Menu
Menu
Your Cart
Този сайт използва бисквитки. Продължавайки неговото ползване се съгласявате с това.

5-HTP

Няма продукти в тази категория.

5-HTP – какво е това?

Много атлети използват като спортна добавка 5-HTP. Всъщност това е аминокиселина, използвана за помощ при редица ендокринологични заболявания.

Какво представлява 5-хидрокситриптофан?

Независимо от произхода на веществото от L-триптофан, което се среща във всички белтъчни продукти, 5-HTP не е такова.

5-HTP се съдържа в някои хранителни продукти и основният му обем се изразходва за синтеза на L-триптофан в организма. Биологично активната добавка се произвежда от африканското тревисто растение Griffonia simplicifolia.

Основната причина спортистите да използват 5-HTP е серотонинът!

Серотонинът е хормон от централната нервна система, който се използва за регулиране процесите на сън и будуване, а също така е и природен антидепресант – намалява тревогата и избавя от депресия.

На хората с депресивни състояния често им изписват средства от групата на инхибиторите на повторния захват на серотонина, за да се подсигури на нервната система достатъчно количество хормони.

5-HTP е предшественик на този хормон, което го прави толкова незаменим компонент за производството му, но е и най-изгодният субстрат. Това е от голямо значение, тъй като самата молекула на серотонина не може да проникне през хематоенцефаличната бариера и съответно използването на готовия продукт е абсолютно безполезно.

Извод: За да се осигури на организма достатъчно количество серотонин, е необходимо да се използва или L-триптофан, който се преобразува в 5-HTP и след това в серотонин, или непосредственият предшественик на серотонина – 5-хидрокситриптофан.

При използването на L-триптофан организмът Ви ще получава по-малко серотонин и заради това, че ще се изразходва за синтеза на белтък в процеса на преработване в организма.

Защо трябва да поддържаме нивото на серотонина високо? Антидепресивните свойства на аминокиселината са само върхът на айсберга!

Повечето спортисти така или иначе не изпитват тревожни и депресивни състояния заради регулярното освобождаване на ендорфини по време на физическите си натоварвания. Но да регулират режима си на сън и бодърстване, да си осигурят пълноценна почивка на организма и да се избавят от болките в мускулите и излишните мазнини – това са неща, които на един професионален спортист са му от първостепенна важност!

Научната страна на 5-HTP и депресията

Смята се, че дефицитът на аминокиселината триптофан е свързан с депресията. Като доказателство за това се посочва пониженото съдържание на триптофан в кръвта при депресираните хора. Ниските нива на триптофана в организма може да са предизвикани от различни фактори, но най-вече основната причина е недостигът в менюто на тази аминокиселина като субстрат или усилването на активността на ензимите, които разграждат триптофана или възпрепятстват синтеза на серотонина. Количеството на тези ензими може да се увеличава при хронични възпаления, при депресии и за повишаване нивото на кинуренин се използват инжекции с някои противовъзпалителни цитокини. Активността на триптофанхидроксилазата може да бъде допълнително потисната при дефицит на магнезий или витамин В6, в състояние на стрес или при много високи нива на триптофан. При дефицит на триптофан може да се използват добавки с триптофан и 5-THP.

5-HTP и отслабването

Аминокиселината влияе положително за понижаването на теглото и за намаляването на подкожните мастни клетки – това е доказано с много рандомизирани изследвания.

В едно от изследванията са участвали 19 жени с индекс на телесната маса (ИТМ) от 30 до 40. Участниците са приемали всеки ден 8 мг. на килограм телесна маса 5-HTP, L-триптофан и плацебо в продължение на 5 седмици, при това хранителният им режим и тренировките им не били променяни.

Участниците ежедневно попълвали хранителния си дневник и се претегляли. След изследването било установено, че 5-HTP понижава потребността от храна и понижава успешно теглото.

В резултат на изследванията е доказано: участниците, приемащи 5-хидрокситриптофан, показали резултати три пъти по-ефективни, отколкото тези, приемащи L-триптофан, и 10 пъти от тези, приемащи плацебо.

По-нататъшни изследвания

В по-нататъшните изследвания принципът на действие е бил аналогичен, но се е използвала доза от 900 мг. 5-HTP ежедневно. Експериментът продължил 12 седмици: в първата половината от експеримента изпитваните не били подлагани на хранителни ограничения, във втората подходът бил по-строг – калоричността на менюто била 1200 ккал. Резултатите били зашеметяващи:

  • Изпитваните забележимо намалявали храната си без намесата на специалисти;
  • Чувството на ситост настъпвало много по-бързо;
  • Телесната маса на всеки изпитван се понижила с 4-5%.

Научната страна на нещата: 5-HTP и въздействието и върху апетита

Едно изследване, при което екстрактът от Grifffonia Simpliciforia 50 мг. се е приемал от 20 жени с наднормено тегло или затлъстяване (но не са страдали от депресия и не са имали разстройства в храненето) в продължение на 4 седмици, доказало увеличаване чувството на ситост и намаляване тенденцията към преяждане в експерименталната група, където всички пациенти преминали курс на диети и отслабване. Това изследване доказало, че употребата на храна намаляла средно с 2903 ккал до 1819 ккал (62% от началното ниво), докато приемът на плацебо намалил потреблението на калории само до 80%; 0.5 кг. загуба на тегло при прием на плацебо значително отстъпва пред показателите от приема на 5-HTP – 1.5 кг. Това отслабване се наблюдавало при диабетици с наднормено тегло при прием на 750 мг. от аминокиселината в продължение на 2 седмици и при пациенти със затлъстяване при прием на 900 мг. от аминокиселината в продължение на 12 седмици всеки ден.

Това изследване преминало в първите 6 седмици без диета (и значително понижаване на теглото се наблюдавало само на 6-тата седмица), а след това заедно с диета – тогава вече се виждало намаляване на телесното тегло с допълнителни 3.3 кг. за следващите 6 седмици. Очевидно 5-HTP намалява употребата на храна и увеличава скоростта на насищането, независимо че повечето изследвания днес се провеждат върху жени. Между другото, има изследване, проведено и при двата пола, което сочи, че резултатите важат както за жените, така и за мъжете. Друго изследване е доказало разлика между „повишаването на ситостта“ и „понижаването на апетита“ и отбелязало, че 5-HTP предизвиква увеличаване на ситостта без съпътстващо понижаване на апетита.

Повечето изследвания, отнасящи се до метаболизма на серотонина, са се провеждали само сред жени. Само в едно изследване са участвали и мъже, но резултатите позволяват да се предположат позитивни ефекти и за двата пола. По-правилно би било да се каже, че аминокиселината може да увеличи бързината на засищането, а не да намалява апетита, макар че крайният резултат е по-ниската употреба на храна.

Ще отбележим, че, както сочи опитът, 5-хидрокситриптофан намалява тягата, в частност, към въглехидратите. Серотонинергичната (отнасяща се към серотонина) система играе важна роля в отбирането на микроелементи при хора със затлъстяване и тяга към въглехидрати, а увеличаването на серотонинергичното предаване (в хипоталамуса) също подпомага увеличаване потреблението на храна и намаляване на ситостта като цяло.

Що се отнася до изследванията, анализиращи въглехидратите сами по себе си, ще отбележим едно изследване сред жени с наднормено тегло. След прием на 8 мг./1 кг. 5-HTP в продължение на 5 седмици се отбелязало, че докато плацебо не намалява употребата на въглехидрати (употребата на калории е намалявала, но нивото на въглехидратите продължавало да бъде 38% от общата употреба на калории), приемащите аминокиселината запазили 38% от употребата на въглехидрати, но започнали да употребяват по-малко калории и въглехидрати. При диабетиците (без диетични препоръки) се наблюдавало понижение както в употребата на въглехидрати, така и в употребата на хранителни мазнини при прием на 5-HTP в доза от 750 мг. на ден в продължение на 2 седмици. Само едно изследване свидетелства за ползата в частни случаи, когато намаляването на употреба на калории било заради намаляване употребата на въглехидрати и мазнини. Отбелязва се, че 5-HTP добавките предизвикват избирателно намаляване тягата към въглехидрати.

5-HTP и съня

Всички отдавна знаят, че серотонинът е невротрансмитер, който регулира цикличността на нашия сън, а също така способства за по-бързото заспиване и за общото отпускане на организма ни.

Но последните изследвания доказват, че серотонин, свързвайки се с молекулите на ацетилхолина и норадреналина, способства бодърстването на организма и инхибира центъра на съня в ствола на главния мозък.

Защо 5-HTP подобрява съня?

Чрез използването на блокатори на синтеза на серотонин учените са уточнили, че пълната липса на този невромедиатор води до безсъние и изтощение на организма, а приемът на 5-хидрокситриптофан може да върне равновесието в организма.

Това се обяснява с взаимната връзка на серотонина и определена фаза на нашия сън: REM-сънят.

Сънят REM е определен цикъл на съня, който се характеризира със случайно и непроизволно движение на очните ябълки, точно онази фаза от съня, в която сънуваме красиви и интригуващи сънища. Непълноценността на тази фаза на сън води човек към депресия и разстройства в храненето.

5-HTP също способства увеличаване продължителността на съня и абсолютно отпускане на мускулите, което облекчава съществено възстановяването, в резултат на което ще се чувствате бодри през целия ден.

Могат ли 5-HTP добавките да намалят мускулните болки?

Още един прекрасен ефект на тази спортна добавка е намаляване силата и интензивността на мускулната болка, помага да се справите и с такова заболяване като фибромиалгията. Тази болест също води до разстройства на съня и психо-емоционално изтощение.

Неврофизиолозите са доказали, че фибромиалгията е хроничен болезнен синдром, свързан с разстройство в централната нервна система, в резултат на което организмът става по-чувствителен към нервните импулси, а липсата на удовлетворително обезболяващо в тази ситуация съществено изтощава организма.

Тъй като добавките с 5-HTP, които за Вас предлагаме на конкурентни цени, са своеобразен стимулатор на нервната система, те може да потиснат патологичните огнища на болка в главния мозък, като така ще се понижи проявата на болезнени усещания.

Също така различни опити, проведени върху животни, доказват, че 5-хидрокситриптофан може да намали болката при увреждане на хрущялната тъкан, а също и да намали изразен възпалителен процес. Това помага да се разшири областта на използване на този вид хранителна добавка и дава възможност на хората с остеохондроза и дори с ревматични патологии на ставите да се занимават с физически активности и да подобрят качеството си на живот.

Как се приема 5-HTP?

Ефективната доза на продукт 5-хидрокситрипрофан е от 300 до 900 мг на ден. Препоръчва се да се раздели приемът на три равни части по 200-300 мг.

При депресивни състояния диапазонът на дозировка може да се увеличи до 2400 мг.

За ефективно намаляване на теглото се препоръчва дозата да е от 300 до 900 мг,. по-точно може да се сметне дозата по формулата: 8 мг. на 1 кг. телесна маса.

За подобряване качеството на съня се използва еднократен прием на добавката в доза до 600 мг. 30-40 минути преди сън.

За облекчаване на мускулна болка се използва доза по 300 мг.

Инструкция за използване (препоръки, дози, активни дози и други)

Типичната доза варира в диапазона от 300-500 мг. и се приема веднъж дневно или на отделни дози. По-ниските дози също може да са ефективни, но по принцип трябва да се приема с храна – така се повишава насищането след прием на храна (вместо понижаването на апетита/чувството на глад). Не трябва да се приема с каквито и да било неврологични препарати, които се изписват като антидепресанти, без одобрението на лекар. Това е много важно при прием на селективни инхибитори на обратния захват на серотонина, тъй като подобна комбинация е потенциална смъртна опасност.

Странични ефекти

За 20-годиншата история на използване на добавки с 5-HTP не е установен нито един случай на токсично действие на това съединение върху организма.

В експерименти върху животни, където хранели мишките с максимални дози в продължение на година, също не са установени никакви органични поражения.

Но 5-хидрокситриптофан трябва да се приема с повишено внимание, тъй като оказва пряко влияние върху централната нервна система.

С повишено внимание:

Не трябва да се приема за лечение на тревожни и депресивни състояния. Преди употреба се консултирайте с лекар.

Не приемайте добавката заедно с други психотропни средства. Тя може да намали активността на основния препарат за лечение на психични разстройства.

При наличие на органична патология може да се появят странични ефекти като гадене или киселини, главоболия или сърцебиене. При проява на подобни симптоми спрете приема на хранителната добавка или се консултирайте със специалист.

Продължителният прием на този тип продукти (няколко месеца или години) води до нарушаване химичното и хормоналното равновесие в централната нервна система.

Извод:

5-HTP е прекрасна биологично активна добавка за подобряване на съня и ефективно горене на мазнини, но въздействието на веществото върху ЦНС разширява областта на използването на тази добавка.

Приемът и е най-добре да започне с дозировка от 100 мг. на три приема, допустимата дозировка е в зависимост от теглото Ви.

Добавката се приема на курсове от по 1-2 месеца със задължително прекъсване.

Малко по-научно!

Серотонинът е един от основните невротрансмитери, притежаващи антидепресивни характеристики. 5-HTP се използва успешно за възстановяване ниските нива на серотонина при лица, страдащи от депресия и повишено ниво на възпаления (което е типично при метаболитен синдром). Той е нервен активатор. Повишава нивото на серотонина и модулира ефектна на „еуфория“ или щастие и не е стимулатор.

Странични ефекти:

  • Превъзбуда;
  • Въздействие върху апетита (потиска го);
  • Макар и да не се наблюдава токсичност на серотонина при съвместен прием на 5-HTP с антидепресанти, все пак се препоръчва да се консултирате с лекар за възможността да осъществявате такъв прием.

Метаболизъм

5-хирдокситриптофан се декарбоксилира в серотонин (5-хидрокситриптамин или 5-HT) с помощта на ензима декарбоксилаза от ароматните L-аминокиселини при участието на витамин B6 (приемат се заедно). Тази реакция протича в нервната тъкан и в черния дроб. 5-HTP преминава хематоенцефаличната бариера, докато 5-HT – не.

Фармакология на 5-HTP

Психоактивното действие на 5-HTP предизвиква увеличено производство на серотонин в тъканите на централната нервна система.

Серотонин

Използва се като добавка (за разлика от триптофана) за повишаване стойностите на серотонина. Триптофанът може да се използва за произвеждане на ниацин или белтък, докато 5-HTP е предназначен за синтез на серотонин. Също така 5-хидрокситриптофан преминава лесно през хематоенцефаличната бариера. Доказано е, че добавянето на тази аминокиселина е по-ефективно, отколкото използването само на триптофан.

Терапевтично използване

Аминокиселината се продава без рецепта в Съединените Щати, Великобритания и Канада като хранителна добавка за използване като антидепресант, средство за потискане на апетита и сънотворно. Обикновено се извлича от семената на растението Griffonia Simplicifolia. През 2001 година се публикува обзор за влиянието на 5-HTP и триптофана върху депресията.

От 108 изследвания за влиянието на тези две вещества върху депресивните състояния, публикувани между 1966 и 2000 години, само две удовлетворили стандарта за качество, установен от авторите, и включили 64 участника. Веществата демонстрирали голяма ефективност, в сравнение с плацебо, в две включени изследвания. 5-HTP често се приема след преминаване на действието на екстази, за да облекчи симптомите на дистрофия. Аминокиселината е необходима за производството на серотонин в мозъка, а екстази изтощава естествените нива на серотонина в човешкия организъм. Затова приемът на 5-хидрокситриптофан след употреба на екстази помага да се подобри и произвеждането на серотонин. Но независимо от широкото си разпространение и физиологичната обоснованост на теорията, досега няма научни данни, потвърждаващи ефективността на тази практика. Едновременното използване на 5-НТР и инхибитори на моноаминоксидазата може да увеличи риска от развитие на серотонинов синдром.

Зависимост/абстиненция

Изследване, в което 20 човека с абстиненция приемали 5-HTP (5 мг.) заедно с глутамин (150 мг.), D-фенилаланин (300 мг.) и някои минерали като калций и магнезий, доказало, че след 40 дни лечебно хранене (в болнични условия) се наблюдавало намаляване симптомите на абстиненция, освен тревожността, в сравнение с групата плацебо.

Паника/тревога

Серотонинът най-вероятно влияе също и върху пристъпите на паника. Макар изследванията, които използвали триптофан, не винаги да са включвали изучаването на пристъпите на паника, те сочат, че серотонинът защитава организма от невровегетативни панически симптоми и повишена тревожност. Изследване, проведено с 24 пациента с панически разстройства и нормални участници, на които давали по 200 мг. 5-HTP, доказало, че и при двете групи може да възникне паническа атака, а също и че и при двете групи тази доза служи за защита от паника, но повече при пациентите, които страдат от паник разстройства.

В разширено изследване на антипаник ефектите на 5-HTP върху деца (3-10 години) давали 2мг./кг. 5-HTP преди сън в продължение на 20 дни, след което се наблюдавало, че приемът на аминокиселината има положителна реакция (повече от 50% намалена честота на нощните кошмари) при 93,5%, в сравнение с 28,6% в плацебо групата. Колкото и да е странно, 6 месеца по-късно се отбелязали по-малко нощни кошмари (83.9% подобрение).

Взаимодействие с хормоните

Кортизол

При лица, страдащи от панически разстройства (в сравнение с лица без такива разстройства) при прием на 200 мг. от добавката и в двете групи се отбелязва увеличаване на кортизола в слюнката в продължение на 3 часа след това, но при първите се отбелязвало по-нататъшно увеличение и след 3-те часа. Това повишение на нивото на кортизола не е свързано с някакви странични ефекти като главоболие, умора, гадене, потене и т.н.

L-тирозин

Отбелязано е, че приемът на добавки с 5-HTP може да предизвика изтощаване или намаляване биологичната активност на катехоламините като допамин (и L-триптофан) и че това съотношение също действа в обратна посока – тоест приемът на добавки с L-тирозин може предизвика изтощаване на 5-хидрокситриптофан и на самия серотонин. L-DOPA може да понижи междинния синтез на серотонин, макар че може също да източни и Л-тирозина (тъй като той е по-далеч в тази метаболитна верига). Заради много голямото разрушаване на единия елемент с друг някои автори предполагат, че комбинирането на 5-HTP с L-тирозин може да бъде потенциално ефективна стратегия за борба с депресивните ефекти.

Инхибитори на ароматичната декарбоксилаза на L-аминокиселините

Ензимът допамин декарбоксилаза е свързващо звено при превръщането на 5-хидрокситриптофан в серотонин и този ензим се изразява в тъканите на стомаха. Тази теория се поддържа от изследвания с използване на 100-200 мг. карбидопа (фармацевтичен инхибитор) заедно с 5-HTP за увеличаване на радиоактивността на 5-HTP в организма на човека. Катехините от зеления чай инхибират необратимо ензима. Смята се, че съчетанието на добавките 5-HTP и инхибитора декарбоксилаза допамин намалява риска от сърдечно-съдови усложнения, тъй като повечето серотонин в кръвта (не в невроните) е свързано с болест на сърдечните клапани при мишките. Заради натрупването на 5-HTP в нервната тъкан след комбинирано лечение е напълно логично да се предположи намаляване на системния серотонин. Между другото, този аспект още не е отразен в изследванията. Едновременното използване на двете вещества способства натрупването на 5-HTP и в резултат на това – до натрупване на серотонин в главния мозък, което е отбелязано при изследвания върху хора. Това теоретично намалява риска от усложнения с клапаните.

Безопасност и токсичност

В някои изследвания, в които се отбелязва потискане на апетита при прием на 5-HTP добавки, също се забелязва и гадене повече, отколкото при плацебо групата. Между другото, отбелязва се, че това е единственият значим страничен ефект. Краткосрочните изследвания по принцип показват, че гаденето се запазва през целия период на изследването, докато изследванията, продължаващи повече от 3 седмици, отбелязват намаляване на гаденето след този промеждутък от време.

Известни лекарствени взаимодействия

В съчетание с антидепресанти от класовете MAOI (моноаминооксидазен инхибитор) или СИОЗС (селективни инхибитори на обратния захват на серотонина) приемът на високи дози 5-HTP може да предизвика остър серотонинов синдром при мишките. При човека аминокиселината не е била клинично свързана със серотонинов синдром. В съчетание с карбидопа (като за лечение на симптоми на болестта на Паркинсон) добавката предизвиква гадене и повръщане, но тези симптоми могат да бъдат намалени при прием на Гранисетрон. При хора, приемащи карбиддопа и 5-HTP може да се развие склеродермия. Фармацевтите предполагат, че 5-HTP може да предизвика синдром на еозинофилия-миалгия – сериозно заболяване, което води до прекалено омекотяване на мускулите, миалгия и заболяване на кръвта. Но има данни за това, че този синдром, наблюдаван при прием на този вид добавки, е предизвикан от замърсители, които се съдържат в някои непроверени и недоказали качеството си добавки 5-HTP, което няма как да се наблюдава при продуктите 5-HTP, които предлагаме за нашите клиенти на много изгодни цени.

Позвънете