Как да отслабнем в компания?

Решили сте да посещавате групови тренировки и не можете да решите кое направление да изберете? Или просто не можете да разберете разписанието на фитнес-клуба, което съдържа множество непознати названия? Предлагаме Ви уникален списък на видовете групови тренировки.

Обща информация за видовете групови тренировки

Груповите тренировки за отслабване се делят на аеробни, силови, смесени и ниско интензивни тренировкиупражнения включват те. Условно всички групови тренировки могат да се разделят на няколко направления:

  • Аеробни;
  • Силови;
  • Смесени (кардио + сила)
  • Танцувални;
  • С нисък интензитет.

Най-добре е Вашият тренировъчен план да включва в себе си силово, аеробно натоварване, разтягане/йога. Разтягането е достатъчно да се прави веднъж седмично, останалите тренировки трябва да разпределите през седмицата. Ако не можете често да посещавате груповите тренировки, е най-добре да разгледате варианта на смесените тренировки, в които се предлагат различни упражнения за цялото тяло. При това разтягането е такъв вид програма, която без проблем може да изпълнявате и вкъщи.

Какво трябва да знаете за груповите тренировки?

Много често един и същ вид групови тренировки в различните фитнес-клубове има съвсем различно съдържание и натоварване. Затова трябва задължително да посетите едно пробно занятие, когато избирате груповия тип тренировки. Дори и да познавате програмата, е най-добре да я видите със собствените си очи.

Например в един фитнес може да се предлага в много достъпен за всеки начинаещ вариант, а в друг да е подходяща програма само за напреднали. Най-добре е първо да уточните нивото на сложност на всяка програма, за да изберете за себе си оптималната тренировка. За някои видове групови тренировки се предлагат няколко нива на сложност – 1-ва, 2-ра, 3-та степен на сложност.

Съвети за груповите тренировки за отслабване

  1. Задължително се запознайте с описанието и уточнете нивото на натоварването на конкретния вид групова тренировка, преди да планирате график. Много неща зависят от инструктора, даже и един вид на програмата може съществено да се различава при различните треньори.
  2. За отслабване с групови тренировки се спазват определени правилаНяма особено голямо значение в какъв ред ще преминавате програмата през деня: дали първо ще са силовите или първо ще са кардио-тренировките. Гледайте да Ви е комфортно и удобно: желателно е да започнете с по-лесна за Вас програма, а да завършите тренировъчния ден с по-интензивно натоварване. Но редът няма да се отрази върху резултатите Ви.
  3. Стречингът и йогата е най-добре да са в заключителната Ви програма (ако е възможно), а гимнастиката за стави да е първа.
  4. Задължително тренирайте с маратонки при всичките видове групови занимания, с изключение на тези с иска интензивност, където трябва да тренирате боси. Използвайте удобни дрехи от естествена материя, които няма да Ви стягат и да ограничават движенията Ви.
  5. Винаги имайте вода до себе си, докато тренирате, старайте се да пиете на малки глътки на всеки 10-15 минути. Задължително изпийте чаша вода 20 минути преди тренировката и 2 чаши вода след нея, за да възстановите водния си баланс.
  6. Ако почувствате силна слабост, световъртеж, бодежи в сърцето, спрете и възстановете дишането си. Използвайте апарат за измерване на пулса, за да контролирате честотата на сърдечните съкращения по време на трениране и не претоварвайте сърцето си.
  7. Опитвайте се да балансирате програмата си за групово трениране така, че тя да включва разнообразно, а не еднотипно натоварване, дори и да предпочитате само определени видове фитнес.
  8. Аеробните (кардио) тренировки помагат за горене на мазнините и тонизиране на тялотоАко имате противопоказания във връзка със здравето или хронични заболявания, задължително се консултирайте с лекаря си и се посъветвайте с треньора си относно тренировките.
  9. За постигането да резултат трябва да посещавате груповите тренировки регулярно, минимум 2 пъти седмично по 1-2 часа. Не чакайте бърз прогрес, за 2-3 посещения фигурата Ви едва ли ще се промени. Трябва да тренирате 3-4 седмици, за да видите първите резултати.

Аеробни групови тренировки

Аеробните тренировки с групов характер преди всичко са подходящи за горене на калории, за развиване на сърдечно-съдовата система и повишаване на издръжливостта. Благодарение на тези занимания ще можете да отслабнете и да се избавите от излишните килограми. Средно тези кардио-занятия горят 400-500 калории за 1 час и са отличен избор за слабеещите на всяко ниво от процеса.

Също така аеробните групови тренировки се препоръчват за тези, които се занимават със силови упражнения във фитнеса и търсят допълнителни програми за кардио-трениране. Имайте предвид, че тренирането на сърдечно-съдовия отдел е задължително, дори и да не обичате този вид тренировки. Слабият сърдечен мускул при по-големи силови натоварвания много бързо може да „се предаде“.

Смесените групови тренировки за отслабване включват кардио-тренировки и силови тренировки

Силови тренировки за отслабване в група

В тези видове групови занимания главната Ви цел ще е да развиете силата си, да усъвършенствате скелетно-мускулната си система, да заздравите мускулите и да се избавите от проблемните зони по ръцете, корема и краката. Силовите програми са подходящи както с тежести, така и със собственото Ви тегло. В тези тренировки е много важна техниката на изпълнението им, затова задължително трябва да следвате всички съвети на Вашия инструктор.

Важно е да отбележим, че не трябва да се притеснявате за растежа на мускулите и увеличаване на техния обем от силовите групови упражнения. По принцип, в тези програми се предлагат упражнения с малки тежести, които ще дадат на мускулите Ви тонус, а няма да увеличат мускулната Ви маса. До голяма степен силовите тренировки в група са ориентирани към горенето на мазнините и към оформянето на красиво и стегнато тяло, затова може смело да ги включите във фитнес-плана си, ако искате да отслабнете.

Смесени групови тренировки (кардио и силови)

В този тип групови натоварвания се съчетава кардио-натоварването за развитието на сърдечно-съдовия отдел и силовото натоварване за тонизиране на мускулатурата. Тези програми са идеални за комплексно подобряване на тялото, за качествено отслабване и придобиване на отлична физическа форма в кратки срокове.

Танците са перфектен начин за отслабване и поддържане на доброто настроение

Но този тип тренировки обикновено предполагат бърз темп и смяна на упражненията, затова за начинаещите може да се окаже трудно на първо време да поддържат скоростта без да нарушават техниката на изпълнението им. Ако не сте сигурни, че ще успеете, по-добре правете по-щадящи упражнения.

Групови тренировки с танци

Несъмнено преимущество в танците като занимание за отслабване е, че с тяхна помощ Вие ще можете не само да отслабвате, но и да се зареждате с бодрост и позитивизъм. Освен това програмите на основата на танци помагат да разкриете своята пластичност и грациозност, което ще Ви е от полза и в живота. Е, тези тренировки са повече ориентирани към отслабването, отколкото към развитието на танцувалните Ви способности, но нали това е целта – да отслабнете?

Групово трениране с ниска интензивност

Тези групови упражнения подхождат идеално на тези, които избягват ударните и интензивни натоварвания. Тези програми се изпълняват на бос крак, не оказват негативно влияние върху ставите, затова са добър избор за широк кръг от спортуващи.

Но дори и да сте напълно здрави и да нямате противопоказания, задължително обърнете внимание на този вид програми. Много от тях са профилактични за различни болести, които могат да бъдат предизвикани от застоял живот или пък прекалено големи натоварвания.