Кленовата заха​р е по-полезна от тръстиковата

В последните години кленовият сироп стана едно от най-предпочитаните средства зa отслабване и за пречистване на организма. Благоприятното му влияние всеки ден убеждава много хора да започнат да приемат кленов сироп срещу редица здравословни проблеми или просто за по-хубава фигура и детоксикация. Но какво всъщност знаем за кленовия сироп?

История на кленовия сироп

Кленовият сироп се произвежда от захарен клен.захар е по-бързо и лесно и съответно по-евтино. Днес най-големият производител на кленов сироп е Канада. Смята се, че в провинцията Квебек се добива най-чистият и качествен сироп.

Какво представлява кленовият сироп?

Кленовият сироп представлява естествен захарен подсладител, който се произвежда от дървото клен. То има различни разновидности, като най-често кленов сироп се извлича от захарния клен, както и от червения и черния клен, но на практика кленов сироп може да се произведе от всеки тип клен. вода. Така той се сгъстява и се превръща в чист сироп. Сиропът се събира през ранната пролет, когато температурите леко се повишават. Истинският кленов сироп притежава лек дървесен привкус.

В родината на сиропа Канада са приети три стриктно спазващи се начина за категоризиране на кленовия сироп. Той бива клас „АА” – най-скъпият и чист сироп, „А” – Light (светъл), „В” – Среден, „С” – Amber (кехлибар) и „D” – Dark (тъмен). В САЩ има друга скала за сироп, която е по-опростена и дели кленовия сок на „А” и „В” клас с подвидове.

Кленовият сироп намалява теглото и детоксикира.Състав на кленовия сироп

Кленовият сироп съдържа различни микроелементи – калий, калций, магнезий, натрий, фосфор и желязо. Съдържа и витамини, най-вече от групата В, както и витамин А. Не съдържа мазнини. Богат е на естествена глюкоза, която е много полезна за организма. Кленовият сироп съдържа високи концентрации на фитохормони и в частност абсцисиева киселина. Тези вещества осигуряват естествена защита срещу диабет и рак. Според изследване на местни канадски учени кленовият сироп е най-ефективен в борбата срещу появата и растежа на ракови клетки в простатата, белите дробове и гърдата. Сиропът е богат и на фолиева киселина и на различни антиоксиданти, които пречистват организма от токсините. Той е доказан лек срещу настроение. Той се грижи за сърцето и намалява нивата на "лошия" холестерол в организма ни. Подсилва имунната система и помага при възпаления. Манганът, който е част от състава на сиропа, подпомага производството на полови хормони.