Menu
Menu
Your Cart
Този сайт използва бисквитки. Продължавайки неговото ползване се съгласявате с това.

GABA

Няма продукти в тази категория.

Какво е GABA (гама аминомаслена киселина)?

GABA е хранителна добавка, която стимулира позитивните процеси на мозъчната активност на фона на намаляване на безпокойството, безсънието и стресовите реакции.

Повечето хора никога не са и чували за съществуването на гама аминомаслена киселина, какво да говорим за резултатите от действието и върху организма на човека. Но за онези, които страдат от безпокойство или от изнурително безсъние, този важен хормон на мозъка (невротрансмитер или невромедиатор) може да изиграе важна роля в намаляването на симптомите на тези състояния.

Де факто, много лекарства, които се използват за лечението на неврологични разстройства, действат чрез активиране на ГАМК в главния мозък. Например групата на фармакологичните препарати, известни като бензодиазепини и използващи се за лечението на тревожни състояния, чрез действието си усилват активността на GABA. В резултат на това протича забавяне на нервното предаване и се намалява безпокойството.

Лекарствата срещу безсъние също увеличават активността на киселината, като създават в резултат на това седативен ефект, който помага да се победи това разпространено състояние.

Безспорното значение на ключовия невромедиатор ГАМК е признато от учените по цял свят едва през последните години, но сега става все по-ясна ролята му в много сериозни медицински проблеми като:

 • Синдром на дефицит на вниманието на фона на обща хиперактивност;
 • Безсъние;
 • Депресия;
 • Тревожно състояние;
 • Предменструален синдром;
 • Възпалителни реакции.

Явно гама аминомаслена киселина може да увеличи и нивото на растежния хормон, а той намалява риска от сърдечни заболявания, увеличава мускулната сила и помага в борбата с излишните килограми.

Подробно за GABA

Гама аминомаслена киселина, известна още и като ГАМК, представлява невротрансмитер, който е свързващо звено между мозъка и нервната система. Той се продуцира в тъканите на мозъка от глутамат. Този процес се катализира от активната форма на витамин В6 и ензима глутамат декарбоксилаза.

Основната функция на ГАМК е да намалява процесите на активност на нервните клетки. Много нови изследвания доказват, че ГАМК може да играе определена роля в много патологични състояния, включително депресия, безпокойство и стрес.

Смята се, че гама аминомаслена киселина има естествен успокояващ ефект: тя намалява чувството на тревога и страх, като непосредствено намалява възбудимостта на невроните. Като хранителна добавка GABA често се използва за подобряване на съня, настроението и за облекчаване на предменструалните симптоми.

Полезните свойства на GABA

Намалява тревогата

Една от основните функции на ГАМК е да намалява нервната възбудимост, която може да доведе до чувство на тревога и на страх. Гама аминомаслена киселина оказва успокояващо действие върху централната нервна система и се използва често като натурално средство за намаляване на безпокойството. Всъщност някои тревожни разстройства са свързани с ниски нива на тази киселина в човешкия мозък.

В едно научно изследване, публикувано в Американското списание за психиатрия, е доказано, че при пациенти, страдащи от тревожни разстройства, характеризиращи се с необяснима паника, е нарушен метаболизмът на GABA.

Още едно изследване, проведено в Отдела по психиатрия към Колежа на Терапевтите и Хирурзите към Колумбийския университет, доказва, че при пациентите с пристъп на паника и със семейна история на нарушения в настроението е отбелязана намалена концентрация на ГАМК в тъканите на главния мозък. В допълнение към хранителна добавка ГАМК има много други естествени средства за намаляване реакциите на безпокойство. Към тях се отнасят: медитациите, етеричните масла, коренът от валериана – растение, което помага да се увеличи нивото на ГАМК с последващо намаляване на нервната активност.

Подобрява съня

Безсънието е състояние, което се характеризира със затруднен процес на заспиване. То засяга около 30 процента от възрастното население в целия свят. Имайки успокояващ, отпускащ ефект, GABA може да помогне по естествен начин за съня, тъй като понижава нивото на общата нервна възбудимост.

В едно научно изследване, проведено през 2015 година, е установено, че приемът на ГАМК е помогнал на участниците да заспиват по-бързо, като е намалил времето, необходимо за заспиване, средно с 5 минути. Освен това е високата вероятността лицата, което страда от безсъние, да са с по-ниски нива на ГАМК в мозъчните тъкани. Научно изследване от 2008 година доказва, че при пациентите с безсъние нивото на гама аминомаслена киселина е с 30 процента по-ниско от това на хората от контролната група.

Освен използването на ГАМК хранителната добавка, трябва да се придържате към определен режим за лягане, да ограничите употребата на кофеин и да приемате магнезий, за да подобрите метаболизма на ГАМК. Всичко това ще подобри качеството на Вашия сън.

Намалява депресията

Освен предотвратяването на безпокойството и регулирането на съня се смята, че невромедиаторът ГАМК играе основна роля във възникването на депресия. Изследванията са доказали, че при пациентите с депресия по принцип се отбелязват по-ниски нива на киселината, отколкото при здравите хора. Нивата на гама аминомаслена киселина може да се увеличат след лечението на депресията. Едно от изследванията, проведени от Отдела по психиатрия в Медицинската школа към Йейлския университет, доказва, че пациентите, преминали през електроконвулсивна терапия за лечение на депресия, демонстрират повишаване нивата на киселината след лечението. Благодарение на антидепресивния си ефект хранителната добавка може да е добра алтернатива на традиционните методи за лечение на депресията. Другите натурални средства срещу депресия са: промяна в хранителния режим, физическите упражнения и осигуряване на необходимите количества от витамин D на организма.

Намалява симптомите на предменструалния синдром

Предменструалният синдром, или ПМС, представлява група симптоми като спад в настроението, умора и определени хранителни предпочитания, които възникват при жените все месец в периода между овулацията и началото на менструалното кръвотечение. Изследванията сочат, че стабилните нива на ГАМК се повлияват негативно от менструалните цикли, което води до ежемесечно понижаване концентрацията на GABA в мозъчните тъкани при жените в репродуктивна възраст. ГАМК може да помогне да се облекчат симптомите на ПМС. В някои изследвания например е изказано предположение, че тя може да действа като натурален болкоуспокояващ агент, докато други учени отбелязват, че може да участва в сложния механизъм на възникването на спазми.

Витамин Б6 и магнезий също са натурални средства за помощ при ПМС, те помагат да се балансира хормоналният фон при жените и намаляват болките.

Премахва възпалителните реакции

Макар че възпалителната реакция е нормален отговор, предизвикан от имунната система в резултат на болест или травма, хроничното възпаление може да провокира възникването на много болести като сърдечни патологии, артрит и дори рак. Някои изследвания доказват, че гама аминомаслена киселина може да намали възпалението и затова може да е полезна при лечението на тези нарушения.

Проведено изследване върху животни сочи, че добавянето на ГАМК към хранителния режим на мишките намалява рисковете от развитие на ревматоиден артрит при здравите мишки и намалява артритните симптоми при болните. Освен това още едно изследване доказва, че GABA намалява активността на патофизиологичните реакции, които водят до формирането на артрит.

Включването в диетата на противовъзпалителни хранителни продукти помага да се понижи възпалителната реакция. Листните зелени зеленчуци, плодовете, сьомгата и орехите значително намаляват степента на всякакви видове възпаления и могат да са полезни в допълнение към приема на хранителната добавка ГАМК.

Подобрява фокуса при синдром на дефицит на вниманието на фона на хиперактивност

Синдромът на дефицит на внимание с хиперактивност е нарушение, което засяга не само децата, но и възрастните. За него са характерни ограниченото внимание, импулсивността и хиперактивността. ГАМК може да се използва за подобряване на концентрацията и за намаляване на обичайната симптоматика при лица с този синдром.

Проведено през 2012 изследване в Медицинското училище към Университета Джон Хопкинс сравнява концентрацията на GABA при деца с този синдром и без него и доказва, че при първите концентрацията на тази киселина в главния мозък е понижена.

Друго изследване доказва, че по-ниските нива на гама аминомаслена киселина са свързани с голяма импулсивност и намалена реакция на забавяне. Приемът на ГАМК отделно или в съчетание с традиционните процедури може да помогне за намаляване симптомите на синдрома на дефицит на вниманието при обща хиперактивност по естествен начин.

Следвайки специално разработена диета за болни от СДВХ с използване на други натурални средства за лечение на болестта, много пациенти се подобряват.

Увеличава нивото на хормона на растежа

Растежният хормон се изработва от клетките на хипофизата. Той стимулира увеличаването на мускулната маса, намалява вероятността от развитие на сърдечни заболявания, подобрява композицията на тялото и способства укрепването на костната тъкан. Дефицитът на този хормон може да доведе до забавяне в растежа и половото съзряване при децата, към развитие на депресия, сексуална дисфункция, резистентност към инсулин и увеличен риск от сърдечни патологии при възрастните.

Научните изследвания сочат, че добавянето на гама аминомаслена киселина в хранителния режим може да увеличи нивата на този хормон. В едно от тях, проведено пред 2008 година, 11 мъже са получавали или 3 грама ГАМК, или таблетки плацебо, които не съдържат ГАМК. След това те са участвали в силови тренировки или си почивали. Онези участници, които получавали от добавката GABA, демонстрирали 400-процентно увеличение нивата на растежен хормон в края на експеримента. Високоинтензивните упражнения с използването на натурални добавки като L-глутамин и L-аргинин също помагат за естественото увеличаване нивото на растежния хормон.

Функциите на GABA

Хранителната добавка намалява възбудата в невроните и оказва успокояващ ефект, в някои случаи може да замени транквилизаторите, като при това не предизвиква зависимост. Може да чуете, че ГАМК се препоръчва за подобряване работата на мозъка. На пръв поглед това противоречи на факта, че веществото участва в стопиращите процеси в мозъка.

Всъщност няма никакво разминаване, в мозъка ни постоянно се възбуждат и спират някакви процеси. Ще го обясним по-просто: сега си спомняте за някакво цвете, след минута – за мекиците на баба, след няколко секунди – за котката, в същото време трябва да се съсредоточите върху уроците. Това е своеобразен дисбаланс в работата на мозъка, когато се възбуждат не точно онези участъци, които би Ви се искало да работят в момента. Често това състояние настъпва точно заради недостига на невромедиатори.

Ако ГАМК не достига, няма как да „изключите“ ненужните процеси в мозъка си. Така че тази добавка компенсира дефицитът на веществото, необходимо Ви, за да се концентрирате. В разумни дози GABA предизвиква спокойствие, не сънливост. Тя просто възстановява баланса между възбуждането и спирането, който е нарушен в резултат на емоционални или умствени претоварвания.

Храна за мозъка

GABA активира енергийните процеси в централната нервна система. Заради нейното влияние се подобрява кръвоснабдяването, обмяната на кислород и преработването на глюкозата – основният източник на енергия за мозъка ни. Освен това ГАМК е необходима за премахването на токсичните продукти от обмена, в резултат на което:

 • Се подобрява паметта;
 • Се повишава ефективността на мисленето;
 • Се възстановяват умствените способности след преумора.

Така, благодарение на активирането на метаболизма, GABA оказва психостимулиращо действие. Ако Ви се иска да подхраните мозъка си допълнително, заедно с тази добавка може да приемате и L-тирозин – аминокиселина, която е мек стимулатор и строителен материал за протеините.

Кога се препоръчва използването на GABA?

Лекарите препоръчват тази добавка за подобряване състоянието на хора при редица нарушения в работата на централната и периферната нервна система. При такива проблеми лекарят ще определи подходящата доза. Може да се използва и от здрави хора, които:

 • Спортуват, тъй като тя оказва стимулиращо действие за изработването на енергия от тъканите;
 • Работят под голям стрес;
 • В отделни ситуации, които са довели към превузбуда и безсъние (при регулярни повторения на такива състояние е добре да се обърнете към лекар, тъй като е възможно да страдате от сериозно заболяване, изискващо лечение);
 • Пътуват – като средство срещу морска болест.

В случай че използвате сънотворни и успокояващи препарати, трябва да имате предвид, че GABA усилва тяхното действие, затова, за да избегнете неприятните последици, преди да съчетаете ГАМК с този вид препарати, е най-добре да се консултирате с лекар.

Възможен риск и странични ефекти

GABA е безопасна за повечето хора. Само някои хора може в някои случаи да изпитат странични ефекти.

ГАМК не трябва да се приема по време на бременност или кърмене, тъй като ефектите и не са изучени върху тези групи хора. Освен това, ако вече приемате фармакологични препарати за лечение на депресия, тревожни състояния или безсъние, трябва да обсъдите възможността да употребявате ГАМК с лекуващия Ви лекар, тъй като това може да попречи или да промени активността на предписаните Ви лекарства.

Има отзиви от някои пациенти, които се оплакват от усилване на тревожните състояния и депресивните епизоди на фона на употребата на високи дози GABA. В другите странични ефекти се отнасят „иглички“ по кожата и зачервяване.

Дозировка на GABA

Дозите на ГАМК варират в зависимост от възрастта, пола и теглото. Преди да започнете да употребявате тази добавка, е добре да се посъветвате с лекар, за да се прецени дали ГАМК е подходяща добавка за Вас и как ще Ви бъде най-полезна.

Обичайната дозировка за облекчаване реакциите на стрес е около 750-800 милиграма на ден, които се делят на три-четири приема. За намаляване на безпокойството някои лекари препоръчват да се приемат 250 до 650 мг. ГАМК три пъти дневно, при това дневната доза е 750-1950 мг.

За да се премахнат симптомите на СДВХ, е най-добре да се приемат от 250 до 400 милиграма GABA три пъти на ден (до 1200 мг. на ден).

Най-добре е да започнете употребата на гама аминомаслена киселина в по-ниски дози, като постепенно увеличавате дозата. Това ще Ви помогне да разберете колко добре понасяте тази хранителна добавка и каква доза е най-подходяща за състоянието Ви. Ако се появят някакви странични ефекти, трябва незабавно да намалите дозата и да посетите лекаря си, дори и симптомите Ви да продължават да се проявяват.

За човешкия мозък

Човешкият мозък е сложна жива система, която понякога излиза от строя заради преумора, болести, старчески процеси. Търсенето на вещества, способни да помогнат на мозъка в екстремни ситуации, се води от фармаколозите отдавна. Един от най-големите успехи е откритието на гама аминомаслената киселина.

В училище ни учат, че мозъкът и нервите работят само с помощта на електричество. Всъщност нервните клетки отправят „поръчките“ си под формата на електрически импулси. Но влакната, по които преминават тези импулси, не контактуват директно с клетките, които изпълняват тези „поръчки“. Между нервното окончание и клетката-изпълнител има пространство, което се нарича синаптична кухина. Мястото на контакт между нервното влакно и клетката се нарича синапс. Механизмите на предаване и движение на нервния импулс не са изучени докрай и са тема за спорове сред учените. Но това, което със сигурност се знае, е, че ГАМК е един от най-важните невромедиатори в организма и изучаването и е перспектива в лечението на болести, свързани с нарушението на функциите на мозъка. Предаването на нервни импулси е като изпращането на телеграма: първо действа ток, който преминава по нервното влакно, след това се изготвя „писменото съобщение“, което се предава през синаптичната кухина с помощта на химични вещества, и едва тогава клетката-изпълнител получава „поръчката“.

Нас ни интересува средното звено на този процес – събитията в синапса. В нервните окончания се произвеждат и отделят особени химични вещества – предаватели на нервни импулси (медиатори). Те постъпват в синаптичната кухина. Молекулите им са носителите на информация, те предават „поръчката“. Тук има особени белтъци, които захващат плуващите в синаптичната кухина предаватели-медиатори и след това стартират сложни физико-химични процеси в клетката. Резултатът от това може да бъдат много най-различни реакции в организма. Но в основата на всички функции, включително и функцията на централната нервна система, е тънкото взаимодействие между основните процеси – възбуждане и „стопиране“. Възбуждането е състояние на активност на нервните клетки, когато те произвеждат и изпращат по окончанията си нервни импулси, а стопирането е състояние на невъзприемчивост към външните дразнители.

ГАМК като част от нас

Най-важният медиатор в централната нервна система е гама аминомаслена киселина. Това вещество е основната "спирачка“ за медиаторите на нашия мозък и е в непрестанна конкуренция с глутамата. Глутамат е основният възбуждащ медиатор и се използва като медиатор от около 40% от клетките. ГАМК е спирачката за медиаторите и него също го използват около 40% от клетките. Това води до баланс и тънко равновесие между възбуждането и „спирането“ в мозъка ни.

Функцията за спирането е колосално важна. Тя е необходима, за да се блокират излишните информационни потоци. През XIX век, в зарята на изучаването на работата на мозъка, се смятало, че възбуждането, преминаването на информация е нещо много важно, а когато информацията не преминава – това е нещо като „спирачка“. После се оказало, че всичко е много по-сложно. И спирачката е не липса на възбуждане, а активен процес, който има нужда от собствени нервни клетки, собствени синапси, собствени медиатори и мозъкът ни хаби енергия за това спиране дори повече, отколкото за възбуждането. Защото в мозъка през цялото време „бродят“ хиляди, стотици хиляди информационни потоци и е много трудно да се пресеят само тези, които са необходими, които са актуални. Ако не се премахнат излишните информационни потоци, „шумът“ в мозъка ни, който е толкова силен (не напразно наричат мозъка шумящ компютър), просто ще наруши всичко и мисълта, която сте започнали да мислите, така и няма да достигне до логически завършек.

Затова гама аминомаслена киселина е много важен медиатор. С него са свързани такива функции като вниманието, тоест настройването към определен информационен поток, двигателния контрол, емоционалния контрол. В момента, в който например един първокласник решава, че трябва да седи тихо на чина си, да не се върти и да слуша учителя, невроните в мозъка му, преди всичко в хипоталамуса, отделят много ГАМК и излишните информационни потоци се блокират. И това просто да седи тихо и да не се върти е едно огромно натоварване на ГАМК-нервните клетки.

GABA е много проста молекула, която се получава, колкото и парадоксално да звучи, от глутамата. Химията в нашия мозък е такава, че най-важната спирачка за медиатора е продукт от разрушаването на основният възбуждащ медиатор. Тоест от глутамата се отделя въглероден газ и така се получава гама аминомаслена киселина, която след това може да се използва като медиатор. ГАМК се получава в резултат на синтетични процеси в различни клетки в тялото ни, преди всичко – в нервните.

Трябва да кажем, че в невроните GABA изпълнява две съвсем различни една от друга функции. Около 1% от това вещество работи като медиатор, а 99% работят в митохондриите при обмяната на енергия, при синтеза на АТФ и разпадането на глюкозата. Този път – на разпадането на глюкозата – е характерен именно за невроните. Тоест в другите клетки това не е много отчетливо. А в нервните клетки, когато глюкозата се разпада, един от междинните продукти е точно гама аминомаслената киселина.

Някога изобщо не са можели да повярват, че това вещество е медиатор, защото е в големи количества в мозъка. Тоест, тъй като медиаторът изпълнява много тънки функции, би трябвало да е малко и да е само в синапсите, а тук виждаме, че ГАМК е много във всички неврони, особено в митохондриите.

Оказало се, че функцията на ГАМК е двойна и този ефект е много интересен – това „разпределяне на отговорностите“. Ако започнем да използваме GABA като хранителна добавка, попадайки в мозъка ни тази киселина преминава през хематоенцефаличната бариера и прониква в нервната система. Попадайки в мозъка, за невроните тази киселина не е толкова допълнителен спирачен медиатор, попаднал отвън, колкото добра „храна“. Тези ГАМК молекули се захващат главно от митохондриите, окисляват се и се получава допълнителна енергия. Тоест приемът на ГАМК храни невроните. Затова хранителните добавки с GABA укрепват общата дейност на нервната система. Особено това се отнася до висшите функции на мозъка като мисленето, възприемането и концентрирането.

Маслена киселина като алтернатива на GABA

Имайки предвид съществуващите днес данни (и това, което остава мистерия), изследователското общество още не е достигнало до съгласие относно приемливостта и рисковете от добавките ГАМК.

В едно скорошно изследване ефективността на ГАМК авторите му отбелязват следното:

„Има някои данни в полза на успокояващия ефект на хранителните добавки с GABA, но повечето от тези данни са съобщени от изследователи с потенциален конфликт на интереси“.

Освен това тези изследователи не са съобщили за профила на страничните ефекти на ГАМК добавките, произведени от компаниите им. С течение на времето тези пропуски в независимостта на изследванията може да бъдат попълнени.

Но засега е по-безопасно да се каже, че ГАМК е биологично активна молекула и във всяка тъкан, с която влезе в контакт, може да се появи страничен ефект от приема на тази добавка.

В зависимост от предполаганата област на използване маслената киселина може да се окаже подходяща алтернатива на добавките с GABA за хора с нарушения от страна на стомашно-чревния тракт и неврологични патологии.

Също както ГАМК, маслената киселина е физиологична молекула, която организмът създава в големи количества за много цели. Както и ГАМК, в централната нервна система маслената киселина действа като невромедиатор.

За разлика от ГАМК, маслената киселина е ограничена предимно в червата, където тя действа като източник на хранителни вещества за микробиома и функционира като регулатор на имунните клетки и гените, насочени към окислителен стрес, с невромедиаторна активност, протичаща като третична функция.

Влиянието на маслената киселина върху нервната система все още се изучава активно. Но, съдейки по съществуващите данни, тя се характеризира с много по-малко равномерно забавящо действие, присъщо за ГАМК. Вместо това маслената киселина действа като модулатор на активността, като предотвратява условията на прекалена или недостатъчна възбудимост.

Освен това увеличаването на способностите на мозъка да компенсира окислителния стрес означава, че маслената киселина също може да се използва широко при други заболявания като болестта на Паркинсон и болестта на Алцхаймер. В тези условия изследователите са открили много високи нива на нервно-окислителен стрес, провокиращи възпаление. Между невронното възпаление и загубата на функции има невероятно сложна връзка. Но учените са съгласни, че възпалението в главния мозък трябва да се ограничи.

Комплексните добавки с маслена киселина днес са потенциално средство за намаляване на възпалението. Бъдещите изследвания ще позволят още повече да се разшири сферата на използване на това вещество. Тези многобройни функции са с широк диапазон на потенциални ползи за здравето.

Например учените предполагат, че здравето на чревната флора води до по-малко възбуждане на връзката черва-мозък и намаляването на нервно-окислителния стрес може да въздейства на широк спектър от характерни симптоми, включително и да осигури по-стабилна основа на поведение.

При хора с възпаление на червата намаляването на склонността на червата да се възпаляват ще помогне да се намали честотата и тежките обостряния, а здравата чревна флора може да подпомогне намаляването на симптомите на синдрома на раздразненото дебело черво в резултат на благоприятното въздействие на маслената киселина върху чревната перисталтика.

Освен всичко, казано дотук, увеличаването на способността на мозъка да компенсира оксидативния стрес означава, че маслената киселина също може да се използва широко при лечението на други заболявания като болест на Алцхаймер и на Паркинсон, които са свързани с високите нива на оксидативен стрес, а следователно и на възпаленията.

Забележително е, че профилът на страничните ефекти на маслената киселина е доброкачествен. По принцип хората се оплакват само от лек дискомфорт в стомаха. Всъщност много хора, които приемат добавки с маслена киселина, отбелязват, че намаленото ниво на възпаление на стомашно-чревния тракт води до облекчаване на запеците.

Очаква се голямо клинично изследване върху ефективността на маслената киселина при редица заболявания – още една съществена разлика от добавките GABA.

Позвънете