Вегетарианството и веганството са модерни хранителни режими. Вегетарианството е може би най-разпространеният специфичен начин на хранене, хранителен режим и дори е сочен като диета. Веганството от своя страна е значително по-ново като хранителна тенденция, но доби изключителна популярност в последните години, в които сме свидетели на бум от вегански ресторанти, форуми, рецепти и не на последно място, разбира се, последователи. Истината е, че и двата режима са изключително модерни и се асоциират и с хуманното отношение към животните. Истина е обаче също, че това са режими, които лишават човека от неговата комфортна хранителна среда (човекът е хищник откакто съществува като вид на Земята) и това са режими, в които трябва да се встъпва изключително информирано, за да няма неблагоприятни здравословни последици. Какво трябва да знаем за начало?

Какво са веганството и вегетарианството?

  • Веганството е идеология, не само начин на хранене, който изключва консумацията на животни и техни продукти с каквито и да е цели, не само за хранене.
  • Вегетарианството е най-разпространеният в световен мащаб особен начин на хранене от десетилетия. Това е режим, който изключва месото като храна, но позволява консумацията на други продукти от животински произход.
  • Някои риба, а полуввегетарианците са хората, които похапват месо по редки случаи, като например някои празници.

Вредите от двата режима

За съжаление, много хора навлизат в тези режими, които са изключително сериозни от медицинска гледна точка, без въобще да са запознати с тях, с възможните последствия и с това как да бъдем здрави по време на такъв режим. Чистият физиологичен факт е, че и двата режима ни лишават от основни нутриенти: желязо, цинк, протеини, калций, омега-3 мастни киселини, витамин А, витамин D, витамин В12, селен, йод.Снабдяването с протеини по време на режим е много важно.

В растенията тези така важни макро- (протеини) и протеините, които са необходими на организма ни почти толкова, колкото водата, са много по-трудноусвоими, когато се набавят от растителни източници.

Последици

Важно е при такъв режими да се консумират задължително хранителни добавки, осигуряващи именно дефицитните нутриенти.

Последиците от веганския и вегетарианския режим могат да бъдат много сериозни, ако по време на пубертета се следват именно тези хранителни схеми. По време на този период организмът се нуждае от много и разнообразни хранителни вещества, а липсата на месо не благоприятства снабдяването с тях. За съжаление, дефицитът може да достигне до доста сериозни последици, като например симптома автоканибализъм, при който тялото само разгражда тъкани и мускули, за да си осигури нужните количества протеини. Калцият от своя страна се извлича от костите и зъбите от страна на организма. Затова бъдете информирани и не позволявайте да разрушите здравето си! Самата Анджелина Джоли споделя, че е била много дълго време веган и това едва не я е убило.

Вегетарианството и веганството не са с научни доказани ползи.

Когато консумираме изцяло растителна храна, трябва да сме подготвени, тя е по-лека, не създава чувство за ситост. Съответно посягаме към по-големи количества и често към повече тестени храни. Комбинацията от двата вида хранителни групи може да доведе до трудности в метаболизма и храносмилателната система. Именно растителните източници са често тези, които предизвикват подуване, дискомфорт, газове и затруднено храносмилане. Причините варират, но често това се дължи на пестицидите и химичните добавки, които се добавят по време на отглеждането на растенията.

Веганството, вегетарианството и продължителността на живота

Макар че със сигурност лишаването от месо или поне по-рядката му консумация и консумацията само на немазни и бели меса значително намалява риска от рак на дебелото черво, няма научно обосновани изследвания, които доказват връзката между по-продължителния живот и лишаването от месо и животински продукти.

Народите с най-продължителен живот са японците, консумиращи изключително много риба и рибни продукти. Следват ги жителите на Сардиния, консумиращи доста мазни храни като месо, пица, мазни сирена и паста с много добавки. В челния списък са и хубавата храна и далеч не се числят към вегетарианците.

Всъщност най-полезната Средиземноморска диета също потвърждава факта, че консумацията на месо трябва да се намали, но на червеното и мазно месо. Докато бялото месо, както и рибата, трябва дa се консумират ежедневно.