Какво е МСМ?

МСМ е биодоспъпна форма на сяра, полезна за човешкия организъмхранене, независимо че значението и не винаги се оценява.

МСМ е бяло вещество на кристали без мирис, което прилича на захар. Серният компонент е 34% от общата маса на веществото, затова МСМ е един от най-големите източници на сяра в природата. На вкус МСМ е горчив, лесно се разтваря във вода или сок. МСМ е също толкова жизненоважен като водата или солта. Той е абсолютно безопасен – като водата!

МСМ принадлежи към същата група химични вещества, в която влиза и кислородът. За организмите, които живеят в среда, която не съдържа кислород, сярата служи за замяна на кислорода като източник на химична енергия, която поддържа живота.

Сярата отговаря за характерния мирис на чесъна, горчицата, хряна, лука и други. Много други особени миризми са свързани със съединенията на сярата. Мирисът на изгоряла коса или козина говори за високо съдържание на сяра в тях.

Интересното е, че косата се къдри пак благодарение на сярата в аминокиселината цистеин. Изправящите уреди за коса са направени така, че да разкъсват серните връзки.

МСМ – защо снегът e бял?

МСМ придава бял цвят на замръзналата вода

Водата, която съдържа сяра и други минерали, в кристално състояние има бял цвят (като снега, водопада или леда).

Ако се опитвате да замразите дестилирана или чешмяна вода, тя ще остане прозрачна. Дотолкова сме замърсили вече околната среда, че на много места по земното кълбо вече не е безопасно, както по-рано, да се пие изворна вода. Днес ние пием пречистена вода, която вече не съдържа минерали, необходими за здравето ни. Ако замразите вода, която съдържа МСМ, тя белее. При топенето си, тя отново става прозрачна.

Значението на сярата за нашия организъм

Сяра се съдържа във всяка клетка на човешкия организъм. Излишното количество се отделя с урината и фекалиите. Сяра се съдържа в кръвта и органите. Намира се и в нормалната човешка урина.

Съдържанието на сяра в организма на човека се понижава с увеличаването на годините, особено в резултат на ограничителни диети и при нарушения в обмена на веществата. Организмът използва сярата за постоянното обновяване на клетките. Заедно с МСМ, към този процес организмът включва и витамини и аминокиселини. Ако организмът спре да получава храна, съдържаща МСМ, той започва да създава лошо функциониращи и слаби клетки.

Ето и три от най-важните функции на сярата в организма ни:

  1. Дехидратация и детоксикация. Сярата отговаря за йонния обмен в клетките, който осигурява така наречената калиево-натриева помпа на клетъчните мембрани. Именно сярата осигурява нормалното функциониране на тази система, от която зависи проницаемостта на мембраните. Това е необходимо, за да може нужните хранителни вещества да се доставят в клетките, а токсините и отпадъчните продукти да излизат от нея.
  2. Производство на енергия. Сярата е един от компонентите на инсулина – много важен хормон за регулиране усвояването на глюкоза от клетките за произвеждане на енергия. Сярата е необходима и на тиамина и биотина за поддържане нормалния въглехидратен обмен.
  3. Структурата на тъканите и регенерацията. Сярата е неизменна част от протеините на повечето тъкани в организма: кръвоносни съдове, коса, нокти, кожа и други органи. Сярата образува гъвкави дисулфидни връзки в протеините, които осигуряват гъвкавост и подвижност на тъканите. Всички клетки в организма се намират в състояние на постоянна регенерация, за която е необходимо присъствието на достатъчно сяра в менюто ни, което ще възпрепятства разрушаването на тъканите от свободните радикали. А това значи, че ще ни подмладява.

Как да разберем дали страдаме от дефицит на сяра?

МСМ поддържа здравината на всички тъкани, детоксикира и дава енергияОбикновено този дефицит е свързан с:

  • Бавно заздравяване на раните
  • Чупливи нокти
  • Накъсване на косата
  • Стомашно-чревни проблеми
  • Системни възпаления
  • Белодробна дисфункция
  • Имунен дефицит
  • Артрози
  • Артрити
  • Акне
  • Алергични обриви
  • Депресия
  • Загуба на памет.

Може да се удовлетворят дневните нужди на организма от сяра с помощта на хранителни добавки. Те са направени на основата на сяра в биологично достъпни форми.

Полезното действие на МСМ

МСМ помага срещу артрит, имунен дефицит и мускулно напрежениеартрит, мизоит, разтегнати връзки, бурсит и други. МСМ участва във формирането на съединителната тъкан, в биосинтеза на колагена, който подпомага еластичността на кожата и укрепването на мускулите. Раните също заздравяват много по-бързо с помощта на сярата.

МСМ оказва детоксикиращо върху целия организъм действие, притежава и противоалергично действие, като намалява прага на чувствителността на организма към алергените. Повишава и антиоксидантната защита на тялото, като стимулира синтеза на най-важния антиоксидант – глутатион.

Използването на МСМ влияе благоприятно върху всички обменни и биохимични процеси в организма – производството на ензими и хормони, усвояването и транспортирането на витамините и други. Освен това стабилизира и нивата на кръвната захар, което въздейства благотворно при диабет и намалява усложненията от това заболяване.

Така че, МСМ може да се използва при най-различни здравословни състояния: алергии, белодробни болести, бронхиална астма, артрити, храносмилателни болести, лупус, диабет, неврози и стрес, дерматологични заболявания, изгаряния, белези, обриви. Освен това, ако изберете да използвате хранителни добавки с МСМ, това ще поддържа и здравото състояние на Вашите зъби, дерма, нокти, коси, ще премахне болката при възпаления, особено на костно-мускулната система.

МСМ се използва много в спортния свят след физически натоварвания, за да намали болката, изтръпването и напрежението в мускулите.