„Да бъдеш щастлив не означава, че всичко е перфектно. Това означава, че сте решили да погледнете отвъд несъвършенствата.”

Навсякъде около нас виждаме усмихнати и щастливи хора. Усмивки, които за нас са далече, защото точно в този момент преминаваме през труден период и сме загубили нещо.

Моят живот не винаги изглеждат точно като аз искам. Прекарвам много дни сама в къщи, а в същото време предпочитам да съм някъде навън, на плажа, сред хора – усмихнати хора, които те завладяват с позитивната си енергия.

Не всеки има това което иска! Някои искат пари, други скъпи телефони, коли и прочее. Трети няма къде да живеят и се надяват само за покрив над главите им. А други търсят просто любов... Но светът няма да се промени чак толкова много, ако имаме повече пари, друго пространство, по-добра работа, или по-хубава кола.

Начинът, по който се чувствам сега – отворена към нови хора и преживявания – е това, което и Вие дължите на себе си. Разберете, че колкото по-често избираме да се усмихваме, толкова по-добре. Да се радваш на момента е навик, който изисква практика. Ако винаги гледаме към утрешния ден с щастие, шансовете са по-големи и получаваме удовлетворение, когато постигнем това, за което сме мечтали. Колкото и странно да звучи, способността да ценим това, което е пред нас, няма нищо общо с това, което всъщност е. Трябва да се научим как да измерваме добрите неща в живота си във всеки един момент.

Редовна практика е да искаме това, което нямаме, и си мислим, че ако го притежаваме, ще се чувстваме по-добре. Огледай се – това, което е пред вас, е това, което искате и Ви прави щастливи!

Намерете причини да бъдете щастливи именно сега. Възползвайте се от живота и Вашето бъдеще. Докато позитивната емоция има тенденция за разширяване на мисленето, негативна емоция, от своя страна, го ограничава и задържа развитието Ви... Разликата в степента, в която хората изразяват емоция, може да бъде стабилна през целия Ви живот и диктува личен и социален успех.

Нещо, което повечето хора правят като грешка, е да приемат всичко за даденост, но до кога? Радостта, която изпитвате, може да подобри здравето Ви, а това Ви дава много повече възможности в живота. Едно проучване доказва, че оптимистичните хора имат по-силна имунна система, отколкото отрицателните им колеги. Това може да се дължи на склонността им да вземат по-добри решения за себе си и да полагат повече грижи.

Последователното и дългосрочно щастие зависи от способността Ви да забележите и оцените подробностите около Вас. Ако не сте се замисляли, можете да усъвършенствате това умение сега. Докато не получите всичко, което искате, Вие ще имате много върхове и спадове в живота си. Ако не сте се научили да се наслаждавате на малките неща, Вашето благополучие ще промени изцяло съществуването Ви. Не позволявайте всеки път, когато нещо се обърка, да се чувствате дълбоко нещастни...

Помислете за нещата, които Ви изпълват с радост! Прекарвайте повече време с домашните си любимци, слушайте музика, правете си разходки, ако работата Ви го позволява – работете навън, например. Фокусирайте се върху тези неща точно сега и нека се озари Вашият ден. По този начин, без значение какви промени Ви предлага живота, ще имаме набор от най-различни простички удоволствия, които да го съпътстват.

Всеки ден е нова възможност да бъде прекаран по-добре от вчерашния. Преследването на целите Ви може да увеличи самочувствието Ви и съответно Вашето щастие. Не позволявайте да бъдете обсебени от съвършенството. Сега погледнете на нещата, които Ви дават възможности да се фокусирате върху малките подобрения и мини-цели, които естествено Ви движат към Вашите по-големи мечти.

Можем да бъдем тези, които искаме да сме в момента, без значение какво е положението и как изглежда. Може да си мислите, че животът трябва да се промени драстично, за да сте човекът и лицето, което искате да бъдете. Истината е, че Вие сте този, който сте! Намирането на радост в настоящия момент, независимо колко посредствено изглежда, има значение в живота на другите хора. Въпреки че ние всички имаме различни списъци с мечти и цели, за повечето от нас това е в челните редици: възможността да живеем смислен живот, който засяга и други хора и ни води към по-добро.

Щастието е миг, който е въпрос на избор. Другите хора ще забележат това, ако направите този избор. Избирайки да бъдем щастливи, това ще ги мотивира да направят същото. Щастието е за това как тълкувате това, което е пред Вас. Покажете, че сте горди от начина, по който живеете живота си.

Готови ли сте да се насладите на простите удоволствия, дори и ако нещата не са перфектни?