Аргановото масло е течното злато за кожата. полезни растителните масла и разгледахме полезните свойства на някои от тях. По-долу ще обсъдим и други растителни масла и ще проследим най-важните им свойства.

7 от най-полезните растителни масла

Арганово масло

Аргановото масло се добива от плодовете на дърво, което расте в Югозападната част на Мароко. Славата му по тези места е голяма – казват за него, че е „дървото на живота”, а аргановото масло наричат „течното злато” или „течното злато на пустинята”. То е едно от най-ценните и скъпи масла в света, когато говорим за грижа за красотата. Аргановото масло се включва в козметичните ритуали на жените от Мароко от хилядолетия, а по света става известно в последните години. Има лек специфичен маслен аромат с нотки на орехова есенция. Има уникални химични свойства – много добър състав от ненаситени мастни триглицериди, провитамин А, витамин Е и полифеноли, които определят и уникалното му въздействие. Мастните киселини се борят със сухотата на кожата и загубата на еластичност с напредване на възрастта, което го прави едно от най-ефективните масла за предотвратяване на образуване на бръчки. Полифенолите са химични съединения с невероятен антиоксидантен ефект, което е особено важно за поддържане на кожата здрава и красива. Тези съединения имат противовъзпалителни свойства и подсилват УВ-устойчивостта на кожата, затова и се препоръчва да се използва като естествено средство преди и след слънчеви бани.

Освен за кожата, аргановото масло е много полезно и за косата. То се бори със сухотата на скалпа, с което предотвратява образуването на пърхот и подхранва косата още от космените фоликули. Високото съдържание на витамин Е в маслото предотвратява разцепването на косъма, поради което често се използва в продукти против накъсване на косата. Косата абсорбира бързо аргановото масло и това е причината то да има мигновенен подхранващ ефект върху нея и често да се прилага при различни терапии за изтощена коса.

Аргановото масло е много полезно и за ръцете, чиято кожа обикновено остарява по-бързо и става по-суха и груба. Маслото от арган я прави по-еластична, подхранва ноктите и прави кожичките лесни за отстраняване. Ноктите се повлияват много добре – стават гладки и здрави, престават да се чупят. Аргановото масло има вълшебни козметични свойства и най-вече е много добър анти-ейджинг агент – забавя процесите на стареене на косата и кожата, затова го използвайте често и избирайте само качествено такова.

Растителни масла са много подходящи за масаж.

Сусамово масло

Макар че не е толкова известно със своите калций, магнезий, фосфор. Съдържа едни от най-силните естествени антиоксиданти сезамол и сезамолин. Подходящо е и за козметични маски на косата, когато ги правим вкъщи, лесно можем да го включваме към тях, като най-вече се прилага на суха и изтощена коса.

Масло от жожоба

Маслото от жожоба има единствени по рода си свойства в растителния свят. Интересно е, че всъщност Маслото от жожоба не предизвиква алергични реакции и дразнене и затова често се добавя към продукти за грижа за кожата около очите. Използва се широко и за красива коса. В домашни условия може да се нанася на мокра коса, като по този начин ще направи косата по-добре изглеждаща и ще улесни стилизирането й.

Масло от макадамия

Маслото от макадамия се получава като се пресоват ядките на австралийския орех – това е истинско масло от ядки. Съдържа мононенаситени триглицериди до 85%, с което е рекордьор сред естествените масла. Останалите 20% в маслото се състоят от палмитолеинови триглицериди от типа „омега-7”, които имат силно антиоксидантно действие, такъв тип киселини се съдържат в кожата, но съдържанието им намалява с напредване на възрастта. Маслото от макадамия омекотява и хидратира кожата. Чудесно е за суха и старееща кожа. Прилага се и при чувствителна кожа и е много подходящо за масаж по време на бременност. Характерно за него е, че е стабилно по време на термична обработка и затова се използва в така наречените процедури с горещи масла.

Кокосово масло

Маслото монои добива популярност със своята екзотичност.тук).

Масло от карите

Маслото от карите има естествен слънцезащитен фактор – 4, затова и се добавя в качествената дневна козметика и слънцезащитни средства. При нанасяне на кожата образува филм и я предпазва от вредните слънчеви лъчи. Може да се добавя и към маски за коса, като прави косата жизнена и възстановява структурата й.

Масло монои

Едно отскоро добиващо популярност масло, маслото от монои, се добива по много интересен начин. Добивът му става само на остров Таити, като цветовете на гардения се накисват в кокосово масло. По този начин от цветовете се извличат много ценни съставки, включително съединението метил салицилат, което има противъзпалителни и успокояващи свойства. Това прави маслото хипоалергенно и се използва за масаж на бебета. Това масло оставя характерен копринен блясък върху кожата, като по този начин я предпазва от въздействието на водата, вятъра и солта. Полинезийците го използват като всестранно приложимо козметично средство: като лосион за тяло след душ, като масажно олио, преди и след слънчеви бани, масло и маска за коса. Освен всичко то има много добър аромат и е подходящо за ароматерапия, като доставя на сетивата тропически мирис.