Магданозът – ползи и вреди

Сок от магданоз активира процеса на разграждане на мастни клетки, а съдържащата се в него фолиева киселина „стяга“ метаболизма.Магданозът е удивителен зеленчук, известен още от времето на Адам. Използвали са го в Антична Гърция, но съвсем не с кулинарни цели. Традиционното днес растение гърците са го смятали за култово. То се е използвало за украсяване на могилите на предците им и за правенето на венци за победителите в Немейските игри.

За това, че това растение може да се използва в кухнята, са се сетили древните римляни. Магданозът украсявал различни блюда, които се сервирали на знаменитите патриции.

Днес той е обичаен продукт в кухнята на всяка домакиня. Много хора отглеждат магданоз в градината си или на балкона. Зеленолистното растение расте до настъпването на есенните студове. Вкъщи може да се отглежда целогодишно.

Полезност и противопоказания на магданоза

Както и всеки друг продукт, магданозът също притежава предимства и има няколко недостатъка. Какви са полезните качества и противопоказанията на магданоза?

Отварата от магданоз е прекрасно средство за избавяне от отоци, метеоризъм, за лечение на уретрит и чернодробни патологии. Полезният магданоз

  • По количество на витамин С магданоз не отстъпва дори и на признатия за рекордьор черен касис и с 4 пъти превъзхожда лимона. Само 50 грама магданоз попълват дневната доза аскорбинова киселина – вещество, което ефективно защитава организма от разрушителното влияние на така наречените свободни радикали, които, както твърдят учените, са основната причина за стареенето. Освен това витамин Ц способства повишаване защитните сили и предпазва от простудни болести.
  • Магданозът е богат на бета-каротин – вещество, което под въздействието на ензимите се трансформира във витамин А. този мощен природен антиоксидант способства значителното укрепване на имунитета. По количество на провитамин А това растение се конкурира даже с моркова. Отварата от магданоз се препоръчва при имунодефицитни състояния.
  • В сока на магданоза се съдържа много калий. Този микроелемент е необходим за нормалната работа на сърдечния мускул, тъй като участва в процесите на обмен, които протичат в клетките на миокарда, и способства насищането им с енергия. Освен това калият подпомага оптималното усвояване на калция, благодарение на което костната структура се поддържа в здраво състояние.
  • Магданоз е богат на витамините E, K, H, PP, B (В1, В2, В5, В6, В9), цинк, магнезий.
  • Много е полезен при желязодефицитни състояния. За мъжете магданозът е добър заради това, че е афродизиак и дори помага за предпазването от онкологични заболявания благодарение на съдържанието си на апигенин – вещество, способно да спре рака.

Кога да внимаваме с консумирането на магданоз?

Има някои противопоказания за използването на магданоз. Независимо че ползата и вредата на магданоза не могат да се мерят една с друга, трябва да имате предвид, че неумереното консумиране на този зеленчук може да доведе до редица нежелани реакции.

В магданоза се съдържа особеното вещество миристицин, което в случай на предозиране може да провокира силно главоболие, халюцинации, мускулни спазми и значителна загуба на тегло.

При определени състояния и патологии това растение не бива да се използва. В частност, магданоз не се препоръчва при бременност, тъй като той съществено повишава тонуса на маточната мускулатура и може да провокира преждевременно раждане или спонтанен аборт. Към другите противопоказания се отнасят:

  1. Нефрит;
  2. Подагра;
  3. Остър цистит;
  4. Бъбречни камъни;
  5. Повишена чувствителност на кожата.

Лечебните качества на магданоза

Сокът, отварата, екстрактът и етеричното масло от магданоз се използват в народната медицина за лечение и предпазване от редица болести. С какво е полезен магданозът и при кои заболявания се препоръчва неговото използване? Регулярната употреба на магданоз способства:

  • Сокът, отварата, екстрактът и етеричното масло от магданоз се използват в народната медицина за лечение и предпазване от редица болести. Подобряване дейността на щитовидната жлеза и надбъбречните жлези;
  • Подобряване обменните процеси (благодарение на съдържащия се в магданоза инулин);
  • Укрепване стените на кръвоносните съдове;
  • Нормализиране функционирането на мозъка и подобряване на кислородния обмен;
  • Стимулиране произвеждането на храносмилателни ензими, повишаването на апетита, настъпването на чувството за ситост;
  • Избавяне от някои болести на храносмилателната и пикочно-половата система;
  • Запазване доброто зрение;
  • Укрепване на венците и избавяне от кървенето им;
  • Възстановяване енергийния потенциал и преодоляване на депресията;
  • Бързо заздравяване на рани и натъртвания.

Отварата от магданоз е прекрасно средство за избавяне от отоци, метеоризъм, за лечение на уретрит и чернодробни патологии. Тя помага срещу треска и има холеретично въздействие, способства бързото обновяване на увредените тъкани, предпазва от възпаления.

Магданоз за жените

Магданозът се смята за женско растение. Той нормализира менструалния цикъл, облекчава появата на предменструален синдром, до определена степен ликвидира съпровождащите менопаузата неприятни симптоми, способства премахването на психическото и физическото напрежение.

Постигането на изброените ефекти става възможно благодарение на съдържанието на апиол, чието действие е аналогично на основния женски хормон – естроген.

Този зеленчук се използва и за подобряване състоянието на кожата. За лицето магданозът се използва като състава в различни кремове, за приготвянето на маски, тоници и лосиони, които оказват избелващо, изглаждащо, противообривно, овлажняващо, тонизиращо действие.

Растението е много полезно в периода на планиране на бременност, тъй като в голямо количество в него се съдържа фолиева киселина, която подпомага развитието на плода и предпазва от появата на дефекти при него.

НО, при бременност магданозът в големи количества е противопоказен, тъй като може да доведе до прекъсването и.

При липса на опасност от абортиране се разрешава използването на няколко стръкчета на ден.

След раждане на бебето употребата на магданоз способства увеличаване количеството на кърмата.

Магданоз за отслабване

Този зеленчук-чудо не само способства избавянето от много болести, оздравяването, подобряването на външния вид. Жените особено много ценят магданоза заради стимулирането на процеса на отслабване.

  1. Този зеленчук-чудо не само способства избавянето от много болести, оздравяването, подобряването на външния вид - жените особено много ценят магданоза заради стимулирането на процеса на отслабване.Този ефект се постига преди всичко в резултат на способността на активните компоненти в магданоза да подобряват обмена на веществата, да повишават производството на храносмилателни ензими, благодарение на което може да се постигне оптимално ниво на усвояване на храната.
  2. Калоричността на магданоза е 48 ккал/100 грама, което е много, но все пак добавянето му към ястията води до бързо насищане – в резултат на това с лекота може да намалите порциите си.
  3. Сок от магданоз активира процеса на разграждане на мастни клетки, а съдържащата се в него фолиева киселина „стяга“ метаболизма.
  4. Използването на това растение помага за извеждането от организма на „лошия“ холестерол, високото ниво на който често се среща при страдащите от затлъстяване.
  5. Отвара от това растение извежда от клетките и междуклетъчното пространство излишната течност и премахва отока.

Всички тези фактори водят до ефективното и безопасно понижаване на теглото. За отслабване магданозът се използва и в свеж вид (като подправка към ястия), и като отвара, сок, тинктури.

Най-лесният начин за избавяне от излишните килограми е употребата на 50 мл. топла отвара от магданоз 20 минути преди хранене. Трябва строго да се спазва дозировката, тъй като превишаването и води до интоксикация.