Научете кои са допустимите храни и какъв е режимът по дни

90-дневната диета е една от най-популярните в световен мащаб диети. Тя се прилага от милиони хора в различни страни и е известна с разнообразието на продуктите, които се включват в нея. Хората, които опитват 90-дневната диета, обикновено я повтарят отново след необходимата почивка, защото тя се понася лесно, човек не изпитва постоянен и затормозяващ глад и не крие рискове за здравето. Много от нискокалоричните диети могат да бъдат опасни. С 90-дневната диета Вие си набавяте всички необходими хранителни вещества и не гладувате. При нея се отслабва умерено бързо и най-важното – здравословно. Ако се захраните правилно, Вие няма да възвърнете килограмите си и ще се радвате на добро здраве и тонус. Ето подробно и самият план на диетата.

Продължителност на диетата

Както и името й подсказва, тя продължава 90 дни. Това я прави много здравословна, защото при нея не се отслабва твърде бързо и неконтролирано. Както знаете, бързото отслабване може да е много опасно. След като приключите, е необходима 90 дни почивка. След този отдих можете да повторите още веднъж.

Същност на диетата

разделното хранене. Това означава, че всеки ден организмът приема само един тип храна, която лесно може да преработи. Най-важният елемент от 90-дневната диета е последователността на дните за хранене. Диетата е базирана на 4 основни хранителни дни, които се повтарят на цикли. Спазването на реда на тези дни и правилната комбинация между храните са важни и трябва да се спазват стриктно за оптимални резултати.

Диетата се състои от 4 дни редовно хранене, които се повтарят циклично, и едно водно разтоварване на всеки 29-ти ден. Тази диета се започва винаги с белтъчен ден, продължава с бобов ден, следва въглехидратен и се завършва с плодов ден. Този 4-дневен цикъл се повтаря до 29-ия ден, когато се пие само вода.

Закуската

Характерен и много здравословен момент в диетата е закуската. Тя е винаги една и съща – 2-3 плода или чаша пресен сок и плод преди 12:00 часа. Плодовете не е желателно да се комбинират, по-полезно и желателно е да консумирате само 1 вид плод. Освен пресни, това могат да бъдат сушени плодове, дори от време на време семена, ядки, както и плодово-зеленчукови сокове. Опитайте се да ограничавате захарта и избирайте плодове и сокове с по-малко съдържание на захар. Тоест, независимо на какъв ден сте днес – белтъчен, бобов и т.н., закуската Ви винаги се състои от пресни плодове и сок.

1 ден: Белтъчини

  • Основни позволени храни за консумация: месо, сирене, немазен кашкавал, яйца, мляко, извара, сметана (в ограничени количества), соя, соево мляко и сирене.

Важно! Отделните видове белтъци не бива да се смесват в едно ядене!

  • Позволени са още:

  1. Всякакъв вид зеленчуци (без картофи, боб, фасул, леща, грах и други варива, които спадат към втория ден) като домати, краставици, спанак, зеле, цвекло, карфиол, броколи, тиквички, патладжан, моркови, зеленолистни и др.
  2. Пълнозърнест хляб

Промеждутъкът между обяда и вечерята трябва да е минимум 4 часа. През останалите дни промеждутъкът между обяда и вечерята е 3 часа. Не е желателно да се храните след 20 ч.

Вижте Примерно меню за Ден 1.

2 ден: Сложни въглехидрати, бобови храни и варива

  • Основни позволени храни за консумация: ориз, леща, боб, фасул, грах, соя, царевица, други варива, картофи. Можете да включите и елда, булгур, жито, просо, киноа, амарант.

  • Позволени са още:

  1. Всякакъв вид зеленчуци
  2. Пълнозърнест хляб

Вижте Примерно меню за Ден 2.

3 ден: Въглехидрати

  • Основни позволени храни за консумация: тестени изделия (важно е тестото да е приготвено без мляко или яйца), спагети, сладкиши, бисквити, сладолед, елда, просо, ечемик, булгур, жито.

  • Позволени са още:

  1. Доматен сос или други зеленчукови сосове
  2. Зеленчуци и плодове

Въглехидратите се препоръчват в третия ден от диетата, защото са мощен източник на енергия и подобряват умствената работа. Без въглехидрати организмът се изтощава и не може да изпълнява пълноценно различните си дейности. Но те са и много калорични, затова трябва да спазвате правилни въглехидратни комбинации, без да се лишавате от любимите си храни.

Вижте Примерно меню за Ден 3.

4 ден: Плодове

Плодовете съдържат много витамини и ценни минерали, а също така повишават имунната система.

  • Основни позволени храни за консумация: всякакви плодове, пресни и изсушени, компоти, плодови сокове, пюрета, но без добавена захар.

  • Позволени са още: Ако не издържате само на плодове, може да хапнете малко ядки или семена, но без добавена захар или сол. Можете да консумирате Годжи бери и Семена от чиа.

За този ден важи правилото да не смесвате различни плодове по време на едно хранене! За закуска изберете един вид плод, за обяд – друг вид, за вечеря – трети вид. За сваляне на килограми опитайте и ABC Acai berry.

29 ден: Воден ден

През водния ден се консумира само вода. Той се пада след плодовия ден, на 29-ия ден от началото на диетата. По време на цялата диета имате 3 водни дни. Водният ден има невероятно прочистващо и тонизиращо действие. Положителният му ефект ще забележите веднага.

Запознайте се с основните Тънкости за успех на 90-дневната диета.