Защо домашният сапун е толкова полезен за здравето – какво лекува и как?

За ползите на сапуна няма смисъл да говорим. Не е тайна, че можем смело да го използваме за пране на детските дрешки вместо перилен прах. Но не всеки знае, че може да се използва за много повече неща. Домашният сапун влиза в състава на много средства от народната медицина. Лечението с домашен сапун има много добри резултати при борбата с гъбичките по ноктите, с ринит, варикоза, хемороиди, ставни болки, кожни, гинекологични и много други болести.

От какво е направен домашният сапун?

Домашният сапун съдържа много животински мазнини, натриеви соли, основи, сода, вода, каолинДомашният сапун е най-простата, достъпна и универсална разновидност на измиващите средства.

В последно време популярността на този продукт значително намаля. Жалко е, тъй като, независимо от невзрачния му вид и не много приятния му мирис, областите, в които може да се използват са наистина много.

Ще отбележим, че домашният сапун е натурален и екологично чист продукт. Можете да се убедите в това, ако разгледате подробно състава му:

  • Мазнини с животински произход. Именно тази съставка е показател за качеството на домашния сапун. Сапунът от първа категория не съдържа по-малко от 70% мазнини.
  • Натриеви соли, включително готварска сол.
  • Вода.
  • Сода.
  • Основи. Сапунът има силно алкална среда (pH=11-12). Готов продуктът съдържа около 0.15% основи.
  • Каолин (бяла глина) – присъства в сапуна от първа категория.

В състава на домашния сапун няма оцветители (в Китай се използват натурални бои) и ароматизатори. При варенето на сапуна се използва мас от домашен добитък (крави, прасета, овце), по-рядко от морска риба.

В страните от екватора суровината е заменена с палмово масло, също може да се използват и маслиново и фъстъчено масла.

Битува мнението, че при производството на домашен сапун се допуска използването на мазнини от улични кучета и котки, но тази информация по-скоро може да се отнесе към категорията на градските легенди, а не към фактите.

Лечебните свойства на домашния сапун

Домашният сапун има антибактериални, дезинфекциращи, противовъзпалителни и противогъбични свойстваРецептите за приготвянето на примитивния сапун са били известни още на шумерите. Възможно е още в онези далечни времена да са знаели за лечебните характеристики на сапуна.

Домашният сапун има редки полезни свойства:

  • Дезинфекциращи;
  • Антибактериални;
  • Антимикотични;
  • Обезболяващи;
  • Подсушаващи;
  • Противовъзпалителни.

Да, има случаи на индивидуална непоносимост и алергични реакции. А не бива да забравяме и за алкалния състав на продукта.

Злоупотребата с домашен сапун предизвиква нарушения в структурата на естествената защитна обвивка, която е на повърхността на кожата. а това води до изсъхване и лющене на кожата.

Ще кажем и за още едно неприятно свойство на домашния сапун. Става дума за дразнещото му действие на лигавиците. Ако пяната от сапуна попадне в очите, трябва веднага да ги промиете.

Лечението с домашен сапун няма особени противопоказания. Препоръчва се да се използва продукт от първа категория със съдържание над 70% мазнини. Останалите категории стават за пране, а ароматизираните и избелващите сортове съвсем не стават за лечение.

Лечение на гъбични по ноктите с домашен сапун

Домашният сапун помага при гъбички по ръцете, краката, ноткитеГъбичките по краката, ръцете, ноктите изискват продължително лечение. Отлично средство за това е евтиният и достъпен за всички обикновен домашен сапун.

Той омекотява увредените нокти, потиска микотичната активност, стопира възможността за поява на вторична инфекция. Важното е, че сапунът не дразни отслабената кожа, не предизвиква алергия, премахва сърбежа и другите неприятни симптоми.

Но се препоръчва да се използва като спомагателно средство, не трябва да се пренебрегва основното лечение, назначено от лекар.

Рецепти домашен сапун срещу гъбички

Има няколко рецепти за използване на този продукт при гъбички. Най-лесната от тях е да нанесете сапунената пяна върху предварително попарените места, поразени от гъбичките. За това трябва да насапунисате навлажнена гъба за баня и с нея да третирате поразените места в продължение на 15 минути. След като ноктите омекнат, се изрязват и се обработват с пила.

Вана от сапунени стружки

Ваната за крака с домашен сапун премахва гъбичките по ноктите

Също така от сапунени стружки може да си приготвите вана. В нея се запарват стъпалата или ръцете, заразени с тази болест, в продължение на 20 минути. Тази процедура трябва да се прави всеки ден. Размекнатите нокти се режат колкото може повече. Друг вариант за приготвяне на вана: в сапунена топла вода се добавя малко сода (2-3 големи лъжички) и щипка сол.

Домашен сапун и йод

При гъбички по стъпалата трябва да се нанесе гъста сапунена пяна върху нотките и да се остави да изсъхне. Полезно е да се използва и специална маста, приготвена от сапунени стружки и малко сода и сол. Към сместа се прибавя малко вода и с получената каша се обработват ноктите. След няколко часа размекнатите наслоения се премахват. След това се препоръчва да се нанесе лекарствен противомикотичен крем или мас.

Домашен и катранов сапун

Често домашният сапун се смесва с катранов. Но може да се добави и мъничко обикновен катран. В тази каша се обработват заразените ноктени пластини не по-малко от три пъти седмично.

Също така след оздравяване се препоръчва да се използва домашен сапун за миене на краката с цел профилактика от повторно заразяване, което се случва много често. Освен това именно с този сапун е най-добре да се перат чорапите и домашните топлинки, докато тече лечението. За дезинфекция на различни повърхности (подове, вана, легени) се използва сапунена вода със сода.

А как да лекувате ставите, хремата, синузита, разширените вени с домашния сапун, може да разберете в продължението на статията ни тук!