В последните години хормонът на растежа става известен не само като стероидна добавка, но и като метод за стимулиране на производството на тестостерон. Отдавна е известно, че този хормон е необходим не само на децата, но и на възрастните. Хормонът на растежа има обаче и редица други важни функции в организма, сред които възобновяване на клетките, растеж и развиване на тъканите в организма, включително тези на мозъка и други важни органи. Хормонът се синтезира в хипофизната жлеза и се използва не само за натрупване на мускулна маса, но и за изчистване на натрупаната такава от мазнини.

5 ползи на хормона на растежа

Хормонът на растежа се инжектира в големи дози, за да подпомoгне отслабването и формирането на чиста мускулна маса. В малки дози хормонът се използва за по-бързо възстановяване след тежки тренировки, стимулиране на антиейджинг процесите.

Повече мускулна силаХормонът на растежа има антиейджинг свойства.

Тъй като растежният хормон стимулира производството на колаген в тъканите, той се счита за средство, повишаващо мускулната сила и издържливост. Мускулната сила се изразява в по-добро представяване по време на тренировки, способност за провеждане на по-тежки и по-интезивни натоварвания.

По-добро възстановяване след фрактури

Редица хормони, фактори, минерали и витамини са отговорни за възстановяването на костите и ставите, както и за тяхното общо състояние. Хормонът на растежа играе основна роля във възстановяването и ускорява този вид процеси. Като резултат на редица изследвания ясно се вижда, че честото прилагане на хормон на растежа води до засилен синтез на колаген и по-бързо и качествено възстановяване.

Отслабване

Хормонът на растежа е основен фактор в синтеза на мазнините. Той ускорява разграждането на мазнините до свободни мастни киселини и глицерол. Това е и основната причина хормонът на растежа да е важен и значим фактор в процеса на отслабване, натрупване на чиста мускулна маса и загубата на маса, причинена от натрупване на мазнини.

По-здрави кости

Щитовидната жлеза стимулира отделянето на хормона на растежа, който определя формирането на здрави кости, особено по време на пубертета. С повишаване на възрастта производството на хормона на растежа намалява значително. Това е и причината при много възрастни да има проблеми със здравината на костите и с трудното тяхно възстановяване след преживени фрактури.

Хормонът на растежа подпомага издържливостта на тялото.

По-здраво сърце

Възрастни, които страдат от недостиг на хормона на растежа, са по-предразположени към сърдечно-съдови заболявания. Причината е, че хората, страдащи от недостиг на хормона, имат по-голямо тегло и съответно по-високи нива на триглециридите.

Симптоми на недостиг на хормона на растежа:

  • При децата: значитело по-малък ръст от този на връстниците; забавен пубертет; бавно развитие на зъбите; значително количество мастни натрупвания в областта на корема и лицето; бавен растеж на косата и наличие на плешиви зони.
  • При възрастните: депресия; постоянна уморяемост; засилено падане на косата; намалена мускулна сила и маса; по-слаба памет; трудности в концентрацията; тънка и суха кожа; високи нива на триглицеридите; високи нива на „лошия” холестерол; намалена костна плътност; мастни натрупвания около корема; резистентност по отношение на отделения инсулин.

Как да стимулираме по естествен път отделянето на хормона на растежа?

  • тренировки, при които се залага на редуване на упражнения с висока интензивност и периоди на почивка, са най-ефективните тренировки за засилване на отделянето на хормона на растежа.

  • Л-глутамин. Приемът на Л-глутамин е познат с това, че подобрява издържливостта, помага на организма да се справя с по-тежки и интензивни тренировки и да се възстановява по-добре. Приемащите аминокиселината при редовни тренировки имат много повече мускулна сила и по-добро възстановяване след физически натоварвания.
  • Л-аргинин. Аминокиселината Л-аргинин има също добър ефект върху отделянето на хормона на растежа, като може да повиши синтеза му със 100%.
  • Повече смях. Проучвания показват, че при гледане на хумористично видео нивата на хормона на растежа и на ендорфина се повишават.
  • Детоксикация на черния дроб. Отделянето на хормона на растежа е свързано с поддържането на чист черен дроб. Ако искате да завишите нивата хормон на растежа, които организмът Ви отделя, детоксикацията на черния дроб е едно добро решение.
  • Витамин С. Завишената консумация на витамин С и продукти, които го съдържат, помага за повишаване на отделянето на хормона на растежа.

Допълнителна важна информация за хормона на растежа

Хормонът на растежа има ключова роля в отслабването. сън в първите часове след заспиване. Отделянето на достатъчно време за нощна почивка е в този смисъл изключително важно за синтеза на хормона на растежа.

Въздействието на хормона върху двата пола е като цяло еднакво, но жените го използват обикновено в малки дози, за да се възползват от неговите свойства, които позволяват по-бързо отслабване, както и антиейджинг ефекта, който той има върху организма. При мъжете хормонът на растежа има също антиейджинг свойства, като забавя оредяването на косата, поддържа половите функции и помага за натрупване на чиста мускулна маса.