Биокравето масло е изключително полезна мазнина. Средиземноморската диета, която се характеризира с голям прием на мазнини (но полезни такива), е изключително полезна за организма.

Кои са най-полезните мазнини, които можем да приемаме?

Авокадо

Ползите от приема на авокадо са толкова много – това е един от най-полезните плодове, които можем да включим в менюто си. Те са богат източник на ненаситени мастни киселини, които повишават нивата на „добрия” холестерол и намаляват нивата на „лошия”. Авокадото също така е много добър източник на витамин Е, който е силен антиоксидант. Плодът е много полезен за кожата – предотвратява действието на свободните радикали и действа като анти-ейджинг агент за кожата.

Авокадото е рекордьор сред плодовете по съдържание на протеини. Плодът е много полезен за бременните жени, тъй като съдържа фолиева киселина.

Авокадото има мек вкус и няма да наложи вкуса си в различни рецепти. Използва се за приготвянето на вкусен сос гуакамоле. Да добавите масло от авокадо към кухнята си е една от най-разумните стъпки, които бихте могли да предприемете – то може да се добавя към салати, сандвичи и вегетариански ястия.

Кокосовото и маслиновото масло са едни от най-поелзните мазнини.

Масло

Маслото всъщност е изключително полезно, особено ако е с биопроизход. Маргаринът е заместител на маслото, който е по-скоро вреден и трябва да избягваме. Съдържащите се Омега-6 и Омега-3 мастни киселини в маслото, подпомагат функциите на мозъка и даряват здраве за кожата. Този вид мастни киселини е есенциален, но тялото не може да ги произвежда само, затова трябва да се приемат от животински и растителни източници. Маслото е също богато на разтворими витамини и минерали, особено на селен. Богатият маслен вкус, който маслото добавя към печени ястия, сладкиши и хляб, го прави особено предпочитано за много кухни.

В същото време индийският вариант на масло Гхи придобива изключителна популярност. Този вид масло съдържа витамин А, витамин Д, витамин Е. Тези витамини са най-лесно усвоими от тялото, когато се приемат с мазнини. Съдържа и витамин К2, който заздравява костите. Друга полза от индийското масло гхи е, че не съдържа лактоза и казеин – два протеина, които често предизвикват алергични реакции.

Кокосово масло

Кокосовото масло е едно от най-полезните масла – може да се прилага както външно върху кожата и косата, така и вътрешно. Богато е на средноверижни мастни киселини, които лесно и бързо се усвояват от тялото и са полезни за мозъка и паметта. Мастните киселини, съдържащи се в кокосовото масло, намаляват нивата на „лошия” холестерол и правят маслото с изключителни противовъзпалителни свойства.

Добрата новина е, че добавянето на кокосово масло към ежедневието е много лесно (повече предложения прочетете тук). Може да се добавя при печене и готвене или директно върху кожата или косата.

Зехтин екстра-върджин

Зехтинът е друга полезна мазнина, която е основна част от Средиземноморската диета. Зехтинът намалява риска от сърдечни заболявания, което се дължи на високото съдържание на ненаситени мастни киселини в него. Високото съдържание на антиоксиданти, от друга страна, в зехтина защитава организма от въздействието на свободните радикали. В същото време зехтинът се грижи за паметта и мозъка. Важно е, когато купуваме зехтин, да се съобразяваме с това за какво ще го използваме. Екстра-върджин зехтинът е най-чистата и необработена форма на маслиновото масло и е подходяща за салати. За готвене могат да се намерят други видове зехтин, които са подходящи за топлинна обработка.

Омега-3 мастни киселини

Тъй като организмът не може сам да произвежда Омега-3 мастните киселини, е изключително важно да се приемат с храната. Най-добре с Омега-3 мастните киселини можем да се снабдим от сьомга и сардини; ядки и телешко, което е произведено от суровоядно животно. Най-добрите източници на Омега-3 мастни киселини сред ядките и семената са: орехите, лененото семе и чиа семената. От зеленолистните зеленчуци най-добри източници на този вид мастни киселини са: кейл, брюкселско зеле, спанак и кресон. Снабдяването на организма с полезните Омега-3 мастни киселини само чрез храната понякога е доста трудно, затова и много хора предпочитат да приемат рибено масло или масло от треска като суплемент.