Задължителни са в менюто на всеки вегетарианец

Ядките са любима храна на мнозина. Консумират се от векове под най-различна форма. Освен че са много вкусни, те са и изключително полезни. Ядките са пръв приятел на всеки, който се стреми да се храни здравословно и търси качествени източници на всички необходими хранителни вещества. Само няколко ядки на ден могат да Ви заредят с енергия и да подсилят тонуса. Ако внимавате с приеманите количества, няма защо да се притеснявате за високата им калоричност.

Всички ядки са богати на протеини, фибри и полезни мазнини. Но все пак отделните видове ядки се отличават със собствена характеристика на хранителния състав. Вижте кои ядки за какво са полезни и изберете най-добрите за Вас.

Бадеми

Бразилският орех е много богат на селен, който е полезен за щитовидната жлеза.калций и са много полезни, ако избягвате някои млечни изделия. Подсилват костите. Богати са на витамин Е – витамин, който осигурява здравето на кожата ни, добрия й вид и свеж тен. За максимални здравословни резултати хапвайте бадемите небелени – обелката им е много богата на флавоноиди, които детоксикират организма и се грижат за сърцето.

Бразилски орех

Тази ядка трайно навлезе на пазара и у нас. Бразилският орех е много богат на селен, който е полезен за щитовидната жлеза. Освен това селенът подобрява имунната защита. Той е един от най-мощните антиоксиданти и антиракови вещества. Селенът е незаменима съставка на ключовия за антиоксидацията ензим – глутатион пероксидаза, който участва в защитата на организма от въздействието на свободните радикали. Само 3-4 бразилски ореха на ден ще Ви доставят необходимата дневна доза селен.

Кашу

Кашу - богато е на фосфор, цинк и желязо.загуба на памет.

Лешници

Богати са на витамините Е, В1, В6 и В9. Съдържат минералите магнезий, мед и калий, както и доста фибри и фолиева киселина. Лешниците съдържат почти изцяло ненаситени мазнини, както и ценната аминокиселина хомоцистеин. Тя трябва да присъства в много малки количества в кръвта. При нездравословно хранене хомоцистеинът се натрупва в кръвта, като по този начин увеличава риска от редица заболявания. Лешниците са богати на фолати, които задържат хомоцистеина в нормални граници.

Орехи

Макадамия -една от най-мазните ядки, но съдържа основно мононенаситени мазнини. желязо. Предотвратяват появата на ракови клетки. Орехите понижават нивата на вредния холестерол. Богати са на омега-3 мастни киселини. Имат високо съдържание на фибри. Предпазват от сърдечен удар и атеросклероза, нормализират кръвното налягане. Заздравяват костите.

Макадамия

Тази все още екзотична у нас ядка е калий, желязо, селен и витамините PP и от групата В. Богата е на фибри. Предпазва от сърдечни болести. Макадамията забавя процесите на стареене. Помага при проблеми с костната система. Намалява нивата на вредния холестерол.