято липса води до намаляване на мозъчната активност.

Морковите забавят процеса на стареене на организма

Моркови

Морковите забавят процеса на стареене на организма, в това число и на мозъка. Съдържащото се в морковите вещество лутеолин позволява да се борим с преждевременната смърт на клетките, отговарящи за паметта.

Орехите предотвратяват загубата на внимание, нарушенията на паметта,

Орехи

Практически в тези продукти се съдържа активното вещество — лутеолин. Той намалява възпаленията в мозъка, причинени от възрастта и негативните външни фактори, предотвратява загубата на внимание, нарушенията на паметта, намалява производството на вредни вещества в мозъка и способства преживяването на невроните след излагане на бактериални токсини.

Лутеолинът също се намира в ментата и лайката. Така че към подобряващите паметта средства може да прибавите и чай от мента и лайка.