Menu
Menu
Your Cart
Този сайт използва бисквитки. Продължавайки неговото ползване се съгласявате с това.

L-Lysine

Няма продукти в тази категория.

L-лизин

Лизин е аминокиселина, отделена през 1889 година от Е. Дрексел от казеин, която е незаменима за нашия организъм. Това е една от трите най-важни незаменими аминокиселини, които организмът ни получава само от храната. Той е основа за строежа на белтъците в тялото ни. Лизин е първата от лимитираните аминокиселини, необходими за усвояването на хранителните белтъчини. При неговия дефицит колкото и белтъчини да има в храната ни, те не могат да се усвояват. За построяването на белтъците тялото ни използва само Л-лизин.

Лизин (от който се произвежда карнитин) се използва често като средство за профилактика и лечение на херпес (тази аминокиселина оказва действие, противоположно на това на друга аминокиселина – аргинин, която активира и обостря симптомите на херпес).

Необходимо е да осигурите достатъчно количество лизин, ако страдате от херпес, ако се уморявате лесно и не можете да се концентрирате. Може да страдате от дефицит на L-Lysine, ако очите Ви кръвясват или често изпитвате гадене, ако косата Ви пада или страдате от анемия.

При недостиг на лизин се нарушава целият белтъчен обмен. От лизин се построяват белтъците в мускулите и колагенът – компонент на съединителната тъкан. От него зависят здравината и еластичността на връзките и сухожилията, а също и на костите, тъй като той способства усвояването на калций и вграждането му в костната тъкан. Той ускорява възстановяването на костната тъкан след травми и операции, предотвратява остеопорозата, нарушенията на мастния обмен и развитието на атеросклероза, като предпазва от инфаркти и инсулти.

Недостигът на лизин при мъжете може да доведе до импотентност. При спортистите, особено при бегачите на дълги разстояния, дефицитът на тази аминокиселина може да доведе до хронично възпаление на сухожилията и до изтощение на мускулите. Дефицитът на лизин може също да провокира нарушение на кръвотворението и намаляване количеството на хемоглобина.

Лизин: важни факти

Лизин спира развитието на херпес

През 1950 година е доказано, че някои аминокиселини, съдържащите се в продуктите, могат да стимулират или да спират растежа на вируса на херпес. Така например аминокиселината аргинин ускорява растежа на вируса, а лизин, обратното, удължава периода на ремисия при херпес на устните и при генитален херпес и предотвратява рецидивите.

Макар L-лизин да не убива вируса, той все пак предотвратява проявата му с активни симптоми, особено мехурите на устните или около половите органи. Действието му се проявява с това, че той не позволява на вируса на херпес да поглъща любимата си храна – аминокиселината аргинин.

На изучаване действието на аргинин са посветени клинични изследвания, които са се провеждали по цял свят. В резултат на някои от тях е установено, че вирусната репродукция се потиска от приема на лизин при едновременен дефицит на аргинин.

При лечението на херпес трябва да се придържате към диета с високо съдържание на лизин и минимално на аргинин и да приемате допълнително лизин под формата на добавка. Дозата на лизин за предотвратяване рецидивите на болестта трябва да е 1250 мг. на ден (на гладен стомах).

Най-високото съотношение лизин/аргинин имат сирената и другите млечно-кисели продукти. Най-ниско – повечето ядки и някои плодови сокове.

Силният стрес бързо изтощава клетъчните запаси на лизин и вирусът на херпес се „пробужда“. Затова хората, които живеят „на педал“, по-често получават пристъпи на херпес. Херпес-вирусът може да предизвика и развитието на стоматит и тук също е добре да се използва Л-лизин.

При лечението на херпес приемът на лизин се допълва отлично с диета без захар и прием на добавки с витамини А, С и биофлавоноиди. Противовирусните свойства на лизин може да помогнат също и при лечение на синдрома на хроничната умора, хепатит и ХИВ.

Лизин предотвратява развитието на атеросклероза

През 1996 година Матиас Рат и Александра Недвецки са доказали клинично, че при ранна атеросклероза повишеният прием на витамин С (2700 мг. на ден), лизин (450 мг. на ден), пролин (450 мг.), в съчетание с комплекс от витамини, минерали и антиоксиданти, забавя развитието на атеросклерозата средно с 50%, а в някои случаи води до пълна регресия на атеросклеротичните отлагания.

Доктор Матиас Рат смята, че лизин, заедно с пролин и витамин С, блокира действието на липопротеина А, който води до запушване на артериите. Лизинът захваща този липопротеин и не му позволява да се отлага по артериалните стени, а при достатъчно висока концентрация той може да извлича въпросния липопротеин и другите липопротеини с ниска плътност от вече сформиралите плаки.

Затова лизин може да намали високото кръвно налягане, което е една от основните причини за сърдечни пристъпи и инсулти. Лизин също така поддържа енергийния потенциал на сърдечния мускул, тъй като служи като източник за произвеждането на карнитин – аминокиселина, която осигурява енергия на мускулите.

Лизин блокира разпространението на метастази

Доктор Рат открива, че лизин инхибира действието на колагеназите – ензими, които разтварят обвивката на туморите, спираща тяхното метастазиране. Най-ефективно е блокирането при едновременен прием на витамин С, лизин, пролин и епигалокатехин галат – полифенол който влиза в състава на зеления чай. Проведени през 2002 година изследвания доказват, че при това напълно се блокира метастазирането на раковите клетки на най-различни типове рак.

Съобщенията за успешното използване на производните на лизин за лечение на рак на гърдата и рак на яйчниците са публикувани от изследователската група на доктор Астед от университета в Лунд, Швеция през 1977 година. През 1980 година за лечението на неоперабилен рак на яйчника с метастази в коремната кухина съобщил доктор Сума от Токио. И в този случай процесът е спрян и в продължение на три години наблюдения не възникнали рецидиви.

Тъй като биологичният механизъм на метастазиране е еднакъв за всички типове рак, използването на лизин в съчетание с други аналогични вещества може да забави или напълно да блокира процеса на разпространение на рак от всички изучени до момента типове и се предполага, че е същото и със СПИН.

Лизин предотвратява остеопорозата

Има връзка между дефицита на лизин и недостига на калций в костната тъкан. Днес лизин е неотменна част от програмата за профилактика и лечение на остеопороза. Всички жени в постменопаузна възраст имат нужда от прием на минимум 500 мг. лизин на ден, а ако в менюто им няма достатъчно животински белтък, дори и повече. Лизин е необходим за поглъщането на калция от храната и за вграждането му в костната тъкан. При дефицит на тази важна аминокиселина се увеличава извеждането на калция с урината. Комплексът, който съдържа витамин С и лизин, може да се използва за профилактика на остеопороза, за профилактика и лечение на атеросклероза, а също и в противораковата терапия.

Лизин ускорява растежа

През 1981 година докторът по медицина А. Исидори и сътрудниците му от Римския университет са доказали, че комбинацията лизин + аргинин способства десет пъти повече за освобождаването на хормона на растежа, отколкото само аргинин. В експеримента са участвали юноши на възраст между 15 и 20 години.

Лизин в съчетание с аргинин се използва и от културистите за получаването на комбиниран ефект на увеличаване обема на мускулите и мускулната сила.

Лизин заздравява косата

В сравнение с много други хранителни фактори, това как влияят на растежа и падането на косата есенциалните аминокиселини, към момента не е добре изучено. Но учените свързват ролята на L-лизин в усвояването на желязо и цинк с влиянието му върху растежа на косата. Приемът на добавки с лизин намалява скоростта на косопада и прави косата по-плътна. Този факт е по-забележим, ако заедно с лизин се приемат и препарати с цинк и желязо.

Лизин предпазва обектива на окото от увреждане

Високото ниво на захар в кръвта при диабет типове I и II може да предизвика увреждане лещата на окото и образуване на катаракта. Заедно с приема на хромов пиколинат и цинк ежедневният прием на 500 мг. Л-лизин забавя този процес.

Лизин повишава имунитета

Адекватното подсигуряване на организма с необходимите му аминокиселини е задължително условие за нормалното функциониране на имунната система. Особено важно е нормалното постъпване в него на две аминокиселини – лизин и аргинин. Тези аминокиселини са необходими за произвеждането на достатъчно неутрофили, които влизат в стратегическата защитна система на организма срещу хепатити В и С, ХИВ-инфекции, синдром на хронична умора и всякакви имунодефицитни състояния.

Лизин забавя стареенето

Изследвания, проведени през 1984 година в клиниката в Мейо, доказват, че лизин, комбиниран с аргинин, може да усили секретирането на хормони от щитовидната жлеза при старите хора, което също така способства за предотвратяването на старческия имунен дефицит. Това може да е свързано с усилването на производството на растежния хормон.

Трябва също така да отбележим, че лизин е важен за ефективната работа на мозъка, дефицитът му може да влоши кратковременната памет и способността за концентрация. Репродуктивната сфера също страда при дефицит на лизин – при жените този дефицит може да доведе до загуба на либидото, при мъжете – до отслабена еректилна функция.

Хранителни източници на лизин

Тъй като аминокиселината не се произвежда в тялото ни, трябва да се погрижим да постъпва регулярно в него отвън. Лизин се съдържа в големи количества в червеното месо, пилешкото, пуешкото, млечните продукти като кисело мляко и извара. Но в някои зърнени продукти като пшеница и царевица съдържанието му е много малко. Смилането на зърната разрушава съдържащия се в тях лизин, затова бялото брашно и другите рафинирани продукти съдържат много малко от тази аминокиселина. Лизин се разрушава и при приготвянето на белтъчни продукти със захар.

Продуктите, богати на лизин, са популярни сред спортистите и онези, които се придържат към принципите на здравословното хранене. Но те постъпват в организма в ограничени количества, затова се препоръчва използването на хранителни добавки с Л-лизин, които да попълнят недостига.

Ролята на лизин в организма

Животът на човека би се превърнал в истинско изтезание, ако всеки ден с хранителните продукти и витаминно-минералните комплекси в организма не постъпваха полезни вещества. Вътрешните системи също имат нужда от аминокиселини. Те, на свой ред, са заменими и незаменими. Първите се синтезират независимо в организма, вторите постъпват с храната. Една от основните аминокиселини, която участва в над 10 жизнено важни процеси, е именно лизин. Това вещество е необходимо на всички без изключение, особено на подрастващото поколение и на спортистите.

Л-лизин в човешкия организъм изпълнява редица функции. Той е необходим за растежа и развитието на хрущялна тъкан, за синтеза на нуклеотиди, които образуват ДНК, а също и за лактацията. Той участва във възстановяването на тъканите, в произвеждането на ензими, хормони и антитела, а също така влияе и на мастния обмен.

С други думи, Л-лизин осигурява правилната структура на костната тъкан и съответния състав на млякото по време на кърменето. Също така оказва положително влияние върху имунитета и прави възможно горенето на мазнините. Влиянието му върху всички тези процеси обаче не е непосредствено – повечето от функциите си той изпълнява в състава на биологично активни съединения.

Във връзка с това, че лизин участва в много процеси в тялото ни, дефицитът му може да се проявява неспецифично, например под формата на анемия, загуба на коса или раздразнение и затруднена концентрация. Последици от недостига на L-lysine в хранителния режим може да е и забавянето на растежа, атрофия на мускулите, нарушение в синтеза на протеини и размекване на костите.

Функциите на лизин

Това, че лизин е важен, се потвърждава от факта, че той влиза в структурата на много:

 • Ензими;
 • Белтъци;
 • Албумини;
 • Хормони;
 • Антитела;
 • Тъкани.

Голямо е също и функционалното значение на тази аминокиселина, тъй като с нейна помощ се поддържа биологично активната дейност на вътрешните органи. Веществото се справя със следните задачи:

 • Възстановява функционирането на имунната система, като оптимизира образуването на имуноглобулините;
 • Намалява нивото на „вредния“ холестерол;
 • Участва в синтеза на протеин, което влияе благотворно върху състоянието на съединителните и мускулните влакна и върху производството на карнитин;
 • Подобрява липидния обмен;
 • Предпазва от поява на нарушена сърдечна дейност;
 • Активира произвеждането на колаген, като по този начин удължава младостта и запазва здравето на зъбите, сухожилията, хрущялите;
 • Абсорбира калция от червата.

Регулярното постъпване на лизин е много важно и за децата. Той премахва нарушенията в процеса на растеж и развитие, а освен това предпазва от зараждане на хронични заболявания. Лизин може да се намери под формата на капсули, таблетки, гелове. При избор на хранителна добавка задължително трябва да вземете предвид дозировката на веществото. Излишното количество от тази аминокиселина може да предизвика храносмилателно разстройство.

Значението на лизин за спортните хора

Организмът на активния човек има нужда от значително повече полезни вещества, отколкото на този, който предпочита да води пасивен начин на живот. Особено важно е да се поддържа нивото на аминокиселини при спортистите. Това се отнася и за тези, които се занимават системно с фитнес или пауърлифтинг. Защо? За да се увеличава теглото или да се горят излишните мазнини, не е достатъчно само да се тренира регулярно. Важно е и да се възстановява протичането на процеса на синтезиране на белтък. Това, на свой ред, се получава при системно постъпване на аминокиселини в необходимото количество. Съответно е необходим и лизин. Той изпълнява следните важни мисии:

 • Предпазва от катаболизъм;
 • Защитава мускулните влакна от разрушение;
 • Повишава ефективността от физическите тренировки;
 • Укрепва връзките и ставите.

Ако искате да възстановите или да запазите нормалния си баланс на азот, лизин задължително трябва да постъпва в тялото Ви заедно с аргинин.

Какви процеси стартират в организма на спортиста при недостиг на незаменимата аминокиселина? Ето ги:

 • Дестабилизация на функционирането на репродуктивната система;
 • Спиране синтеза на протеин;
 • Забавяне възстановяването след тренировка.

Вследствие на дефицитна на лизин спортистите се уморяват бързо, трудно им е да горят мазнините и да трупат мускулна маса. Често се появява нервност и раздразнителност.

Аминокиселини и белтъчини

Л-лизин е аминокиселина, която построява белтъците. Белтъците са неотменен структурен елемент на всички тъкани в човешкото тяло (а не само на мускулите, с които често ги асоциират). Те играят важна роля в строежа на много биологично активни съединения като ензими и хормони, които са много важни за нормалното функциониране на организма. Белтъците са съединения с много сложна структура, основата на която формират аминокиселините.

Аминокиселините се делят на екзогенни (незаменими – които винаги трябва да присъстват в менюто на човека), условно екзогенни (условно заменими – необходими в периода на растежа и развитието на децата; при възрастните не е задължително да присъстват в хранителния им режим) и ендогенни (заменими – които човешкият организъм сам може да си произведе).

Качеството на белтъка – неговата хранителна ценност – се определя от съдържанието на екзогенни и ендогенни аминокиселини, относителните им пропорции и възможността на продукта да се обработва от храносмилателната система. Най-доброто качество има пълноценният белтък – този, който съдържа всичките екзогенни аминокиселини в такива съотношения, които удовлетворяват потребностите на човешкия организъм по най-добрия начин.

Към пълноценния белтък се отнасят, на първо място, белтъкът в кокошето яйце и белтъкът в кърмата (те са еталони), другите млечни белтъци (например кравето мляко) и частично месните белтъци. Частично непълноценните белтъци съдържат всички незаменими аминокиселини, но някои от тях – в недостатъчно количество. Пример за такъв белтък са белтъците в зърнените култури (те са бедни на лизин).

Последната група – непълноценните белтъци – не съдържат нито една незаменима аминокиселина в състава си. Например непълноценен е белтъкът в царевицата.

Както можем да видим, в основата на делението на белтъците на такива, които осигуряват живот и развитие (пълноценни), такива, които само поддържат живота (частично непълноценни) и такива, които не са достатъчни за поддържането на живота (непълноценни), е положено съдържанието в тях на незаменими аминокиселини, които не се произвеждат в организма и затова трябва да постъпват в него от храната. Към тези аминокиселини (те са от 8 до 10, в зависимост от възрастта на човека) се отнася L-лизин.

Л-лизин като лимитирана аминокиселина

Лизин представлява съединение, достатъчно разпространено в природата, но заради неголямото му съдържание в зърнените продукти се смята за най-важната лимитирана аминокиселина в тази група хранителни продукти. Лимитирана киселина е такава екзогенна аминокиселина, която в даден белтък се съдържа най-малко. Количеството и е фактор, който ограничава използването на другите аминокиселини от този белтък, който понижава хранителната му ценност.

С други думи, този белтък може да се използва от организма в такава степен, каквато позволява лимитираната киселина, тоест тази, чието съдържание в белтъка е най-малко. За да може хранителните белтъци да се използват максимално, продуктите с ниско съдържание на тази аминокиселина се съчетават с продукти, които я съдържат в по-голямо количество.

Количеството на L-lysine в различни зърнени продукти варира не само в зависимост от самия продукт, но и от вегетационния период и от състава на подобрителите. Изследванията сочат, че в зимния ечемик, а също при високо съдържание на азот в почвата, в биомасата се съдържа значително по-малко от много аминокиселини, включително и от Л-лизин.

Количеството на аминокиселината в хранителните продукти зависи и от термичната им обработка. Основните му източници са месото, рибата, яйцата, млечните продукти, които често преминават през високи температури (особено месото), голяма част от аминокиселината се разрушава и в резултат на това готовото ястие съдържа малко лизин.

Това е свързано с това, че в резултат на въздействието на високите температури Л-лизин встъпва в така наречените реакции на Маяр, които са отговорни за формирането на мирис, вкус и цвят на продукта (хрупкавата коричка хляб, препечената част на яйцето, апетитният мирис на печено месо) и става невъзможен за усвояване от организма на човека.

Л-лизин и колаген

L-лизин основно се асоциира с произвеждането на колаген – със здравината на кожата. Но колагенът не е само кожа и борба с бръчките. Колагенът е белтък, който се образува във вътреклетъчната матрица, тоест структура, която свързва клетките една с друга и осигурява целостта на органите.

Колагенът не е еднороден белтък. В днешно време са познати 29 вида колаген, кодирани в различни гени, които се различават по структура, функции, съдържание в тъканите и в организма като цяло. Колагените образуват структурата на кожата, хрущялите, сухожилията, костната матрица, отговарят за еластичността на артериите.

За построяването на нормални колагенови влакна са необходими два незаменими компонента: Л-лизин и витамин С. За да може лизин да образува колагенови влакна, той трябва да премине през редица трансформации с участието на съответните ензими. Работата на тези ензими се подсигурява от витаминът С. Заедно тези вещества са необходими за произвеждането на този белтък и при дефицит на всяко едно от тях образуването на колаген може да се наруши.

Тъй като колагенът образува структурата на кожата, костите, хрущялите и артериите, Л-лизин, който е един от основните компоненти на колагена, влияе както на костно-ставната система, качеството и еластичността на кожата, така и на сърдечно-съдовата система. Колагеновите влакна също така участват в заздравяването на раните и в регенерацията на тъканите.

Освен това изследванията сочат, че съдържанието на лизин оказва инхибиращо действие на определени параметри в ангиогенезата – образуването на нови кръвоносни съдове. Като цяло този процес е положителен, но прекалена ангиогенеза се наблюдава в туморите и при атеросклероза.

L-лизин влияе върху костно-ставните структури не само заради построяването на колагени. Тази аминокиселина помага на организма да усвоява калций, като с това осигурява минерализация на скелета, което е особено важно в периода на растеж, а също и в пред- и постменопаузата.

L-лизин и L-карнитин

Влиянието на тази аминокиселина върху организма може да се проявява не само в костно-ставната система, структурата на кожата и артериите. Л-лизин прави възможно изгарянето на мастна тъкан, което е от голямо значение за отслабването. Това се случва, защото Л-лизин е суровина за производството на Л-карнитин в организма – съединение, което отговаря за процеса на горене на мазнини.

Горенето на мастна тъкан се случва заради така наречения процес на бета-окисляване, което се случва в клетъчните митохондрии. За да може този процес да протича непрестанно, е необходим транспорт, който би доставял свободните мастни киселини към „печката“. Този транспортьор е L-карнитинът. Така че без карнитин няма горене на мазнини, а без лизин няма карнитин.

Но Л-карнитинът не е само „горелка за мазнини“. Това съединение е с универсално действие: той е антиоксидант, помага да се премахне излишъкът от желязо, олово и кадмий, стабилизира клетъчните мембрани. Освен това наскорошни изследвания доказват, че Л-карнитин и натуралното му производно пропионил-L-карнитин имат способността да модулират метаболизма на клетките на сърдечния мускул и може да се използват за профилактика и лечение на сърдечно-съдови заболявания.

Но това не са всички положителни ефекти на това съединение в организма. L-карнитин оказва също влияние и върху нервната система – повишава способността към концентрация и обучаване, подобрява рефлексите, явявайки се антидепресант. Освен това въздейства и върху репродуктивната система на мъжете – повишава подвижността на сперматозоидите. Типични симптоми на дефицит на тази аминокиселина, особено при вегетарианска диета, са мускулна слабост и симптоми на коронарна недостатъчност.

L-lysine и свободните радикали

Л-лизин има антиоксидантни свойства – не само косвено, в резултат на производството на Л-карнитин, но и непосредствено. Изследване на състава на растителните белтъци на бобовите растения посочва наличие в тях на висок антиоксидантен потенциал. Изследванията доказват, че това е свързано с присъствието на лизин.

Л-лизин и вирусните инфекции

Освен всичко изброено дотук трябва да отбележим и влиянието на аминокиселината върху имунната система. Лизин не само предотвратява простудата и облекчава протичането на грип. Преди всичко е важно това, че диетата, богата на лизин, помага да се противостои на редица вирусни инфекции.

Л-лизин и галанин

Много интересен и важен за организма е фактът, че Л-лизин произвежда съединение, наречено галанин. Това е вещество, което влияе на всички процеси в организма. В хормоналната система то отговаря за секрецията на някои хормони на хипофизата. В храносмилателната система влияе върху моториката на стомашно-чревния тракт и за секретирането на инсулин.

Фактът, че Л-лизин е необходим за произвеждането на галанин, най-ярко показва колко важно и незаменимо е това вещество за нашето здраве.

L-lysine и соматотропин

Влиянието на лизин върху мускулите и мастната тъкан се проявява и с това, че лизин може да подбужда хипофизата да произвежда повече растежен хормон – соматотропин. Високото ниво на този хормон увеличава прираста на мускулна маса, води до намаляване запасите на подкожни мазнини и увеличава производството на енергия. Той също така ускорява регенерацията на целия организъм, особено след интензивни тренировки.

Л-лизин и белтъка на кърмата

Аминокиселината присъства в хранителния режим на човека от първите моменти в неговия живот – още от утробата на майката от приеманата от нея храна и като компонент от първото мляко (кърмата). Кърмата се произвежда от млечните жлези на бозайниците в последните дни на бременността и в първите дни след раждането. Храненето им оформя, първо, съпротивлението на новороденото.

Л-лизин влиза в състава на казеина и суроватъчните белтъци, при това белтъците в млечната суроватка се отличават с по-висока биологична активност, отколкото тези в казеина и в сравнение с него съдържат повече Л-лизин. Присъствието на тази аминокиселина в кърмата - най-първата храна – свидетелства за важното значение на Л-лизин за развитието на младия организъм.

Позвънете