За съжаление, ракът на кожата е едно доста често срещано в нашето време заболяване. В периода от годината, когато всички сме жадни за слънце и дълги горещи дни, е важно да знаем всичко за слънцезащитните продукти: опасни ли са, предпазват ли ни наистина, какво да е поведението ни, за да бъдем максимално защитени.

Опасни ли са слънцезащитните продукти?

Редица проучвания показват, че слънцезащитните продукти са едни от най-опасните видове козметика. Съставките им попиват директно в кожата, а някои от тях са токсични. Някои от продуктите могат да отделят под въздействието на слънчевата светлина вредни свободни радикали. Често при употреба на такъв тип козметика се наблюдава кожно раздразнение и алергични реакции. Някои съставки в този тип продукти имат въздействието на женския полов хормон естроген, което е опасно и за двата пола. Всеки хормон или елемент, който навлиза в организма и има въздействието и поведението на човешки такъв, потенциално нарушава целия хормонален баланс в организма.

За кои съставки трябва да внимаваме?

Слънцезащитните продукти съдържат опасни съставки.

Когато купуваме козметичен продукт, трябва да мислим за него като за храна. Това е храната, която даваме на своята кожа – най-големия ни орган, тоест това е продукт, който директно попада в кръвта ни. Някои съставки в слънцезащитните продукти са доказано вредни:

  • Параамино бензоена киселина
  • Оксибензон
  • Октил салицилат
  • Диоксибензол
  • Фенилбензимидазол
  • Хомосалат
  • Октокрилен
  • Метоксицинамат
  • Парабени

Когато купуваме слънцезащитен продукт, е важно да избягваме максимално тези съставки.

Видове слънцезащитни продукти?

Неминералните слънцезащитни продукти са опасните такива. Те имат всички или някои от по-горе изброените вредни влияния върху кожата и като цяло върху организма. Повечето неминерални продукти съдържат опасния оксибензон, който особено върху деца има наистина сериозни последици.

Минералните слънцезащитни продукти съдържат минерала цинк или титан (под формата на оксиди). Това позволява на продукта да не бъде разрушен от силна слънчева светлина и по този начин да не се абсорбира през кожата в организма. Тези продукти не нарушават хормоналния баланс и стабилност в организма, не са алергени и предпазват много по-ефективно от УВА-слънчевите лъчи.

Колко е полезно слънцето?

Слънчевата светлина е толкова важна за хората, колкото водата и въздухът. Както и растенията, и хората не могат да се развиват и да бъдат здрави без слънчева светлина. 20 минути пряка слънчева светлина на ден са достатъчни за естествения синтез на витамин Д3 в тялото. Витамин Д3 е важен витамин за имунната система, за готовността на организма да се бори с рак и не на последно място за доброто настроение. От опит знаем колко по-депресивни са настроенията през зимата и колко по-весели са летните горещи периоди. За съжаление, дългите периоди на пряка слънчева светлина, на които сме свикнали през летните месеци, са един доброволен начин за причиняване на необратими оксидативни процеси в кожата. Тези процеси, разбира се, се разпространяват в цялото тяло. Мит е, че дългото лежане на плажа е полезно, защото ни осигурява достатъчно количество витамин Д и за през зимата. Организмът складира от посочения витамин, но в определени количества, и излагането на слънце трябва да е редовно и за малки периоди, за да не страдаме от недостиг на витамина.

Но тъй като през лятото всички искаме да придобием здравословен тен и да прекараме добре ваканцията си, е важно да спазваме следните правила: в никакъв случай да не позволяваме изгаряне, да редуваме периоди на пряка слънчева светлина с такава под чадър (или друга сянка), да предпазваме с шапка кожата на лицето, да използваме качествени (минерални) слънцезащитни средства.

Слънцето е важно за човешкия орагнизъм.

Кои са естествените предпазващи средства?

Важно е в летния период да спазваме режим, богат на много антиоксиданти, за да защитим кожата от оксидативния стрес.

Ако при някакви обстоятелства кожата изгори, най-доброто естествено средство за справяне със ситуацията е смес от крем от алое вера, кокосово масло и витамин Е.