Минералът натрий – прием, дозировка, ползи и странични ефекти

Обща информация за натрия

Натрият е вид метал, който е много реактивен. Тъй като е толкова реактивен, натрият не се намира в свободна форма в природата. Вместо това той се открива като сол. Най-разпространената диетична форма на натрий е натриев хлорид. Натриевият хлорид обикновено се нарича "готварска сол".

Натрият се приема перорално под формата на натриев хлорид с ниски нива на натрий, за предотвратяване на бъбречната токсичност, причинена от лекарството амфотерицин В, и за предотвратяване на бъбречната токсичност, причинена от контрастни средства, използвани за специфично изследване на части от тялото.

Натрият е вид метал, който е много реактивен.

Натрият се инжектират интравенозно под формата на разтвор от натриев хлорид, наречен физиологичен разтвор, за предотвратяване на бъбречната токсичност, причинена от лекарството амфотерицин В, за намаляне отока и налягането на мозъка в черепа, както и за облекчение на инфекцията, наречена сепсис.

Натрият се прилага под формата на разтвор на натриев хлорид (наречен физиологичен разтвор) за розово око (конюнктивит), синдром на сухото око, рани в устата, назална конгестия, възпалено гърло и синузит.

Натрият се вдишва под формата на разтвор на натриев хлорид за кистозна фиброза.

В храните натриев хлорид се използва за добавяне на вкус и запазване на храната.

Как работи натрият?

Инхалирането на натриев хлорид помага при производството на храчки и слуз, което улеснява дишането при пациенти с кистозна фиброза. Натрият също помага на организма за балансиране нивата на течности и електролити в тялото.

Ползи от приема на натрий

Приемът на натрий е ефективно средство за справяне със следните състояния:

  • Ниски нива на натрий в кръвта (хипонатриемия). Вливането на разтвори на натриев хлорид (наречен хипертоничен солев разтвор) интравенозно на пациенти с умерено или силно ниски нива на натрий в кръвта помага за намаляване на симптомите, причинени от тези ниски нива на натрий.
  • Кистозна фиброза. Когато се използва като инхалатор заедно с лекарства за разширяване на дихателните пътища, 3% до 7% разтвор на натриев хлорид (наречен хипертоничен физиологичен разтвор) намаляват обструкцията на дихателните пътища в краткосрочен план, намаляват броя на белодробните проблеми и подобряват качеството на живот в дългосрочен план при пациентите с кистозна фиброза.
  • Бъбречни проблеми, причинени от лекарството амфотерицин Б. Даването на разтвор от натриев хлорид перорално или интравенозно на пациенти, приемащи амфотерицин В, намалява уврежданията на бъбречната функция, причинени от амфотерицин В.
  • Оток на синусите. Напояването на назалните проходи с разтвор на натриев хлорид подобрява симптомите и качеството на живот при пациенти с подуване на синусите. Разтворът на натриев хлорид обаче не е толкова ефективен, колкото стероидните лекарства.

Странични ефекти от приема на натрий

Инхалирането на натриев хлорид помага при производството на храчки и слуз.

Натрият е безопасен за повечето хора, когато се приема по подходящ начин или когато се прилага като лекарство. При някои хора натрият обаче може да увеличи кръвното налягане.

Дози по-малки от 2,3 грама на ден са безопасни за повечето възрастни. Когато се приема в много големи количества, натрият може да се натрупа в тялото, което да причини сериозни нежелани реакции, включително високо кръвно налягане, подуване на лигавицата на стомаха и повишен риск от рак на стомаха.

Специални предпазни мерки и предупреждения относно приема на натрий

Бременност и кърмене: Натрият е безопасен за бременни или кърмещи жени, приеман перорално, в дози по-малки от 2,3 грама на ден. Натрият е потенциално опасен, когато приемате по-големи количества. По-големите дози натрий увеличават риска от високо кръвно налягане.

Деца: Натрият е безопасен за повечето деца, когато се приема по подходящ начин. Натрият е безопасен, когато се използва в дози по-малки от 1,5 грама на ден при деца на възраст от 1 до 3 години; 1,9 грама на ден при деца от 4 до 8 години; 2,2 грама на ден при деца от 9 до 13 години и 2,3 грама на ден за юноши.

Взаимодействие на натрия с лекарства:

Понастоящем нямаме информация за взаимодействия на натрий с лекарствени продукти.

Дозировка на минерала натрий:

Перорален прием:

Приемът на натрий трябва да бъде пригоден за всеки човек и да се основава на нивото на серумния натрий, което трябва да се поддържа около 130 mmol/L.
Нормалният дневен прием на натрий за възрастни е 2,3 грама дневно.
За профилактика на бъбречната токсичност, причинена от амфотерицин В: 150 mEq натриев хлорид се дава ежедневно по време на лечение.

Интравенозен прием:

За лечение на ниски нива на натрий: общата начална доза натрий е 100-150 мл от разтвор, съдържащ 3% натриев хлорид в продължение на 20 минути, и се повтаря, докато нивата на натрий се повишат с 4-6 mmol/L. След това се влива разтвор, съдържащ 0,9% натриев хлорид, докато натриевите нива се повишат с 10 mmol/L през първите 24 часа и с 8 mmol/L на всеки 24 часа след това, докато нивата на натрий достигнат 130 mmol/L.

За профилактика на бъбречната токсичност, причинена от амфотерицин В: 150 mEq натриев хлорид се дава ежедневно по време на лечение с амфотерицин В.

Инхалации:

За лечение на кистозна фиброза: 10 мл разтвор натриев хлорид (3% до 7%) се вдишва с помощта на пулверизатор два пъти на ден.

Интраназален прием:
За лечение на подуване на синусите: приблизително 150-500 мл назално напояване или назални спрейове, съдържащи от 0,9% до 3% натриев хлорид, се използват два до четири пъти на ден.