Нони – от къде произлизат и за какво са полезни тези интересни плодове?

Нони носи научното название Morinda Citrifolia – дърво, което принадлежи към семейство Брошови. Това е дърво или по-точно вечнозелен храст, който носи плодове, чийто диаметър е няколко инча. Малките му бели цветове растат по групи, които след това се превръщат във формата на венчелистчета и от тях се образуват плодове. Самият плод нони е с неравна обвивка, а цветът му варира от зелен до бледо-жълт. Узрелите плодове са с остър мирис и характерен вкус, но независимо от това, имат дълъг списък от ползи за здравето. Плодовете нони традиционно се използват за лечение на болести вече много векове. А днес листата, плодовете, стъблата, корените и кората се използват за приготвяне на лекарствени средства.

От къде идва и какво представлява нони?

„Рожденото място“ на нони е Азия и тропическа Северна Австралия. Разпространило се е от Азия от Тихия океан до Карибския регион. Култивира се в тропичните райони.

По външен вид прилича на гол храст, но е малко дърво с крива конична корона. Обича топлия и влажен климат и кисела, алкална почва. Расте до 3-10 метра, листата му са дълги 20-45 см и широки 7-25 см. Плодовете му имат яйцевидна форма и тежат от 4 до 8 кг.

Нони носи научното название Morinda Citrifolia - плодовете нони традиционно се използват за лечение на много болести.

Нони – хранителна стойност

100 гр плодове нони съдържат:

  • 95,67 гр вода;
  • 15,3 ккал;
  • 0,43 гр белтъчини;
  • 0,1 гр мазнини;
  • 3,4 гр въглехидрати;
  • 0,2 гр диетични фибри;
  • 1,49 гр захар;
  • 0,1 гр захароза;
  • 0,32 гр фруктоза;
  • 0,1 гр лактоза;
  • 0,1 гр малтоза;
  • 1,17 гр декстроза.

Плодът нони съдържа 37,39% витамин С, 2,62% въглехидрати и 1,01% калций.

Какви са ползите на моринда (нони) за здравето?

Нони поддържа здравето на кожата, повишава нивото на енергията, ускорява заздравяването на раните и укрепва имунитета - нони съдържа минерали, антиоксиданти, витамини и фитонутриенти.

Нони помага да се предотвратят такива патологии като рак, заболявания на черния дроб, отпуска мускулите, а освен това облекчава състоянието при захарен диабет и подагра. Моринда притежава антибактериални, антигъбични и антивъзпалителни ефекти. Помага да се поддържа здравето на кожата, повишава нивото на енергията, ускорява заздравяването на раните и укрепва имунитета. Плодовете на нони съдържат впечатляващо количество минерали, антиоксиданти, витамини и фитонутриенти.

Антиоксидантните свойства на нони

Моринда притежава антиоксидантни ефекти, които помагат да се неутрализират последиците от влиянието на свободните форми на кислород. Изследванията сочат, че нони плодовете намаляват оксидативния стрес.

Нони и рак

Към полезните свойства на нони се отнася и предотвратяването на ракови заболявания, особено на черния дроб, белите дробове и бъбреците. Вероятността от развитие на рак се понижава благодарение на блокирането на свързването на канцерогенните ДНК. Освен това нони е ефективно средство срещу растежа на туморите в млечните жлези.

Нони против подагра

Моринда разширява терапевтичните ефекти, необходими за лечението на подагра. Този лечебен ефект се използва вече хилядолетия. Лечението на подагра е възможно заради инхибирането на формирането на ензима ксантиноксидаза.

Нони за мускулатурата

Нони плодовете имат спазмолитично свойство, което помага да се блокират калциевите канали и секретирането на вътреклетъчния калций, което от своя страна потиска спазмите на мускулите и успокоява дискомфорта и болката.

Нони плодовете имат спазмолитично свойство, което помага да се блокират калциевите канали и секретирането на вътреклетъчния калций, което от своя страна потиска спазмите на мускулите и успокоява дискомфорта и болката.

Нони и сърдечно-съдовата система

Нони успокоява мускулните клетки в клетъчните стени, което води до подобряване на кръвотока в артериите. Съдоразширяващите свойства на моринда регулират налягането, а освен това се наблюдава положителен ефект и за сърцето: понижава се лошият холестерол и хомоцистеинът.

Нони срещу храносмилателни проблеми

Плодовете на растението нони съдържат много микроелементи, които способстват секрецията на храносмилателни ензими. От своя страна те стимулират и поддържат храносмилателната система и помагат храната да се преобразува в питателни вещества. Противовъзпалителните и противобактериалните ефекти от консумацията на нони облекчават симптомите на язвена болест и други бактериални инфекции. По този начин сокът на нони може да се използва за подобряване функциите на храносмилателната система, за пречистване на стомашно-чревния тракт и за помощ при синдром на дразнимото черво и запек.

Ако Вие страдате от проблеми със стомаха, може да опитате натурален сок от нони, който ние в Биомол предлагаме на невероятна цена под формата на хранителна добавка от компания BioTona – Bio Noni Juice 1l. Освен храносмилането, с използването на този продукт ще подобрите общото си състояние, статуса на имунната си система, сърцето и психичното си здраве.

Нони за преодоляване на умората

Традиционно нони плодовете са се използвали от полинезийците срещу силна преумора и за повишаване нивата на енергията. Това е така, защото нони притежава свойства, които повишават физическата активност на организма.

Нони за защита на черния дроб

Хранителна добавка с Нони предпазва черния дроб от болести, ще повиши физическата Ви работоспособност, психическото Ви благополучие и ще Ви предпази от инфекции.

Добре познати в света са и хепатопротекторните свойства на нони, които помагат да се защити черният дроб от въздействието на химичните вещества.

Ако Ви е нужна такава защита, Ви предлагаме един продукт на компания Doctor’s Best – водещ производител в света на здравословното хранене – Noni Concentrate 650 мг 120 капсули, а цената, на която го предлагаме за Вас е наистина изгодна! Това е хранителна добавка, която освен че ще предпази черния Ви дроб от болести, ще повиши физическата Ви работоспособност, психическото Ви благополучие и ще Ви предпази от инфекции.

Нони за добро психично здраве

Моринда плодовете се използват за лечение на различни патологии и разстройства, свързани с централната нервна система. Нони имат антипсихотични свойства, които помагат при психични разстройства, включително и увреждания на главния мозък. Използването на нони предотвратява церебралния исхемичен стрес, без да влияе върху добрите ензими.

Изследванията сочат, че влошаването на състоянието на черната субстанция, петната в центъра на главния мозък, води до неврологични заболявания. Целебните свойства на нони контролират клетъчната регенерация на черната субстанция, като стимулират тимусната жлеза. Нони стимулира и освобождаването на серотонин и мелатонин, така че е много полезен при автоимунни и неврологични патологични състояния като болест на Алцхаймер, множествена склероза, болест на Паркинсон, автоимунен хепатит, чревни възпаления и епилепсия.

Анти ейдж ефектът на нони

Антиоксидантните в плодовете нони помагат за регенерацията и възстановяването на увредените клетки на кожата и за подмладяването и.

Антиоксидантните в плодовете нони помагат за регенерацията и възстановяването на увредените клетки на кожата и за подмладяването и. Пероралната употреба на нони помага в борбата със зачервяването, обривите, лющенето на кожата. Затова тук можем да Ви предложим един уникален продукт, с доказано добри качества – той не само ще подмлади кожата Ви, но ще намали симптомите на алергиите, ще помогне да се преборите с високия холестерол и ще Ви тонизира за дълго. Опирайте вълшебните свойства на Noni Super Fruit Juice 946 мл от Now Foods на супер цена!

Нони при артрит

Моринда е известна с противовъзпалителните си свойства. Тя може да е ефективно натурално средство за помощ при ревматоиден артрит. Листата от нони могат да послужат за компрес за увреденото място, за да се облекчи дискомфортът, предизвикан от артрита. Пероралният прием на добавки с нони също дава изключително положителни резултати за намаляване на артритните болки.

Нони за главоболие

Плодовете на растението нони са богати на калий, който, както знаем, облекчава симптомите на мигрена и често главоболие. Дори главоболието да е предизвикано от махмурлукнони ще се справи!

Нони срещу алергиите

Плодът нони съдържа вещества, които действат като антихистамин. Нони се използва активно за лечението на много алергични симптоми, като обриви по кожата, сърбеж, запушен нос, сълзене и зачервяване на очите и сенна хрема. Ако Вие страдате от тези досадни и причиняващи иснтински динскомфорт симптоми, ние от Biomall.bg Ви предлагаме да опитате Noni Fruit на капсули на невероятна цена от Nature’s Way – доказан производител в сферата на хранителните добавки.

Нони за имунитет

Как нони помага за доброто функциониране и здраве на имунната система? Много просто – съдържа много витамин С – доказан имуностимулат и имуномодулатор, който притежава мощни антиоксидантни свойства и помага на организма да се справи с много неблагоприятни външни и вътрешни фактори, понижаващи силата на имунитета.

Нони е наистина ефективен при широк спектър от здравословните проблеми. За съжаление, на територията на нашата страна няма как да открием пресни нони плодове. Затова пък ние в Biomall.bg Ви предлагаме ефективна алтернатива – хранителните добавки с Нони са натурална, доказана, гарантирата алтернатива на свежите нони плодове, а цената им си заслужава!