Все повече хора по цял свят разчитат на семената от Чиа като суперхраната за трайна енергия, здраве и целодневна издръжливост.

градинския чай. Позната е от дълбока древност и неизменно присъства в менюто на древните мексикански индианци. Те я смятали за много ценен продукт и дори я използвали като разменна монета помежду си. Затова и днес основното производство на храната-чудо е съсредоточено в Мексико, останалите части на Централна, както и Южна Америка. Известно е, че има голяма популярност в тези страни, но доскоро е почти непозната в САЩ и Европа.

Какъв е вкусът на чиа?

Чудите се какъв е вкусът на дребните семена и не сте убедени, че той ще Ви допадне? Те имат приятен зърнен, по-скоро неутрален аромат, като наподобяват вкусовите качества на овесените ядки и други подобни зърнени култури и семена – т. е. практически са безвкусни. Имат плътна текстура и висок вискозитет. Липсата на изразен вкус прави чиата идеална за добавяне в много и различни видове ястия – от сутрешния фреш или шейк, през порцията с кисело мляко и мед до салатата и дори основното ястие. Семената набъбват след накисване във вода и по приятен начин могат да сгъстят напитката или супата Ви, както и да придадат плътност във вкуса на различни зеленчуци. Затова консумацията им може да се съчетае с всяко едно хапване през деня.

Да се убедим в безспорните предимства на тази древна суперхрана

преяждане. Много важно е, че чиата е и безглутенов хранителен продукт и затова е подходяща за всички, страдащи от непоносимост към глутен.

Ако все още не сте опитали тази суперхрана, не се колебайте да я включите в менюто си – тя ще Ви осигури дълготрайна енергия и добро настроение.