1. Спорът за това, кой е изобретил макаронените изделия – италианците, арабите или китайците, е решен научно. Покрай коритото на р.Яндзъ в Китай е намерена фаянсова купа с вкаменена юфка от типа на спагетите с дължина до половин метър. Възрастта на находката е 4000 години: това е много по-старо от първите свидетелства за появата на юфка в Европа.

2. Древните гърци правели добре, мажейки телата си със зехтин. Така те се предпазвали от рак на кожата. Японските учени открили в зехтина антиоксиданти, които неутрализират свободните радикали, появяващи се под въздействието на ултравиолетовата светлина и повреждащи ДНК на кожните клетки.

3. Освен това в зехтина намерили съединението олеокантал, което се оказало, че има обезболяващо и антивъзпалително действие. Наистина, 50 милилитра зехтин обезболяват 10 пъти по-слабо, отколкото обичайна доза ибупрофен, затова пък няма странични ефекти.

4. Австралийските учени намерили в млякото вещество, убиващо бактериите, които причиняват кариес. Възможно е скоро да се появи млечна паста за зъби. Кариесът е второто по разпространение заболяване при съвременния човек след простудата.

5. Пушачите не трябва да ядат моркови и домати. Съдържащият се в тях бета-каротин, който обикновено защитава клетките от злокачествени образувания, вреди на пушачите. Той реагира в организма на пушача с канцерогенни вещества, присъстващи в цигарения дим, и се превръща в канцероген.

6. Мъчи ви кашлица? Яжте шоколад и пийте какао! Алкалоидът теобромин, съдържащ се в плодовете на какаото, е една трета по-ефективен против продължителна кашлица, отколкото кодеинът.

7. Зеленият чай помага за отслабване, дори и ако ядете много. Калифорнийските учени експериментално потвърдили ефективността на чая от сорт «оолонг», който много отдавна се използва в китайската медицина.

8. Употребата на мед и захар намаляват чувството на страх. Експериментите са проведени върху плъхове. Освен това медът подобрява паметта, в това число и зрителната.

9. Любителите на слънчевия загар през лятото трябва по-често да хапват пица. Немските учени открили в пицата съставки, защитаващи кожата от слънчево изгаряне. Защитното действие на една пица със среден размер стига за две седмици.

10. Английският студент Робин Саусгейт изобретил тостер, който отпечатва на филийките хляб прогнозата за времето. Тостерът е включен към компютъра, който има достъп до Интернет. Рано сутрин компютърът научава прогнозата за времето за деня и обгаря на белия хляб символ слънце, облак или облак с дъжд.