Menu
Menu
Your Cart
Този сайт използва бисквитки. Продължавайки неговото ползване се съгласявате с това.

BCAA

Няма продукти в тази категория.

Защо са необходими BCAA и как се приемат?

Интересът към спортното хранене се пробужда у всеки спортист. Някои смятат, че хранителните добавки ще сътворят чудеса и ще превърнат атлетите в олимпийски богове: едни мечтаят да подобрят спортните си резултати, пият протеини и креатинов монохидрат в промишлени количества; други просто се поддават на влиянието на модата или просто искат красиво тяло и релефна преса. Но, както се казва, не всичко е чиста монета. Най-старият принцип на медицинската етика „Не вреди!“ работи успешно и в този случай. Употребата на спортни добавки трябва да бъде разумно.

В нашия интернет магазин zdrave365.com предлагаме една от най-популярните хранителни добавки – BCAA и то на много добри цени. За какво се използват, как се приемат, без да навредят?

Първо ще кажем няколко думи за физиологията ни. За успешното функциониране и здравословната обмяна на веществата в организма ни са ни необходими белтъчини. Учените са изяснили това доста отдавна, дори и думата „протеин“ произхожда от древногръцката дума „протос“, което се превежда като „първи“. По принцип необходимите ни белтъчини се синтезират от 22 аминокиселини, но само тринадесет от тях организмът ни може да произвежда сам. Останалите девет получаваме от храната, използвайки специални добавки или белтъчини с животински и растителен произход.

Да се върнем към темата. BCAA е комплекс от три незаменими (непроизвеждащи се в тялото ни) аминокиселини – левцин, валин и изолевцин. Тези три аминокиселини оказват наистина вълшебно влияние върху организма ни.

 • Валин ускорява прираста на мускулите и предпазва от разрушаването на белтъците в тялото ни, помага на мускулната тъкан по-бързо да се възстанови, намалява времето за заздравяване на мускулни микротравми, съществено подобрява азотния баланс в организма;
 • Левцин понижава нивата на захарта в плазмата на кръвта, като така усилва изработването на растежен хормон, активно участва във възстановяване тъканите на мускулите, кожата и костите;
 • Изолевцин стабилизира в кръвта нивата на захарта, способства увеличаване общата издръжливост на организма и ускорява възстановяването на увредените мускулни тъкани.

Аминокиселините, които няма как организмът ни да синтезира – незаменимите – служат за катализатори на метаболизма – възстановяват активно мускулните влакна, стимулират синтезирането на хормон на растежа и попълват енергийния баланс. Благодарение на действието на тези органични съединения стареенето на мускулите се забавя, а мазнините се изгарят доста по-ефективно.

Не е трудно да се досетим, че, притежавайки такива уникални качества, BCAA лесно намират приложение в спорта. Уникалността им се изразява в това, че, за разлика от другите аминокиселини, тези подхранват мускулите с енергия директно. Повечето органични съединения се складират в черния дроб, а това значи, че метаболизмът им протича бавно и по-малко ефективно. Аминокиселините с разклонени вериги, каквото е значението на BCAA на български език, попадайки в човешкия организъм, започват веднага да действат активно. Затова спортистите приемат тези добавки с удоволствие.

BCAA и влиянието им за отслабване

Много хора си задават въпроса: „Може ли БЦАА да се използват за отслабване?“. Изследванията сочат, че приемът на незаменимите аминокиселини подпомага окисляването на мазнините и потискането на апетита. Треньорите препоръчват използването на BCAA сутрин на гладно и в почивките между храненията, за да се потисне чувството на глад. Приемът на тези добавки при отслабване ще запази мускулите Ви, което ще Ви помогне да не губите мощ и да си направите плочки на пресата.

Мъж (който не е спортист) с тегло около 80 килограма трябва да получава около 7 грама аминокиселини на ден. В случая съвсем не е задължително да приема хранителни добавки на капсули или на прах, много по-приятно е полезните вещества да се набавят по естествен начин – чрез диета.

Например всички бобови са богати на валин, триптофан, треонин, метионин; изварата и сиренето съдържат триптофан, лизин, аргинин, валин, фенилаланин. Яйцата – богати са на BCAA, фенилаланин и метионин. Изолевцинът, лизинът и фенилаланинът може да се открият в големи количества в пилешкото месо, рибата, ядките и елдата. Ако незаменимите и най-необходимите аминокиселини се съдържат в храната, която употребявате, защо да използвате добавки? Е, ще отговорим на този въпрос…

За какво Ви е BCAA?

Нека разгледаме кое какво е и за какво са Ви нужни BCAA. Тези три на брой аминокиселини играят огромна роля във физическата ни работоспособност. Да разгледаме ролята и функциите им:

 • Усилват синтезацията на белтъчините – усилват произвеждането на инсулин, заради което се ускорява постъпването на аминокиселини в кръвта;
 • Намаляват катаболитните процеси в тялото – заради постъпването в кръвта на левцин се понижава изработването на кортизол, който е стресов хормон и способства разрушението на мускулна тъкан. Точно това оправдава приема на BCAA по време и след тренировка.
 • Ускоряват възстановяването и растежа на мускулната тъкан – приемът на BCAA влияе върху произвеждането на лептин – хормон, регулиращ обмена на веществата. Левцинът подпомага усилването на неговата секреция. Заради това организмът започва да изразходват повече калории, като разгражда мастните клетки.
 • Могат да се използват от организма като източник на енергия – за нормалната работоспособност на организма са му нужни гликоген и аминокиселини. Когато запасите на първия в мускулите са изхабени (например при продължителна нисковъглехидратна диета), организмът използва за енергия аминокиселините. Ако не му достигат свободни аминокиселини, той ще си ги взима от Вашите мускули. За да се избегне това, се препоръчва да се употребяват BCAA непосредствено преди тренинг.

Затова най-актуален е приемът на БЦАА като спортна добавка по време на диета и намаляване на теглото. Докато организмът е с ограничени ресурси за възстановяването си, BCAA ще Ви помогнат да се справите с натоварванията. Освен това ще понижите и загубата на мускулна тъкан до минимума.

При трупане на мускулна маса повечето спортисти минават без този продукт. Ако в менюто Ви има достатъчно качествени белтъчини от различни източници, то нуждите Ви от BCAA добавките отпадат. В големи количества тези три съединения се съдържат в пилешкото филе, морските продукти и говеждото месо, а също и в други продукти от спортното хранене.

За какво отговарят съставките в добавката?

Пропорцията на левцин, изолевцин и валин може да е различна: 2:1:1, 4:1:1, 8:1:1, 16:1:1 и т.н. Наистина, основният компонент на БЦАА е левцин. Нуждите от него винаги са по-високи, тъй като по време на тренировка запасите му се изтощават. Точно той отговаря за антикатаболитната, анаболитната и енергийната функция. Изследванията също така потвърждават, че левцинът способства за по-бързото уголемяване на мускулите и окисляването на мазнините. За какво отговарят другите две съставки-аминокиселини?

Изолевцин е отговорен за синтеза на протеина в организма ни. Също така приемът на това вещество способства нормализиране нивата на глюкоза в кръвта и за изработването на серотонин.

Валин е важен за централната и вегетативната нервна система. Това е много важно в условията на регулярни тежки тренировки. Валинът е важен и за когнитивната дейност, а също притежава и антидепресивни свойства.

BCAA се предлагат в различни форми: на таблетки, на капсули, на прах, в течно състояние. Ефективността им не се засяга по никакъв начин от това, тук е засегната само гледната точка за това на кой как му е удобно и за личните предпочитания на всеки, който приема БЦАА. Много скептици мислят, че ползата от приема на BCAA е нещо като ефекта на плацебо. Това не е така. Ползата на BCAA е потвърдена не само от отзивите на реалните ползватели на добавката, на спортистите и фитнес-експертите, но и от многобройните изследвания, проведени в клинични условия.

Как се проверява качеството на аминокиселините с разклонени вериги?

В условията на жестоката конкуренция на пазара за спортни добавки в днешно време много производители или дистрибутори нарочно понижават качеството на продукцията си, за да намалят загубите от производство и да увеличат печалбите си.

Най-правилното нещо, което можете да направите, е да изберете продукт от добре известен и доказал се производител. Може и да струва с 10-15% повече от другите, но ще знаете, че сте си изхарчили парите за качествен продукт, стига да не се натъкнете на някоя имитация. За съжаление, много производители влошават качеството. Те използват нискокачествени суровини, в продуктите им има странични примеси, а съставът и енергийната им ценност не съответстват на отразените върху опаковката.

Качествените BCAA продукти трябва да отговарят на следните характеристики:

 • Да имат леко горчив послевкус;
 • При разтваряне да остава малко утайка с бял цвят на дъното на шейкъра;
 • По консистенция трябва да са на прах – нещо средно между брашно и пудра захар.

Също така обръщайте внимание на етикета и херметичността на кутията. Ако видите, че етикетът не е добре залепен или че кутията е отворена, не купувайте този продукт. На 99% Вие държите в ръцете си имитация с ниско качество. Върху етикета също така трябва да има отметка със съответния стандарт за качество.

BCAA на капсули и на таблетки

Основната „забележителност“ в таблетките е в съставът им. В този продукт има само три компонента – аминокиселините с разклонени вериги. Няма никакви оцветители, подсладители, ароматизатори, противослепващи и други синтетични компоненти. Особено актуално е това за бодибилдърите в периода им на подготовка към състезания, тъй като тези компоненти имат свойството да задържат вода под кожата. Също така капсулите и таблетките са удобни за пренасяне, не заемат много място.

Минусът им е, че след приема им в устата Ви може да се появи неприятен горчив послевкус. За да избегнете това, може да пиете BCAA с много вода.

БЦАА в течен вид

Друга форма на тези аминокиселини е течната. Тя е концентрат, който трябва да се разреди с вода. Има и готови за употреба напитки. Добре е да си купувате тази форма при дълъг път с автомобил. Достатъчно е да си приготвите две бутилки в жабката и да си пиете по малко. Не се притеснявайте за катаболизма, няма нужда от шейкър, бутилка вода, контейнер с BCAA и да губите време да ги смесвате.

Честно казано, концентрираните БЦАА са доста спорни. Често вкусът им е прекалено сладък и наситен, а носенето на бутилката с концентрат в чантата е доста съмнително удоволствие. Във всеки един момент може да се разтече или счупи. Днес тази форма е доста слабо представена на пазара, тъй като търсенето и е изключително ниско.

BCAA на прах

Праховите БЦАА са най-разпространената форма на тези аминокиселини. Много марки правят наистина качествени и вкусни продукти, които е приятно да се пият по време и след тренировка. Основният критерий при търсенето тук е вкусът – много производители залагат прекалено много на химичните компоненти за вкуса, други произвеждат продукти с почти идентичен на натуралния вкус. И съвсем не е задължително „не вкусните“ BCAA да са по-лош състав и качество. Просто за много компании BCAA на прах/пудра са нещо като визитна картичка, точно по тях потребителите съдят за това подходящ ли е за тях даден продукт на тази марка, или не. От това зависят бъдещите продажби и печалбата. Затова на младите марки им е важно да произвеждат вкусни BCAA, които ще се харесат на всички. Производителите, които си имат изградено име, голяма клиентска база и доверие от страна на ползвателите, няма нужда да правят такова нещо.

Общо взето при избора на хранителна спортна добавка БЦАА трябва да се ориентирате в избора си по следните принципи:

 • Производител. Това е най-важното. Изберете продукт, който е доказан по цял свят. Ако не се натъкнете на негова имитация, то няма да имате никакъв проблем с качеството на БЦАА.
 • Формата. За предпочитане са BCAA под формата на капсули или прах. Ако се притеснявате, че ще се подлъжете заради вкуса, изберете капсулите, няма да сбъркате. Готовите напитки BCAA също са добър избор, но не е много изгодно за джоба Ви.
 • Състав. В BCAA често има допълнителни компоненти: глутамин, таурин, кофеин, витамини, други аминокиселини и други неща. Преди да си купите такъв продукт, помислете защо един или друг микронутриент е включен в състава му: за да увеличи ползата му или за да намали себестойността на продукта и да изкара по-голяма печалба за производителя си?
 • Количество въглехидрати и калории на порция. Ако във Вашите BCAA има повече от един грам въглехидрати на порция, този продукт не е целесъобразно да го купувате. Защо да плащате такива пари за обикновена захар или за аналогичните и прости въглехидрати?

BCAA: полза и вреда

Ползата ще е съществена само при недостиг на белтъчини. Тоест при некачествено хранене и високи физически натоварвания. Необходимостта от всички аминокиселини може да бъде покрита и от суроватъчния протеин. Но ако по някаква причина не можете или не искате да използвате суроватъчен протеин, BCAA са Ви просто необходими.

При грамотна диета и прием на протеини може да използвате BCAA като заместител на някое хранене – няма да позволят да Ви „изгорят“ мускулите и ще притъпят глада Ви. Удобно е да се използват веднага след тренинг, особено за онези, които обичат да приемат протеин с мляко, а млякото в спортния сак се вкисва бързо. BCAA ще е отлична подхранваща напитка след тренировката, докато не се доберете до протеина си.

Маратонците, скиорите, велосипедистите, плувците използват аминокиселини с разклонени вериги по време на тренинг и състезания, продължаващи повече от час. По принцип за това се използват изотоници с BCAA. При тези спортове протеинът може да предизвика проблеми с храносмилането, затова БЦАА е идеалният вариант.

И така, ползата на BCAA:

 • Бърза „доставка“ на аминокиселини към мускулите;
 • Стопиране „изгарянето“ на мускулите по време и след тренировка;
 • „Доставчик“ на енергия за мускулатурата (особено актуално е при спортуването за издръжливост);
 • Потискане усещането за глад и подобряване горенето на мазнините;
 • Ускоряване синтеза на протеини в организма.

Вредата на БЦАА:

 • Ако продуктът е некачествен;
 • Ако се използва в по-големи от указаното количества.

В първия случай е възможно да има нежелателни примеси. Но това се случва много рядко, ако, разбира се, не си купите BCAA със съмнително качество със сравнително по-ниска цена от пазарната.

Във втория случай са възможни нарушения при абсорбирането на аминокиселините от храната, но ако не се превишава препоръчаната дозировка, рискът е изключително малък.

Трябва ли да пиете BCAA?

Няма еднозначен отговор на този въпрос. Да, подобни продукти са безопасни за здравето, ако суровините, от които са направени, са качествени. Но много от незаменимите аминокиселини може да получите от храната, която употребявате, спазвайки правилата за здравословно и балансирано хранене, допълвайки менюто си с качествен протеин.

BCAA са необходими само в следните случаи:

 • Преди и по време на физическо натоварване (протеинът може да предизвика дискомфорт);
 • Ако нямате възможност да пиете протеин веднага след тренировка;
 • Ако Ви е нужен нискокалоричен заместител на храна.

Как се приемат правилно BCAA?

Обърнете внимание на няколко момента. Има сумарна дневна доза BCAA, която е подходяща за почти всички спортисти – това е 20-25 грама. Специалистите препоръчват да се приема BCAA 2-5 пъти на ден. Това може да е преди тренировка и веднага след нея. Няма значение дали работите върху релефа си, дали трупате маса, или се опитвате да отслабнете: схемата на прием на аминокиселините с разклонени вериги остава такава. Обърнете внимание: ако тренировката Ви продължава повече от два часа, може да приемете малко BCAA (2-3 гр.) по време на тренинга. Това стимулира метаболизма и позволява на мускулите да се възстановят по-бързо.

Така че, розовата доза за прием е 5-8 грама дневно аминокиселини БЦАА. Ако се готвите за състезание и спазвате диета, можете да увеличите дозата BCAA. Много хора се питат може ли да приемат спортни добавки в дните за почивка? Разбира се! Почивката е възможност за организма Ви да възстанови ресурсите си и да активира анаболитните си процеси. В дните за отдих разделете стандартната си доза от аминокиселинния комплекс BCAA на половина и я приемайте сутрин и заедно с храна.

Вече казахме, че БЦАА в течна форма не се търсят много. Затова ще обърнем по-голямо внимание на правилата за употреба на другите три форми на тези аминокиселини.

Как се приема BCAA на прах?

Прахът (или пудрата, както още се знае) е най-икономичната форма на трите незаменими аминокиселини. Онези, които искат да спестят средства, се опитват да си купуват прах.

Приемът на BCAA на прах има някои особености:

 • Не се разтваря много добре във вода;
 • Вкусът е доста специфичен.

Затова много от спортистите приемат праха по следния начин: гребват една доза с мерителната лъжичка, изсипват си я върху езика и изпиват голямо количество вода. Но има и други начини за прием на праха: просто се разрежда порцията в шейкър с някоя вкусна напитка и се употребява по време на тренировката.

Както вече казахме, препоръчителният оптимален прием на аминокиселините BCAA е от 2 до 5 пъти дневно:

 • Точно след като се събудите;
 • В дните за тренинг – преди тренинга, по време и след тренинга, а в почивните дни – заедно с храненията през деня;
 • Преди сън.

Как се приемат капсулите BCAA?

Капсулите, както казахме вече, са най-удобната форма на спортните добавки. BCAA са започнали да се произвеждат първо точно на капсули. Тази форма има две неоспорими предимства – удобството и вкусът.

Първо, по-удобно е да вземете със себе си за тренировката един малък контейнер с капсули, отколкото да „влачите“ големия контейнер с праха.

Второ, капсулите се поглъщат лесно, което значи, че няма да усетите тази горчивина, която се усеща при праха.

Единственият минус на капсулите БЦАА е цената им. Да, капсулите са по-скъпи от праха или таблетките. Произвеждат се в опаковки от по 60 до 100 капсули и съдържат от 250 до 1250 мг. аминокиселини.

Как се приемат правилно капсулите?

Обърнете внимание на опаковката: върху нея обикновено е написано колко капсули се използват. Спортистите по принцип приемат по 3-4 пъти на ден – сутрин, преди и след тренировка, преди сън. Това значи, че дневно трябва да приемате около 25 грама аминокиселини. Най-добре ги разделете на 3-5 приема по 5 грама.

Може да съчетаете приема на BCAA с протеин, гейнър или други спортни добавки. Това е нормално и няма никакви последици за организма. Експериментирайте смело!

Как се приемат BCAA таблетките?

Таблетките BCAA също са популярни сред спортистите. Съгласете се, че е доста по-лесно да глътнете две-три хапчета, отколкото да мерите с мерителната лъжичка и да разсипвате около шейкъра прах. Една таблетка съдържа 500-1000 мг. пресован прах. Времето за усвояване на една доза е 30 минути (по-бавно от капсулите).

Трябва да се придържате към точен план, както го правите и с праха. Вижте колко чисти аминокиселини се съдържат в една таблетка – тази информация я има на етикета. Точно там трябва да търсите и препоръките за прием на добавката.

Универсалната еднократна доза за спортист средно ниво (мъж, 80 кг.) е 4-5 таблетки, а дневната – 20-25 таблетки. Препоръчваме Ви да разделите тази цифра на пет приема: в тренировъчните дни приемайте таблетките сутрин, преди, по време и след тренинг и преди сън, а в почивните – сутрин, един-два пъти между храненията и преди сън.

И така, разказахме Ви подробно какво представляват аминокиселинните комплекси BCAA. Ако ги приемате, ще помогнете на мускулите си да се възстановяват по бързо, а това значи, че ще подобрите спортните си резултати. Разгледайте и изберете най-подходящата хранителна спортна добавка за Вас в тази категория. Тук представяме комплекси BCAA на страхотни цени само от доказани производители с изключително високо качество на продуктите.

Позвънете