Важно е не само с какво, но и как се храним

Имате чувството, че пълнеете от въздуха? На крак сте по цял ден, изразходвате много енергия, но килограмите се покачват, а не намаляват? Изпитвате и стомашен дискомфорт и болки? Може би трябва да помислите над своите хранителни навици. Добри ли са? Те са най-важното нещо, за да се чувствате свежи, тонизирани и в хармония с тялото си, независимо дали се храните строго здравословно, или си позволявате някои изкушения. Ако по-долу изброените хранителни навици са ежедневие за Вас, най-добре ги променете.

Пропускате закуската

Закуската е безспорно най-важното хранене през деня. Тя осигурява балансирани нива на кръвна захар и регулира тонуса и енергията на организма. Освен това, ако не закусвате, можете да си докарате стомашни киселини, гастрит, диабет и др. Когато пропуснете закуската, най-вероятно след няколко часа получавате резки енергийни спадове, които замаскирате с кафе или вафла. Друго последствие от пропускането на закуската е прегладняването. Доказано е, че когато човек не хапва сутрин до час-два най-много след ставане, приема чувствително по-големи количества храна при първото си хранене, което често е чак на обяд.

Не се храните през деня

Погълнати сте от служебните задължения и забравяте да обядвате или да хапнете следобедна закуска? Или изпитвате глад, но не намирате време да го задоволите? Това е много вреден навик, който води до преяждане и то в най-лошото време от деня за натоварване на стомаха – вечер. Затова, ако гладувате цял ден и компенсирате вечер, постепенно се опитайте да промените начина си на хранене, за да не се чудите след това защо имате проблеми със стомаха и трупате килца без видима причина. Излишните мазнини може да са опасни за здравето. Ако искате да се отървете от тях, можете да го направите с помощта на таблетки акай бери.

Сипвате си твърде големи порции

Храненето късно вечер или през нощта е вредно.Гарциния.

Хапвате на крак или докато работите

Отделете си време за хапване, дори когато бързате или имате работа. Ако не се насладите на храната, тя няма да Ви засити добре. Затова по-добре отделете 15-20 минути, за да продължите пълноценно деня си. Ако хапвате, докато работите, най-вероятно ще изберете нещо бързо и некачествено. Освен това ще погълнете много повече храна, тъй като не сте концентрирани върху процеса на хранене. Мозъкът е зает с друга дейност и съответно по-бавно получава сигнал, че се е нахранил.

Храните се по време на други занимания

Освен да не се храните, докато тичате по задачи насам-натам или работите, не хапвайте и по време на всякакви други занимания и задължения. Най-лошо е да ядете пред компютъра или телевизора, докато четете също. Концентрирани сте върху основната си дейност и затова неусетно поглъщате повече храна от необходимото или отколкото Ви се яде всъщност. Освен това не се хранете, докато сте нервни или напрегнати от някаква друга дейност, това също ще Ви накара да се погълнете повече, отколкото Ви е нужно.

Не планирате менюто си

Хранителните навици регулират теглото ни.сандвич, тестени изделия, полуфабрикати и т.н., защото знаем, че те изглеждат най-апетитно, когато сме изгладнели.

Храните се бързо

Бързото поглъщане на храна е много вредно. Когато се храним бързо, мозъкът не успява да получи навреме сигнал, че организмът е сит, и затова всъщност вече сме приели повече храна, отколкото ни е необходима. Когато дъвчем бавно, се засищаме по-качествено и бързо. Освен това имаме време да се насладим на храната и да усетим всичките й вкусове и аромати. Добре сдъвканата храна не натоварва излишно храносмилателната система и няма опасност стомахът да ни заболи след хранене.

Прегладнявате

Прегладняването се дължи най-често на пропускането на хранене. Стомахът отделя стомашни сокове, а когато в него няма храна, започваме да чувстваме болки и киселини. Стомашните киселини са много силни и започват да увреждат самия стомах и лигавицата му, затова при системно гладуване и пропускане на хранения се появяват различни стомашни проблеми, най-често рефлукс, гастрит, колики и т.н. Нередовното хранене може да донесе много вреди на организма. Презапасяването на тялото при следващото хранене пък води до напълняване. Ако се чувствате нервни и постоянно уморени, първо се вгледайте в хранителните си навици, може би там нещо не е наред. Напълняването в резултат на прегладняване и преяждане може да е сериозно. Отървете се от излишните килограми с помощта на маки бери.

Не пиете достатъчно течности

Нещо Ви липсва, но не знаете какво? Хапва Ви се, но нищо не Ви привлича? Може би просто сте жадни. Уверете се, че пиете достатъчно течности и на първо място вода. Тя е жизненоважна и освен това редовният й прием може да регулира апетита. Вместо да хапнете нещо сладко или пакетче снакс, по-добре изпийте един плодов сок, чай или айран. Те ще са по-полезни за организма Ви. Ако веднага след като пийнете нещо, още чувствате глад, значи наистина сте гладни и е време да хапнете нещо здравословно.

Това, с което се храните, не Ви е вкусно

Ако това, което ядете, не Ви харесва и не е вкусно, колкото и да е здравословно, мозъкът Ви никога няма да се нахрани и няма да сте удовлетворени от храненето. Стомахът ще се напълни, но мозъкът ще остане недоволен – все пак се храним със сетивата си и храната е в много голяма степен удоволствие. Разбира се, добре е да поддържате здравословно меню, но това не означава да ядете само плодове и зеленчуци. Разнообразете менюто си и му се насладете. Малките удоволствия също не трябва да се пропускат. Ако се храните с мярка и с мисъл, можете да си позволявате от всичко.