Какво знаем за Цинка?

Цинкът е един от най-важните минерали за организма, като в същото време действа като силен антиоксидант. Най важната роля на цинка е да повишава и поддържа имунната система. Като силен антиоксидант той подобрява и храносмилателната система.

Този минерал осигурява ефективното протичане на процесите в организма. Цинкът може изключително добре да поддържа ензимната система и клетките. Много важно значение има за синтеза на белтъчини. Освен това командва съкращението на мускулите и спомага за образуването на инсулин. Цинкът като минерал има важна роля за устойчивостта на кръвта и за поддържане на алкално-киселинния баланс в организма.

Как действа цинкът?

За мъжете цинкът има и друга роля – да стимулира нормалното производство на тестостерон.Минералът е много важен за простатата и развитието на половите органи. Цинкът има силно влияние върху мозъчната функция и лечението на шизофрения. Има и благоприятно действие при ДНК-синтеза. Може и да не сте чували, но ако се изпотявате много, това води до дефицит на цинк в организма. Така се губят около 3 мг. цинк дневно. Ако искате да си набавите този минерал чрез храната, трябва да знаете, че доста големи количества от цинка се губят при термичната обработка на хранителните продукти. И тъй като почвата често е бедна на хранителни вещества, е твърде възможно и количеството на цинк да е минимално.

За мъжете цинкът има и друга роля – да стимулира нормалното производство на тестостерон. Цинкът е пряко свързан с качеството на мъжката сперма, производството на сперматозоиди и сексуалната дейност. Ако в мъжкия организъм няма достатъчно цинк, сексуалната функция и оплодителните способности се влошават.

Цинкът има много полезни ефекти и те са да намалява периода за заздравяване на вътрешни и външни рани. Може да премахва белите петна по ноктите и да Ви върне загубения усет за вкус. Изключително важна роля има за лечението на безплодие и също така предпазва от болести на простатата. Действа добре в помощ на растежа и пъргавината на ума. Цинкът е минерал, които успява да балансира холестерола и помага в лечението на умствени смущения.

Недостигът на цинк в организма води до:

  • Цинкът е минерал, които успява да балансира холестерола и помага в лечението на умствени смущения. хипогонадизъм (отслабена дейност на половите жлези)
  • хипертрофия на простатата (неканцерогенно увеличаване на простатната жлеза)
  • атеросклероза

Кои са източниците на цинк?

Нашият съвет е хората, които страдат от алкохолна зависимост и диабет, да приемат повече цинк. При мъжете, които имат проблеми с простата, е добре да си набавят добри количества цинк, за да поддържат високо нивото в организма си.

При жените с проблеми около менструалният цикъл е препоръчително приемането на добавки, съдържащи цинк. Прочетете и за полезните свойства на Копривата.

Ако увеличите приема на цинк, е добре и да започнете да приемате витамин А, работи съвместно много добре и с фосфор и калций.