Ако искате да бъдете енергични и здрави през периода на бременността, трябва да се храните правилно!

През този период организма има големи изисквания. Правилното хранене по време на бременността допринася до голяма степен за доброто развитие на плода и за нейния благополучен изход – раждането на здраво, жизнено и с нормално тегло бебе. Бременната жена има голяма нужда от енергия и разнообразни хранителни вещества. Това обаче не означава, че трябва да ядете като за двама. Нормалното наддаване на тегло за периода на цялата бременност е 10 – 15 кг.

Скъпи бременни, трябва да бъдете особено внимателни към храната си и да се стараете да се храните балансирано и здравословно. Прочете кои храни трябва да избягвате в статията: Бременна съм! И сега какво?

Какво е полезно да консумирате по време на бременността?

Броколите съдържат фолиева киселинадетоксикиране на организма, което е от особено значение за растящия нов живот. Витамин А, който се съдържа в броколите, е особено важен през първото тримесечие на бременността.

Картофите са богати на витамин CКартофите са богати на витамин С, фолиева киселина, влакна и въглехидрати. Избирайте тъмночервените сортове за по-високи количества от бета-каротин, който, освен всички други полезни функции, също така предпазва кожата от слънчево увреждане. Яжте картофите със зърнени култури, за да удвоите количеството на усвоеното от тялото желязо.

Плодове са неразделна част от всяко здравословно хранене. Малините, къпините, боровинките и черешите са богати на фолиева киселина, витамин С и растителни добавки като антоцианин, които действат силно антиоксидантно и предпазват тялото на бременната от инфекции.

Авокадото е богато на фолиева киселина, на витамини В6, С и Е, на калий, на ненаситени мастни киселини, както и антиоксиданта алфа-каротин. Фолиевата киселина, на която авокадото е богато, осигурява до 70% защита срещу дефекти на нервната тръба на бебето.

Млякото съчетава в себе си всички качества на сиренето, но освен това е богато на витамин D и В витамини. Един пакет прясно мляко на ден съдържа цялата препоръчвана дневна доза от мастната киселина омега-3. Добре е да знаете, че полу-обезмасленото мляко е почти толкова богато на калций, както и пълномасленото.

Киселото мляко съдържа повече калций, отколкото прясното мляко (една четвърт от необходимата дневна доза се съдържа в една кофичка). Киселото мляко е също така богато на цинк, протеини и дори влакна. Калцият е особено необходим между 4 и 6 седмица на бременността.

Телешкото е най-добрият избор за месо в хранителния режим на бременната. То е богато на В витамини, на лесноусвоимо желязо, цинк и, разбира се, на протеини. Телешкото също така е един от най-богатите източници на холин. Цинкът, който се съдържа в него, предпазва срещу ниското тегло на бебето при раждане, както и срещу родилни дефекти.

Яйцата съдържат в себе си минерали и повече от 12 витамина. Хромът, който се съдържа в жълтъка, може също така да облекчи усещането за гадене през първия триместър.

Кашкавалът е храна, богата на калций, витамин В12, протеини, мазнини и въглехидрати, което го прави особено подходящ по време на бременността. Витамин В12, който се съдържа в усвоима форма в кашкавала, предпазва развиващите се мозък и нервна система на бебето.

Малките риби като херинга, скумрия и сьомга представляват най-добрият източник на омега-3, стимулираща мозъчната дейност. Те също съдържат от ценните по време на бременността желязо, калций и цинк, В и D витамини и протеини.

Пълнозърнести продукти, които са обогатени с трици и зародишни кълнове, осигуряват влакна и хранителни вещества, както и антиоксиданти, необходими за здравословна чревната флора.

Нахутът съдържа антиоксиданта и имуностимуланта сапонин, както и фолиева киселина, фибри, желязо и протеини, които са от съществено значение специално за вегетарианци. Яжте нахута в съчетание с източник на витамин С, за да осигурите максимално усвояване на съдържащото се желязо.

За една бременна жена е много важен приемът на фолиева киселина, както виждате повечето продукти, изброени тук, съдържат фолиева киселина. Дефицитът на фолиева киселина може да е отговорен за появата и развитието на ракови образувания, също и за възникването на вродени дефекти у плода по време на бременност. Ние от zdrave365.com Ви препоръчваме Фолиева Киселина (Витамин B9) на 21st Century.

Това е един много важен продукт, който трябва да съпътства една жена през целия период на бременност.

Зехтинът е богат на антиоксиданти и на витамин Е, както и на олеинова киселина, които стимулират развитието на мозъчето и нервната система на нероденото бебе.

Семената и ядките са пълни с хранителни вещества, необходими за отглеждането и покълването на нов живот. В това определение се включват антиоксиданти, селен, магнезий и витамин Е, както и омега-3 мазнини за стимулиране развитието на мозъка.