Как да прочистим белите си дробове чрез йога?

Йогата е един перфектен начин да прочистим дихателната си система от вредните веществапушенето или са намалени защитните сили на дихателната му система вследствие на проникване в белите дробове на патогенна микрофлора, дробовете не могат да функционират нормално и да изпълняват задачата си, те се замърсяват, в тях се натрупват токсични вещества и шлаки.

Навярно Ви е интересно да разберете какво се случва, когато количеството на пагубните вещества, които постъпват в дихателната система, значително надвишава количеството, което дихателните органи могат да изведат и да преработят. Случва се следното: развиват се заболявания, които не позволяват на белите дробове и бронхите да работят нормално, да снабдяват организма с необходимия му кислород, а в резултат на това се влошава състоянието на всички системи и органи.

Понижаването на качеството на дихателните функции се отразява отрицателно на функционирането на главния мозък, на кръвотворната функция. Заради подобни нарушения, заради недостига на кислород, организмът започва да страда. Нарушава се функционирането на всички органи, всички системи, а също се влошава и здравето, и забележимо пада настроението.

За дишането накратко!

Основата на белите дробове, "скелетът" им, са бронхите. Именно заради това белодробните патологии практически винаги се отнасят до бронхите. Белодробната система прилича на чепка грозде. Дишането на човека не е еднакво. То може да бъде гръдно, коремно или диафрагмено.

Гръдното дишане е по-присъщо за представителите на прекрасната половина на човечеството. А диафрагменото е много по-дълбоко – то е присъщо за представителите на силната половина. Женският тип дишане често се нарича повърхностно, а мъжкото – дълбоко.

Тютюнопушенето е основната причина за възникване на белодробни заболяванияНо колкото и много да се отличава мъжкото от женското дишане, белодробната система не спира да се нуждае от достатъчно кислород. Токсичните вещества, а също и шлаките, които се образуват в органите поради въздействието на негативните фактори, замърсяват пътищата на белите дробове и така не позволяват на кислорода да подхранва клетките в организма. В резултат на това се появяват простуди, алергии и постоянна кашлица. Болестите на дихателната система се поддават много трудно на терапия, а още по-трудно преминават сами.

Причината за тяхното възникване е нехайното отношение на човека към собствения му организъм и здраве. Безсмислено е да Ви разказваме за вредата от пушенето, тъй като всеки човек знае за това още от ученическите си години. Цигарите са основната причина за образуване в белодробната плевра на токсична слуз, заради която организмът не успява да получи необходимото подхранване.

Към другите не по-малко разпространени причини за развитието на белодробни заболявания се отнасят:

  • Чести простуди
  • Небалансирано хранене (злоупотреба с хляб, масло и мазно)
  • Замърсен въздух.

Дълбокото дишане по йога системата е изключително полезно за духа и тялотоПречистването на белите дробове – защо ни е нужно това?

Системното пречистване на органите на дихателната система ще помогне да се нормализира тяхното функциониране, да се подобри общото състояние, а също да се предотвратят различни видове патологии на дихателните пътища и система.

Такова пречистване задължително трябва да се провежда от пушачи, хора, които работят в задимени помещения или в други замърсени атмосферни услови, хора, които живеят на замърсени улици, в замърсени квартали и райони.

В повечето случаи човек не може да промени условията и житейските обстоятелства, но може, макар и частично, да се защити. Именно затова трябва да пречиства дробовете си и бронхите. Профилактиката се провежда веднъж в годината и това е напълно достатъчно да се поддържа дейността на органите.

Йога дишане: методика по пречистване на дихателната система!

Съществува специален комплекс от дихателни упражнения, които способстват пречистването на «пушещите» бели дробове. Само че тук има една подробност – трябва за 30 дни да откажете цигарите или поне да минимизирате постъпващия в организма никотин.

Дълбоко дишане – залог за чиста дихателна система

  • Задръжте дъха си за 5 секунди, глътнете си корема;
  • Започнете бавно да издишане през устата. При това свийте плътно устни и ги изпънете, все едно искате да свирнете;
  • Не издишайте докрай, спрете за няколко секунди, задръжте останалия въздух;
  • Продължете да издишане на малки порции;
  • Отпуснете всички мускули.

После е необходимо малко да си починете и да повторите това упражнение три пъти. Изпълнява се не по-малко от 3 пъти дневно. Ако пушите – добавете още един. Естествено, не може да става дума за сериозни положителни промени от упражнението, ако все още пушите. Но в крайна сметка поне малко ще се неутрализира пагубното въздействие на никотина върху организма на пушача. Най-добре е да провеждате тази дихателна гимнастика всеки път, когато изпитате никотинов глад.

Върху хората, които не пушат, тази методика действа в пряк смисъл на думата "като глътка свеж въздух". При задържането на дъха се обогатяват всички клетки с кислород, а също така се обновяват и оздравяват. По-добре е провеждането на тази гимнастика да се провежда сутрин, веднага след като се събудите.

Пречистването на белите дробове чрез йога дишане предпазва от различни дихателни проблеми и състоянияДишаме по йога системата

Йогата в своята същност е уникална система за оздравяване на организма. Не е правилно да се нарича система или комплекс от физически упражнения, тъй като това е по-скоро философия за здравословен живот. Целта на йогата е да се достигне хармония между душевния и телесния «Аз» на човека.

Упражненията от йога дишането може да се правят както заедно с пречистващ курс, така и самостоятелно. Дълбокото, бавно дишане обилно насища организма с кислород. Благодарение на пълното издишане белите дробове се пречистват от вредните вещества, използвайки тази методика, Вие не само ще усвоите правилното дишане, но и ще нормализирате физическото си и психическото си здраве. Още повече – ще се научите да управлявате емоциите си.

Курс на дишане по йога системата:

Дълбокото йоговско дишане се разделя на три типа: долно, средно и горно. Важно е да усвоите всички видове и най-вече в правилния ред. Трябва да започнете с долното. Освен това при изпълнението на упражнението трябва да следите за честотата на сърдечните съкращения.

Първи етап:

Станете прави, поставете краката си на ширината на раменете си, изпънете гърба, отпуснете ръцете до тялото си.

Бавно започнете да дишате. Отначало трябва да издишане от белите дробове целия въздух. След това бавно, но дълбоко вдишайте. Задължително е да вдишвате през носа. С цел облекчение на движението на диафрагмата по време на упражнението коремът трябва да е издаден малко напред. При изпълнението на упражнението трябва да изминат две секунди.

Започнете да издишате. Трябва да издишвате, докато ударите на сърцето Ви не станат 6. При това се постарайте да издадете корема си напред максимално. Не се препоръчва да задействате гръдния си кош в това упражнение.

Постарайте се да се отпуснете, вдигнете ръцете си нагоре.

Долното дишане трябва да се повтори 7 пъти. Освен целебно действие, се получава масаж на органите, което без съмнение влияе благотворно върху тяхното функциониране. Този самомасаж способства активиране функциите на кръвообращението, а също и на храносмилателната система.

Между другото, децата до 14 годишната си възраст дишат именно така, само че не го осъзнават. Но с порастването тази способност се губи у тях, особено при жените. Затова пък при животните това дишане се запазва завинаги.

Има три етапа в дишането, които следва да спазваме, за да бъде успешно пречистването на белите ни дробовеВтори етап:

Това е усвояване на техниката за средното дълбоко дишане. Основната задача тук е да се разшири гръдният кош колкото може повече. Повечето хора използват такова дишане, за да изкарат негативните си емоции.

Заемете изходна позиция – станете прави.

Започнете бавно да дишате: отначало трябва да издишате целия въздух, а после бавно, но дълбоко да вдишате на два-три пъти. Ако ребрата Ви се разширяват на различни страни, значи сте вдишали правилно.

Издишвайте и едновременно бройте до 4. Не напрягайте гръдния кош, ребрата също не затваряйте насилствено. Те трябва да се върнат бавно сами на своето си място.

Повторете упражнението седем пъти.

Трети етап:

Това е усвояването на дълбокото горно дишане. То не е толкова ефективно в сравнение с другите две, но е задължително. При него в организма постъпва малко кислород, но затова пък е много добро натоварване за мускулите.

Не бива да правите този тип дишане, ако не сте преминали през предишните два, тъй като диафрагменото дишане ще остане незадействано.

Станете прави, изправете гърба си, отпуснете ръцете си надолу.

Спокойно, без да бързате, издишайте въздуха.

Вдишайте през носа. При това гръдният кош трябва да се повдигне, а раменете да се изправят назад. При правилно изпълнение трябва да почувствате как коремът Ви се вмъква под ребрата, като с това притиска диафрагмата. Именно това ще помогне да постъпи кислород в организма в необходимото количество.

Издишайте, отпуснете гръдния кош и раменете.

Повторете това упражнение 4 пъти.