Навярно всеки мечтае да живее дълго и най-важното – дори и в старостта да запази разума си и физическата си форма, които ще му помогнат да се грижи сам за себе си.

Фактори, които, според мнението на лекарите, ще Ви помогнат да съхраните младостта на ума и тялото си:

  • По правило трябва да спите не по-малко от 7-8 часа в денонощие.Преди всичко, това е начинът на живот! По правило трябва да спите не по-малко от 7-8 часа в денонощие.
  • Пазете диета. Не преяждайте и следете нивото на холестерола в кръвта си.
  • Нека тялото Ви се упражнява редовно. Физическото натоварване е отлично средство за профилактика на депресията, подпомага растежа на новите клетки и поддържа прекрасна физическа форма на Вашето тяло до дълбока старост.
  • Осигурявайте си интелектуално натоварване всеки ден! Учете чужди езици. Учете стихотворения. Ежедневно се старайте да научавате или проучвате някаква нова информация. Попълвайте кръстословици, четете научно-популярна литература.
  • Работете за подобряване на Вашата личност. Погрижете се за собственото си развитие! Четете книги и статии по темата развитие на личността, следвайте препоръчаните упражнения. Възможно е да Ви се прииска да овладеете медитацията.
  • За стимулиране на участъци от мозъка изпълнявайте някои обичайни за Вас дейности, необичайни за дадената ръка. Например, свикнали сте да държите четката за зъби в дясната ръкa? Сега я вземете в лявата ръка. Това ще бъде малка, но ефективна тренировка за Вашия мозък.
  • Овладейте някакъв нов навик. Може да бъде ръкоделие или кулинария, танци. Тренирайте фината моторика, което означава да не забравяте за дейността на ръцете, а не само за главата.
  • Постоянно следете за новостите в научно-техническия прогрес, за да не изостанете от живота и в старостта да не изглеждате мамути за своите внуци.

Работете за подобряване на вашата личност

Така че, изводът е очевиден. Този, който не мързелува цял живот, а се учи, и този, който води здравословен и активен живот, той до дълбока старост може да съхрани интелекта си и прекрасната си физическа форма.

Нима това не е мечта за всеки от нас, до дълбока старост да сме умни и активни? Каквото посееш, това ще пожънеш!

А Вие какво сеете в момента?

Автор: Станка Милушева