Пълен? Напред!

Човечеството пълнее - факт. Но значи ли това, че пълнотата е опасна за здравето? „Излишъците“ вредни ли са, или това е психологичен проблем при повечето жени? Фактите за мазнините, получени в резултат на последните научни изследвания, са наистина удивителни.

Добрият, лошият и злият

Подкожните мазнини не са опасни за здравето, опасни са вътрешните мазниниПрието да смятаме, че колкото по-пълен е един човек, толкова по-малко здрав е той. Това не е съвсем вярно, тъй като всичко зависи от разположението на мазнините по тялото. Опасни са вътрешните мазнини, натрупани в областта на черния дроб и органите на коремната кухина, а не техните подкожни „събратя“. Вътрешните мазнини не се виждат или напипват. Те по отношение на общото съдържание мазнини в тялото не са много. Ако количеството мазнини в организма на жената средно е 20-25 кг,. то от тях само 2.5-5 кг. са вътрешни.

Можем да разберем реалния размер на вътрешните си „запаси“ само с помощта на специална процедура - компютърна или магнитно-резонансна томография. Но обща представа за излишните мазнини може да получите, ако измерите обиколката на талията си. Повече от 85 см. ли е? Има над какво да се замислите…

С какво са опасни вътрешните мазнини? Те не влияят на външността, стоят си тихичко вътре, не закачат никого. Но при това се изхвърлят активно в кръвния поток елементи на мастни киселини, веднага атакуват черния дроб, той се задръства и отива към… повишаване на инсулина, на налягането, на холестерола и триглицеридите (мастни частици) в кръвта - това състояние се нарича „метаболитен синдром“. Обикновено го предшества диабетът и заболяванията на сърцето.

Абдоминалните (коремните) мазнини са „възпитаници“ на стреса, концентрат са на кортизола (стрес-хормон). Когато Вие сте хронично разтревожени, организмът Ви изсипва върху вътрешните Ви системи вълна от кортизол и едновременно с това създава „фабрика“ за неговата преработка - абдоминален слой мазнини.

Подкожните мазнини, напротив, не вредят на здравето. Нито прословутият слой на талията, който Вие разглеждате критично в огледалото, нито неприятният „брич“ на бедрата са страшни. Учените доказват (аргументирано), че това са всъщност защитници от сърдечно-съдови заболявания: излишните мазнини от кръвния поток засядат по бедрата, но не запушват артериите и не пречат на най-важните обменни процеси.

В Канада е проведено изследване: под лекарско наблюдение 12 двойки мъже-близнаци в продължение на 6 седмици се изяждали на ден по 1000 ккал над нормата. И местата, където се отлагали мазнините, и чисто качените килограми (от 4.5 до 12) в една двойка близнаци силно се различавали! Това е що се отнася до въпроса, че не всичко в живота ни се дължи на генетиката.

Нещо като утеха

Мазният плюс на женското телосложение е крушовидната фигура (формата на жена се съхранява обикновено до менопаузата). 80% от жените по света са с крушовидна форма. Мазнините се разпределят по „безопасните“ за здравето зони. Всъщност не трябва да се отнасяме лекомислено към покачването на килограми - след 50-те жените губят заложения им от природата „имунитет“ и шансът да развият метаболитен синдром расте многократно. Това е защото заради възрастовите хормонални изменения мазнините се преразпределят - не в полза на здравето. Тук е важна основата, която „готвите“ в младостта си - това е своеобразен фонд, той Ви помага безболезнено да понесете страничните ефекти от менопаузата.

Надареност

Вътрешните мазнини не се предават генетично, по наследствоГенетиците твърдят, че физиологията ни е предопределена наследствено на около 70%. Така че, риторичният въпрос, който си задават милите отслабващи след поредния безплоден опит да задържат теглото си: „Може би ми е такава съдбата и няма смисъл да се боря с нея?“, е напълно основателен. Моника Белучи никога няма да стане толкова стройна, колкото е Ума Търман. Това няма пряко отношение към затлъстяването - Вашите генетично обусловени мазнини, или иначе казано, особеностите на фигурата Ви не се отразяват пагубно върху здравето Ви.

Всъщност същата Белучи трябва да прави повече усилия, за да държи теглото си под контрол, отколкото хората с астенично телосложение. Ако сред роднините Ви има склонни към напълняване, внимателно следете здравето си, минете на нискокалоричен режим и минимум три часа в седмицата посвещавайте на спорта. С помощта на тези прости мерки за предпазливост ще можете да сключите „договор за примирие“ с генетиката си.

Можем да утешим всички Моники Белучи: ако отслабващите не следят начина си на хранене, осланяйки се на бързия си метаболизъм, няма да избегнат проблемите със здравето - все пак, вътрешните мазнини и външните такива се трупат по различен начин.

И не става дума само за калориите. Факторите, предопределящи пълнотата, са много: например темпераментните, неспокойните хора горят повече енергия, отколкото флегматиците, заради нервните си емоции. Но експертите от различни страни задружно заключават: каквито и генетични карти да са Ви се паднали, натрупването на опасни (вътрешни) мазнини зависи от начина Ви на живот.

После повече

Добра новина: най-лесно е да „изгоните“ точно тези мазнини, които причиняват на организма Ви най-голяма вреда. „Съблазнителните“ бедра дори и след много часове във фитнеса могат да си останат с Вас до живот, а вътрешните мазнини при благоприятни условия горят бързо. Изследванията доказват, че тези, които отслабват дори и с 10% от общото си тегло, едновременно с това губят до 30% вредни мазнини!

С тренировки и правилен хранителен режим вътрешните мазнини се горят лесно

Кое действа по-ефективно - диетата или тренировките? Ако Ви интересува сумарния резултат, то нискокалоричното меню сработва по-бързо. На една средностатистическа жена с тегло 70 кг. и трябва около 1 час и 10 минути енергично ходене със скорост 6 км/ч, за да изразходи 390 ккал. Същото количество ще спестите, ако се откажете от десерта. На средностатистическата жена и е по-лесно да не изяде шоколадовата торта, отколкото да броди по пътеката за бягане.

Но това е лесният път.  Физическите натоварвания, безспорно, са по-надеждни, закрепват за дълго резултата и, освен това, не предизвикват психологичен дискомфорт, който ще си „изработите“ лесно, ако постоянно се отказвате от тортата (може даже и да се разплачете).

Компромисът е да съчетавате тренировките с постепенно увеличаване на натоварването със скромна реформа в менюто Ви. може да Ви се размине с малко: оцет вместо майонеза (икономисвате си 100 ккал. с всяка супена лъжица), ябълка вместо ябълков сок (икономисвате 45 ккал.). Практикувайте паралелно с това медитация, йога - стресът пречи на горенето на вътрешните мазнини.

И още една важна забележка: не бързайте да отслабвате. Един килограм на седмица е примамлива и най-важното - напълно реална цел, но ще Ви се наложи да ожесточите режима си, първо на първо - да намалите калориите с 1000 на ден. Това е трудно. Отслабвайте лекичко - с 250 гр. на седмица. След година резултатът ще е впечатляващ - 12 кг! При това от животът Ви ще си отиде не само големият Ви вече гардероб, но и всичко „излишно“ - това, което няма да видите вече в огледалото!

Враг номер едно - да сме недоволни от себе си

При думата „брич“ жените потреперват и се мръщят. Многогодишната война с неестетичния враг може да подрине здравето и да разстрои психиката Ви. Неудовлетвореността от собственото тяло, която изпитват повече от половината от всички жени на планетата, води след себе си нарушено хранително поведение (анорексия, булимия), понижава самооценката. Всякакви физически упражнения (сутрешната гимнастика, веселите игри с кучето по време на разходка или непълноценните тренировки в спортната зала) успешно поправят взаимоотношенията Ви със собственото Ви тяло.